Σβήσε το παρελθόν μου, Google!

Δε σου αρέσει κάτι που γράφεται για σένα στο Internet; Πρόσταξε τη Google να το σβήσει!
Google_Search_Greece.jpg
Το Ευρωπαϊκό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι πλέον οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να απαιτήσουν από τη Google να σβήσει από τις λίστες των αποτελεσμάτων αναζήτησης του Google Search, κάθε αναφορά που βρίσκουν βλαπτική ή ανάρμοστη για το άτομό τους. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για την περίπτωση ενός Ισπανού δικηγόρου, ο οποίος ζήτησε ακριβώς να εξαλειφθεί από το Google Search η σειρά των links που οδηγούν σε sites σχετικά με μια παλιά του υπόθεση, στην οποία φέρεται να αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι του για να εξοφλήσει δάνειά του. Ο κύριος θεώρησε ότι αυτή η είδηση ζημειώνει την εικόνα του και την επαγγελματική του φυσιογνωμία και απαίτησε – και το πέτυχε τελικά – να αναγκλάσει τη Google να διαγράψει όλα τα σχετικά links που περιέχονται στο Google Search σχετικά με το γεγονός.

Έτσι λοιπόν, το δικαίωμά μας στην ψηφιακή λήθη, κατοχυρώνεται και νομικά. Μπορούμε να ζητήσουμε από το Google διαγράψει οτιδήποτε κρίνουμε ότι είναι “ανεπαρκές, άσχετο ή όχι πλέον σχετικό, ή υπερβολικό σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίον έτυχαν επεξεργασίας και με τα δεδομένα της χρονικής περιόδους που έχει παρέλθει”. Δηλαδή, με απλά λόγια, αν μια διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ διαπιστώσει ότι ακόμη κυκλοφορούν λεπομέρειες για την προηγούμενη καριέρα της ως βιζιτού πολυτελείας, πριν από 10 χρόνια, μπορεί να απαιτήσει τη διαγραφή των σχετικών συνδέσμων από το Google Search, για να μην αμαυρωθεί η απαστράπτουσα καριέρα της.

Galacticus's thoughts

Περιττό να αναφέρω ότι της Google δεν της άρεσε καθόλου, μα καθόλου αυτή η απόφαση, η οποία μάλιστα δεν είναι ανακλητή και δεν μπορεί να προσβληθεί με έφεση, απ’ ότι διαβάζω. Προσωπικά πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από τη Google και κάθε άλλη μεγάλη εταιρεία διαχείρισης δεδομένων στο Internet, να σβήσει πραγματικά βλαπτικό περιεχόμενο, για τον ίδιον ή τα παιδιά του, ειδικά όταν αυτά τα δεδομένα ανέβηκαν στο Internet χωρίς τη συγκατάθεσή του και συνιστούν πραγματική απειλή για τον ίδιον και τους ανθρώπους που έχει υπό την προστασία του. Όμως η απόφαση φαίνεται να έχει τον χαρακτήρα “σκούπας” και να επιτρέπει σε κάθε ισχυρό να διαγράφει κατά βούληση πληροφορίες από το παρελθόν, που δεν τον συμφέρουν και μειώνουν την ικανότητά μας να κρίνουμε τυχόν ατοπήματα ή και εγκλήματά του, ανατρέχοντας σε πρότερες πράξεις του. Νομίζω ότι μπαίνουμε πλέον σε μια πολύ δύσκολη φάση, όπου οι αποφάσεις που λαμβάνονται για το περιεχόμενο του Internet μπορεί να οδηγήσουν πραγματικά σε μια κοινωνία με στρεβλή αντίληψη του ιστορικού της παρελθόν.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.