Φονικά ρομπότ με κώδικα ηθικής

Ο Αμερικανικός Στρατός θέλει να φτιάξει έξυπνα αυτόνομα ρομπότ με δυνατότητα να ξεπερνούν ηθικά διλήμματα και να παίρνουν αποφάσεις σαν ανθρώπινες οντότητες
Για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμη, αρχίζουμε και ζούμε καιρούς, τους οποίους είχαν προφητεύσει πριν από λίγες δεκαετίες συγγραφείς Ε.Φ.. Και το λέω αυτό γιατί είναι πλέον είδηση ότι ο αμερικανικός στρατός έχει επιφορτίσει μιας σειρά ερευνητών από διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με το έργο της δημιουργίας ενός αλγορίθμου, με τον οποίο τα αυτόνομα μαχητικά συστήματα των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις ζωής και θανάτου, χωρίς να χρειάζεται η συγκατάθεση του ανθρώπινου παράγοντα.

CylonCenturion600Μη σπεύσεις να ουρλιάξεις και να διαρρήξεις τα ιμάτιά σου, όμως, γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαντάζεσαι: υπάρχουν περιπτώσεις, εκτός της πολεμικής εμπλοκής, που ένα αυτόνομο ρομπότ, είναι απαραίτητο να είναι εφοδιασμένο με έξυπνο κώδικα λήψης αποφάσεων, όταν π.χ. πρέπει να καθορίσει τη σειρά των ανθρώπων που θα βοηθήσει στα πλαίσια μιας επιχείρησης διάσωσης. Κι από την άλλη πλευρά, δεν είναι λύση ο απομακρυσμένος έλεγχος κάθε ρομποτικής συσκευής από ανθρώπινο χειριστή, κάποια στιγμή, μοιραία, θα ανέκυπτε το πρόβλημα δημιουργίας ενός τρόπου για τα ρομπότ να “σκέφτονται” από μόνα τους, βάσει ενός προγραμματισμένου τρόπου διάκρισης καταστάσεων και επιλογών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δεδομένων της εκάστοτε περίστασης – κάτι που εμείς, σαν άνθρωποι, κάνουμε άπειρες φορές καθημερινά.

x-47bΤο μεγάλο ζήτημα είναι ότι καλούμαστε πλέον να προσδώσουμε στοιχειώδη κώδικα ηθικής σε ηλεκτρομηχανικές οντότητες με τρομερές ικανότητες. Πάρτε για παράδειγμα το Northrop Grumman X-47B, ένα τερατώδες αυτόνομο πολεμικό αεροσκάφος, με άνοιγμα φτερών 19 μέτρα και ικανότητα μεταφοράς οπλισμού 2 τόνων. Κι αν αυτό δε σε εντυπωσίασε, μάθε ότι στο σχεδιαστήριο υπάρχει ο διάδοχός του, X-47C, με άνοιγμα φτερών 54 μέτρα και payload 4,5 τόνων! Αν και η παρούσα νομοθεσία απαγορεύει την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής από ρομποτικά συστήματα, όσο περνάει ο καιρός, οι συνθήκες θα αλλάξουν και ενδέχεται πολλά δεδομένα και αυτονόητα του παρόντος, να αναθεωρηθούν.

Info


Οι 3 Νόμοι της Ρομποτικής είναι άτυπες βασικές αρχές συμπεριφοράς των αυτόνομων ρομποτικών οντοτήτων, όπως έχουν διατυπωθεί πρώτα από τον συγγραφέα Iscaac Asimov το 1942 και φυσικά δεν έχουν κάποια θεσμική ή νομική ισχύ:

  1. Το ρομπότ δε θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί ανθρώπινο όν
  2. Το ρομπότ πρέπει να υπακούει τις διαταγές που του δίνουν οι άνθρωποι, εκτός αν αυτές οι διαταγές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο
  3. Το ρομπότ οφείλει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον αυτό δεν συγκρούεται με τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.