Ημέρες Ορθολογισμού στην Πάτρα

Μια σειρά διαλέξεων για την Επιστήμη και αφορμή για απόδραση από το “κλεινόν άστυ”
Από το unreg έχουμε πολλές φορές ασχοληθεί με τη σχέση της Επιστήμης και της κοινωνίας και το παράδοξο φαινόμενο να ζούμε σε μια εποχή ταυτόχρονης εκρηκτικής ανόδου της τεχνολογίας και της γνώσης, με παράλληλη εμφάνιση αναχρονιστικών και εντελώς οπισθοδρομικών αντιλήψεων. Αυτές τις μέρες, ξεκινώντας από αύριο, 7 Μάη, θα γίνει στην Πάτρα μια σειρά διαλέξεων, με επίκεντρο την Επιστήμη και το πως αυτή αντικατοπτρίζεται στη μοντέρνα κοινωνία, με τα όποια προβλήματα και περίεργα δημιουργεί αυτή η σχέση.
Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» προσκαλεί το κοινό στις «Ημέρες Ορθολογισμού» που διοργανώνει κατά το μήνα Μάιο στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στα πλαίσια των «Πολιτιστικών 2014».

Οι «Ημέρες Ορθολογισμού» έχουν ως στόχο να δώσουν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα με ορθολογικό και επιστημονικό τρόπο, φωτίζοντας ζητήματα όπου η κοινωνία παραμένει στο σκοτάδι παρά τη σχετική πρόοδο και τις απαντήσεις που έχει κατακτήσει η επιστήμη. Στα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο περιλαμβάνονται η Βιολογία και η Αστρονομία απαντώντας σε σημαντικά ζητήματα για τη γέννηση και εξέλιξη της ζωής, την ύπαρξη ζωής στο σύμπαν, τις ψευδείς, αλλά δυστυχώς εξαιρετικά διαδεδομένες, δοξασίες για το σύμπαν και την επίδρασή του στη ζωή μας όπως η αστρολογία και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Οι «Ημέρες Ορθολογισμού» θα διεξαχθούν στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στις 7, 14 και 28 Μαΐου στις 7 το βράδυ.

Η πρώτη ημέρα, στις 7 Μαΐου, θα έχει ως τίτλο «H Ανάδυση του Φαινομένου της Ζωής στη Γη». Ο Δρ. Δημήτρης Πλατής, θα περιγράψει τις σύγχρονες και μη θεωρίες για το τι είναι η ζωή και πως εμφανίστηκε στη Γη. Στην ομιλία θα περιγραφούν, επίσης, πιθανές ολιστικές -μη γραμμικές προσεγγίσεις του θέματος καθώς και τα πιθανά φυτώρια ζωής στο Ηλιακό σύστημα. Ο Δρ. Δημήτρης Πλατής είναι Βιολόγος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με MSc στη Μοριακή Ιολογία και διδακτορικό στη Βιοχημεία από το Imperial College, UK ενώ τώρα εργάζεται ως Βιοχημικός στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

Στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν τις τρεις «Ημέρες Ορθολογισμού» θα δοθεί σχετικό πιστοποιητικό από την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» την τελευταία ημέρα (28/5).

note

Η συμμετοχή στις «Ημέρες Ορθολογισμού» είναι ανοιχτή και ελεύθερη για όλο το κοινό.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.