Ελληνικά Kickstarter projects

Για να δούμε ποια έργα συμπατριωτών μας αναζητούν χρηματοδότηση στους τομείς των video games και της τεχνολογίας…

Πριν από λίγο καιρό είχαμε ασχοληθεί με μερικά χαρακτηριστικά δείγματα ελληνικών Kickstarter projects που δεν ήταν ακριβώς ότι πιο πετυχημένο. Για να είμαστε πιο εύστοχοι, πρέπει να κάνουμε λόγο για epic fails. Ας δούμε όμως και μερικά εκ διαμέτρου αντίθετα έργα, ιδιαίτερα θετικα΄και ελπιδοφόρα, τα οποία άσχετα από το εάν τελικά πέτυχαν το στόχο της χρηματοδότησής τους ή όχι, πρόκειται για projects με όραμα και ποιότητα.

The 90’s Arcade Racer

Δείτε το στο Kickstarter
Το πιο υποσχόμενο project που αφορά ένα arcade racing game με φανταχτερά χρώματα, εμπνευσμένο από “ραλάκια” της δεκαετίας του ’90, όπως το Sega GT, το Daytona USA. αλλά φέρνει και σε κάτι από Sonic 3D. Πολύ όμορφο και υποσχόμενο να κυκλοφορήσει σε πολλές πλατφόρμες. Πέτυχε στη χρηματοδότησή του και, αν δεν έχει ολοκληρωθεί, δηλώνει ότι έχει μεγαλώσει τον αριθμό των απασχολούμενων, ώστε το game να γίνει πραγματικότητα.

PAWS – Prime Alien Watch Squad

Δείτε το στο Kickstarter
Με πολύ όμορφα καρτουνίστικα γραφικά, το PAWS είναι ένα υβρίδιο μεταξύ XCOM και Final Fantasy, ένα ανατρεπτικό turn based strategy, ιδανικό για mobile συσκευές και οθόνες αφής. Δυστυχώς η χρηματοδότησή του απέτυχε στο Kickstarter, ένα πολύ μεγάλο κρίμα, γιατί το παιχνιδάκι φαίνεται πάρα πολύ ωραίο, τουλάχιστον πιο ενδιαφέρον από τις αηδίες που μας σερβίρουν, πολλές φορές, οι ξένες εταιρείες. Τουλάχιστον το παλεύει και έχει φτάσει μέχρι το στάδιο του Alpha demo. Μην εγκαταλείπετε αδέλφια!

OURFIRG – 3D Adventure Game

Δείτε το στο Kickstarter
Το Ourfirg ξεκίνησε πολύ φιλόδοξα, σαν ένα open world 3D adventure game με επιρροές από το θρυλικό Loom της LucasFilm Games, αν το θυμάστε, και με ωραία concept art, σενάριο και εμβόλιμα cut scenes. Τα γραφικά του, αντικειμενικά, δεν βλέπονται, δεδομένων των μοντέρνων στάνταρ, αλλά μιλάμε πάντα για indie παραγωγή, με εξαιρετικά περιορισμένο budget. Δυστυχώς και αυτό πάτωσε στο Kickstarter…

Ten Aces – A tactical TBS designed around the player

Δείτε το στο Kickstarter
Όπως δηλώνει και ο τίτλος του Kickstarter project, πρόκειται για ένα turn based strategy game, σχεδιασμένο με ισογραμμική προοπτική, για εντελώς hardcore κοινό. Το demo του, που μπορείτε να κεταβέσετε για Windows, Linux και Mac. Είναι φανερό ότι έχει φτιαχτεί με μεράκι, από παιδιά που ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους game, εμπνευσμένο από fantasy board games όπως το Dungeons & Dragons ή και άλλα computer games όπως το Disgaea και το Fire Emblem. Το ότι δεν πέτυχε το στόχο του στο Kickstarter είναι απόδειξη ότι είμαστε όλοι ποταπά γουρούνια που δεν υποστηρίξαμε τα πατριωτάκια μας. Ντροπή μας!

