Τα antivirus είναι νεκρά κατά τη Symantec

Πότε ήταν η τελευταία φορά που προβληματίστηκες για το ότι “λήγει η συνδρομή του antvirus σου”; Ααακριβώς!

Σύμφωνα με τον Brian Dye, manager της Symantec, ο χώρος των antivirus δεν έχει πια λεφτά. Ή, τουλάχιστον, όχι με τον παραδοσιακό τρόπο που τα γνωρίζαμε, με το τοπίο της ψηφιακής ασφάλειας να έχει αλλάξει δραστικά δίχως καν να το έχουμε συνειδητοποιήσει.

symantec001.jpg

Όπως εξηγεί, οι χάκερς σήμερα ολοκληρώνουν επιθέσεις με έξυπνες μεθόδους που φτάνουν σε σημείο ακόμη και να παρακάμπτουν ολοκληρωτικά τα όποια αντίμετρα προστασίας. Αποτέλεσμα, μέχρι και οι μισές επιθέσεις που ολοκληρώνονται σήμερα να γίνονται κυριολεκτικά κάτω από την μύτη τόσο των χρηστών όσο και των εταιρειών ασφαλείας.

Μια τυπική εφαρμογή αντιμετώπισης ιών, σαν αυτές που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια, θεωρείται πια δεδομένη, είναι χρήσιμη για τις βασικές ανάγκες ασφαλείας του μέσου χρήστη, αλλά…

Και εδώ εμφανίζεται το διπλό πρόβλημα για εταιρείες όπως η Symantec: δεν μπορούν να συνεχίζουν να πουλάνε καταναλωτικά προϊόντα ασφάλειας όπως στο παρελθόν την στιγμή που έχουν εμφανιστεί ανταγωνιστές που τα παρέχουν με μηδενικό κόστος, ενώ παράλληλα δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν τις εξυπνότερες, δυνατότερες επιθέσεις από χάκερς σε μεγάλους στόχους.

Αποτέλεσμα, τόσο η ίδια όσο και, είμαστε σίγουροι, αρκετές άλλες εταιρείες του χώρου να έχουν αρχίσει να ψάχνουν εναλλακτικές, διαφορετικά μοντέλα λειτουργίας, στα οποία για παράδειγμα μπορεί να αναλαμβάνουν συμβουλευτικό ρόλο, όπου αντί να πουλάνε προϊόντα παρέχουν πληροφορίες σε ενδιαφερόμενους κ.λπ.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.