Επιτέλους, widgets (και extensions) για την Apple

Οι δύο σημαντικότερες προσθήκες στο iOS που θα γίνουν αντιληπτές ευθύς αμέσως από τους περισσότερους χρήστες είναι αυτές των widgets και extensions. Την πρώτη θα την καταλάβουν άμεσα, την δεύτερη έμμεσα.

apple_wwdc_2014_Widgets-extensions_001.jpg

Τα widgets προφανώς είναι το χαρακτηριστικό που καθιέρωσε το Android στο χώρο των smartphones και tablets, τα μικρά εκείνα παραθυράκια που μπορούν να κατοικούν στην homescreen της συσκευής παρέχοντας πληροφορίες και επιτρέποντας την άμεση αλληλεπίδραση με εφαρμογές και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, ένα από αυτά θα μπορεί να δείχνει δημοπρασίες στη δημοφιλή υπηρεσία ebay, αλλά και να επιτρέπει την άμεση συμμετοχή σε αυτές.

Ξέρεις, “όπως στο Android”.

Ακόμη σημαντικότερο είναι όμως το χαρακτηριστικό που, όπως είπαμε, θα γίνει έμμεσα αντιληπτό, αφού δεν είναι κάτι άμεσα ορατό: τα extensions. Αυτά επιτρέπουν σε κάθε εφαρμογή που εγκαθίσταται στην συσκευή να παρέχει ένα σύνολο λειτουργιών στις υπόλοιπες εφαρμογές.

Έτσι, για παράδειγμα, μια εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας μπορεί να επιτρέπει σε όλες τις υπόλοιπες πρόσβαση στις δικές τις δυνατότητες, επιτρέποντας στο Twitter να συνδυάζει και αλλάζει μέγεθος σε μια φωτογραφία πριν αναρτηθεί εκεί, στο facebook να αφαιρέσει τα ενοχλητικά “κόκκινα μάτια” από τις φωτογραφίες του χθεσινού πάρτι που προσπαθείς να ανεβάσεις σε ένα καινούριο άλμπουμ κ.λπ.

Είπαμε, ναι, “όπως στο Android”.

Ody's thoughts

Οι “γνώστες” και… “πάλιουρες” του χώρου ίσως αναγνωρίσουν πως αυτή ήταν μια από τις σημαντικότερες δυνατότητες των παλιών και αγαπημένων Amiga (βλέπε “AREXX“) και του λειτουργικού συστήματος τους, Workbench. Μια δυνατότητα που υπήρχε εδώ και χρόνια και στο Mac OS (βλέπε “REXX“), που όμως από την εποχή της Amiga και έπειτα… φυτοζωεί και κανένας δεν έχει αξιοποιήσει πραγματικά στο έπακρο.

Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί από τη στιγμή που υπάρχει κάτι τέτοιο όλοι προσπαθούν να επανεφεύρουν τον τροχό.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.