Save your planet

Δείτε το στο Kickstarter
Εδώ έχουμε κάτι διαφορετικό, δεν πρόκειται για game, αλλά για μια σειρά από 20 επεισόδια κινουμένων σχεδίων με θέμα τα προβλήματα που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον. Το οικολογικό αυτό καρτούν είναι απίστευτα όμορφο και συνδυάζει σχεδίαση με το χέρι και 3D animation. Το project είναι πολυβραβευμένο, αλλά δυστυχώς δε συγκίνησε το κοινό του Kickstarter, με αποτέλεσμα να μη φτάσει στον προσδοκώμενο στόχο του. Εγώ έχω ένα να πω: ορίστε πως χαραμίζονται τέτοια ταλέντα στη χώρα μας, τέτοιο κορυφαίο animation θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενός ελληνικού Little Big Planet, που επί της ουσίας έχει παρόμοια σχεδιαστική φιλοσοφία.

Insection

Δείτε το στο Kickstarter
Ίσως το πιο φιλόδοξο από τα projects που εξετάζουμε εδώ, επρόκειτο για ένα FPS με επιρροές από τα Borderlands εμε πολύ όμορφα γραφικά βασισμένα στην game engine Unity. Και λέμε “επρόκειτο” γιατί το παιχνίδι ουδέποτε ολοκληρώθηκε και μάλιστα το project ακυρώθηκε. Κρίμα, γιατί αν πάτε στη σελίδα του στο Kickastarter θα εντυπωσιαστείτε από την ποιότητα, τα σχέδια για το gameplay, τα γραφικά, και γενικά για τον επαγγελματισμό της όλης παραγωγής. Κρίμα…

The MyBanana Bumper

Δείτε το στο Kickstarter
Το απόγειο των τεχνολογικών projects της Ελλάδας στο Kickstarter είναι μια… θήκη για το iPhone. Πρόκειται για μια bumber case, πολύ ωραία και “ντιζαϊνάτη”, η οποία όμως απέτυχε να χρηματοδοτηθεί μέσα από το Kickstarter. Το γνωστό site Cult Of Mac είχε ενθουσιαστεί από τη θηκούλα, κρίνοντας ότι ήταν ακόμη καλύτερα και από την original θήκη της Apple. Όχι ότι χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να φτιάξεις κάτι καλύτερο από το bumper case της Apple, αλλά λέμε τώρα. Και πάλι κρίμα – μας φάγανε οι Ταΐβανοί! Οι ιθύνοντες πίσω από το MyBanana Bumper φιλοδοξούσαν να ανατπύξουν μια ολόκληρη σειρά από iPhone gadgets, αλλά κάπου το πράγμα έχει σκαλώσει. Εύχομαι να ξεσκαλώσουν, γιατί δείχνουν άτομα με γούστο, πρακτικό μυαλό και καθορισμένους στόχους.

Galacticus's thoughts

Δυστυχώς φοβάμαι ότι θα διαψεύσω τις προσδοκίες σας για αμιγώς τεχνολογικά ελληνικά projects, όπως ανέφερα στην αρχή. Μια γρήγορη αναζήτηση με τα κατάλληλα κριτήρια επιστρέφει με μηδενικά αποτελέσματα. Δεν έκατσα να ψάξω ενδελεχώς, για αυτό οποιαδήποτε επισήμανση ευπρόσδεκτη! Επίσης, είναι νομίζω αυτονόητο ότι το Kickstarter δεν είναι η αρχή και το τέλος. Υπάρχουν πάρα πολλά μικρά και μεγαλύτερα projects, κυρίως στο χώρο των mobile apps, που προέρχονται από Έλληνες developers, ενώ φυσικά κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί πολύ αξιόλογες τεχνολογικές καινοτομίες, στις οποίες συμμετέχουν ή και πρωτοστατούν συμπατριώτες μας ή ομογενείς στις ΗΠΑ.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.