Τι είναι ένα “έξυπνο σπίτι”;

Η ιδέα ενός “έξυπνου σπιτιού” που μπορεί να αναγνωρίζει τους κατοίκους του και να προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής τους ίσως σύντομα πάψει να είναι επιστημονική φαντασία.

smart_house_002.jpg

Η ιδέα ενός σπιτιού εξοπλισμένου με αισθητήρες που θα μπορούν να καταλαβαίνουν όσους κατοικούν σε αυτό, να προσαρμόζει αυτόματα “τον εαυτό του” και, κυρίως, την λειτουργία των συσκευών που επίσης “κατοικούν” σε αυτό, δεν είναι κάτι καινούριο.

Και μπορεί να την πρωτογνωρίσαμε μέσα από βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά, όσο περίεργο και αν φαίνεται αυτό, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του “έξυπνου σπιτιού” εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Ίσως και περισσότερο.

Ody's thoughts

…και, μάλιστα, θυμάμαι να έχω συμβάλλει σε τουλάχιστον τρία μεγάλα αφιερώματα σε ελληνικά περιοδικά πληροφορικής στο παρελθόν όπου, αισιόδοξοι, βλέπαμε σχετικές τεχνολογίες και εκτιμούσαμε πως “σύντομα και το δικό μας σπίτι θα γίνει έξυπνο”!

Αυτό, στη διάρκεια τουλάχιστον των τελευταίων… 15 ετών! Και ακόμη, “δεν”!

smart_house_001.jpgΟ λόγος για τον οποίο δεν ζούμε ακόμη σε τέτοια… “έξυπνα σπίτια” εντοπίζεται στον φανατικό ανταγωνισμό των εταιριών που ασχολούνται με αυτά, οι οποίες εδώ και χρόνια δεν συμφωνούν σε κοινά standards ώστε να είναι συμβατές μεταξύ τους οι λύσεις που παρέχουν.

Κοινώς, αν προτιμήσεις λύσεις του ενός, “παγιδεύεσαι” σε αυτόν και δεν μπορείς να μεταβείς στον άλλο. Συχνά-πυκνά, δεν μπορείς να συνδυάσεις λύσεις δύο διαφορετικών κατασκευαστών, αφού δηλώνουν ασύμβατες.

Και, όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχουν σημεία στα οποία υπερέχει ο ένας κι άλλα όπου υπερέχει ο άλλος. Αφού, όμως, “παγιδεύεσαι” εξαρχής σε έναν από αυτούς, καλείσαι να επιλέξεις… ποια μειονεκτήματα σε ενοχλούν λιγότερο.

Επιπλέον, αφού τέτοιοι αυτοματισμοί εξακολουθούν να θεωρούνται (και δικαιολογημένα) πολυτέλειες, το κόστος τους παραμένει υψηλό. Και σε μια κλασική περίπτωση… αυγού και κότας, όσο το κόστος είναι υψηλό ο κόσμος δεν τα αγοράζει, και… για δες, όσο ο κόσμος δεν τα αγοράζει το κόστος παραμένει υψηλό!

Ναι, αλλά… ΤΙ ΕΙΝΑΙ ένα “έξυπνο σπίτι”;

Όπως είπαμε παραπάνω, ένα έξυπνο σπίτι είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες ώστε να αναγνωρίζει όποιον βρίσκεται μέσα του, και ανάλογα με τις “ικανότητες” του, την κατασκευή του και τις συσκευές που εμπεριέχονται σε αυτό, να προσαρμόζεται, όσο το δυνατόν πιο αυτόματα, στον ιδανικό χώρο διαβίωσης για τους κατοίκους του.

Η περιγραφή είναι κάπως γενική και αόριστη διότι, έχοντας ως αφετηρία της ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, αποτελεί “λευκό πανί” στο οποίο ο καθένας μπορεί να σχεδιάσει διαφορετικές τεχνολογίες για να επιτύχει τον παραπάνω σκοπό.

Το μόνο που θεωρείται δεδομένο μέχρι σήμερα είναι ο συνδυασμός αισθητήρων και ασύρματων διακοπτών, που μπαίνουν στην πρίζα μιας συσκευής πριν αυτή συνδεθεί… well, στην πρίζα του τοίχου. Είτε “καταλαβαίνοντας” μέσω των αισθητήρων πότε βρίσκεται κάποιος (και ποιος) σε έναν χώρο του, είτε, που είναι και το πιο συνηθισμένο, μέσω χρονοδιαγράμματος, αυτοί οι διακόπτες μπορούν να ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τις συσκευές του σπιτιού. Για παράδειγμα, να κλείνουν την τηλεόραση μετά τις 11 το βράδυ, ή να σου “ανάβουν” το θερμοσίφωνα ένα τέταρτο πριν γυρίσεις στο σπίτι.

Όλες οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας του σήμερα προσπαθούν να χωθούν σε αυτόν τον χώρο, με την Google να έχει αγοράσει την Nest, την Microsoft να έχει προσπαθήσει (αποτυχημένα, όπως γνωρίζουμε πια) να χώσει με το έτσι θέλω το Kinect στα σαλόνια μας, και, τώρα, την Apple να ετοιμάζει, βάσει φημών, την δική της πλατφόρμα που θα έχει ως “χειριστήριο” το iPhone, ως “μυαλό” το iOS και, ίσως, ως επίκεντρο, μια νέα Apple TV.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.