Η ακτίνα έλξης από το Star Trek γίνεται πραγματικότητα

Η περίφημη “tractor beam” εφευρέθηκε, αν και λειτουργεί διαφορετικά από το φανταστικό της πρότυπο
Tractor_beam
Ducklord, για πες στα παιδάκια που παρακολουθούν τι είναι η tractor beam και σε τι μας χρησιμεύει;
Μπα, δεν απαντάει, έχει καρφωθεί στην TV, βλέποντας Next Generation…
Για να αφήσουμε το Ducklord ήσυχο και να επιστρέψουμε στο θέμα μας, επιστήμονες δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματα μελετών και πειραμάτων, με τα οποία κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ελκτική ακτίνα, η οποία είναι σε θέση να τραβήξει προς το μέρος μας αντικείμενα. Η ελκτική ακτίνα λειτουργεί με υπερηχητικά ακουστικά κύματα, τα οποία διαχέονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούν περιοχές διαφοράς πίεσης γύρω από το αντικείμενο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δύναμη, η οποία το ωθεί προς το μέρος της πηγής της ακτίνας.

Σε αντίθεση με τη φανταστική “tractor beam” του Star Trek, η πραγματική ελκτική ακτίνα δε δουλεύει στο κενό του διαστήματος, καθώς χρειάζεται κάποιο μέσο διάδοσης των ακουστικών κυμάτων. Λειτουργεί δε καλύτερα μέσα στο νερό, το οποίο επιτρέπει ταχύτερη διάδοση αυτών των κυμάτων. Μια πρόσφορη εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας μπορεί να είναι η υποβοήθηση των χειρουργικών επεμβάσεων σε περιπτώσεις όπως η αφαίρεση θραυσμάτων από το εσωτερικό ενός τραυματισμένου σώματος, χωρίς τη χρήση ιατρικών εργαλείων.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.