Η Yahoo αγνοεί το Do Not Track

Παρεούλα με Facebook και Google στο κλαμπ κυνικής υποκρισίας
Το χαρακτηριστικό Do Not Track, το οποίο υφίσταται πρακτικά εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια στους web browsers, είναι μια λειτουργία, μέσω της οποίας, σε κάθε σύνδεσή του με κάποιο site, ο browser αποστέλλει ένα αίτημα, με το οποίο δηλώνει ότι ο χρήστης του δεν επιθυμεί να καταγράφονται οι κινήσεις του.

Θεωρητικά, αυτή η λειτουργία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο έχει τρία ιδιαίτερα πρακτικά μειονεκτήματα: πρώτον, πρόκειται για μία παράκληση εκ μέρους του χρήστη, την οποία μπορεί να σεβαστεί ή όχι, το εκάστοτε site. Δεύτερον, παραμένει εκτός επίσημου στάνταρ W3C, παρότι ενσωματώθηκε σε όλους τους mainstream browsers. Και τρίτον, όπως είναι απολύτως λογικό, είναι μια λειτουργία με την οποία διαφωνούν κάθετα οι μεγάλες εταιρείες που βασίζουν τα κέρδη τους από τη διαφήμιση.

Έτσι λοιπόν δεν είναι διόλου τυχαίο ότι μετά τη Google και τη Facebook, έρχεται και η Yahoo, επισήμως, να δηλώσει ότι αγνοεί το Do Not Track, προφασιζόμενη ότι η προστασία της ιδιωτικότητας πρέπει να είναι προσαρμόσιμη στις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Από την άλλη όμως καταλήγει ότι η ιδιωτικότητα των χρηστών της είναι η υπ΄αριθμόν 1 προτεραιότητά της.

Galacticus's thoughts

Ας έχουμε υπόψη μας ότι η κατάσταση με το Web δεν είναι καθόλου απλή: υπάρχει μια τεράστια βιομηχανία marketing που στηρίζεται στην online προώθηση και διαφήμιση με στοχευμένα μέσα, ενώ το μοντέλο του επιχορηγούμενου περιεχομένου με εμβόλιμες διαφημίσεις είναι κάτι που υπόσχεται δωρεάν υπηρεσίες και εφαρμογές στους καταναλωτές. Εκ πρώτης όψεως είναι, αυτό που λένε οι Αγγλοσάξωνες “win-win situation” για developers, βιομηχανίες, διαφημιστές αλλά και καταναλωτές. Μήπως όμως οφείλουν οι ιθύνοντες να βρον πιο έξυπνους τρόπους από την εμβόλιμη διαφήμιση και να μην αντιμετωπίζονται οι χρήστες ως πακέτα δεδομένων και τερματικά κατανάλωσης;

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.