Ίσως οι 3 σημαντικότερες κινήσεις της Apple

…για να απογειώσει το iPhone!
Βλέποντας την Αpple να προχωράει σε εξαγορές και να κάνει κάποιες κινήσεις, είναι άξιο αναφοράς του τι γίνεται με την μηλοεταιρία που για άλλη μια φορά άλλα με διαφορετικό τρόπο προσπαθεί να κρατήσει το μερίδιο της και γιατί όχι.. να το αυξήσει!  Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν θα αναλύσω το τι παίζει και για ποιο λόγο κάνει, ότι κάνει.

apple think different

Ξεκινώντας την ανοδική πορεία της η Apple κατά το 2000 με τον Steve Jobs τον καινοτόμο(;)  στο τιμόνι, η εταιρία μέσα σε 10 χρόνια κατάφερε να “κατακτήσει” τον κόσμο.  Αξιοποιώντας υπάρχουσες τεχνολογίες με έξυπνο τρόπο κατάφερε να φτιάξει αρκετά καλά προϊόντα (βλέπε ipod,iphone,ipad) και να τα προωθήσει με πολύ καλό μάρκετινγκ ώστε κατακτήσουν την αγορά.

Πλέον κάθε προϊόν της Apple προσδίδει ένα status symbol καθώς τα προϊόντα της απευθύνονται κυρίως στην premium αγορά, δηλαδή σε ανθρώπους που μπορούν να.. βάλουν το χέρι λίγο πιο βαθιά στην τσέπη! Mε αντίτιμο ένα προϊόν με κορυφαία ποιότητα κατασκευής, εύκολο στην χρήση και πολύ καλή υποστήριξη (γιατί ως γνωστών τα iPhone/iPad παίρνουν updates για 3 χρόνια).  Βέβαια σχεδόν όλα τα παραπάνω τα έχουν και άλλες εταιρίες και αρκετές φορές σε καλύτερο επίπεδο (π.χ. εγγύηση 2 χρόνων αντί για 1 που δίνει η Apple) και με αρκετά χαμηλότερες τιμές… Κι όμως παρόλα αυτά η Apple συνεχίζει να πουλάει σαν τρελή.

Βλέποντας τον ανταγωνισμό να πιέζει χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο είναι κρίσιμο για το μέλλον της εταιρίας να κάνει κάτι. Ίσως λοιπόν δεν μπορεί να “καινοτομήσει” όσο πριν αλλά μπορεί να κάνει κάτι άλλο…. Να αυξήσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα των προϊόντων της! Σε σημείο μάλιστα που να είναι δύσκολο να αντιγραφεί τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Οι 3 σημαντικότερες κινήσεις λοιπόν είναι οι παρακάτω:

1 Εξαγορά εταιρίας παραγωγής ζαφειριού, με αυτήν την εξαγορά πετυχαίνει 2 πράγματα, πρώτον πολύ  καλύτερη επίστροση οθόνης απο την καλύτερη μέχρι στιγμής Gorilla Glass 3. Που σημαίνει πολύ ανθεκτικότερες οθόνες στις συσκευές της (iPhone, iPad και πιθανότατα iWatch). Δεύτερον αποκλειστικότητα στο υλικό: λόγω της φύσης του ζαφειριού, είναι πολύ δαπανηρή η παραγωγή του, με την Apple όμως να ‘ναι αισιόδοξη οτι θα καταφέρει να το φέρει στις συσκευές της, κάνοντας τα πράγματα πιο δύσκολα για τους ανταγωνιστές της.

2 Εξαγορά της γνωστής Beats Electronics, λίγο  καιρό μετά  το λανσάρισμα της επιτυχημένης  streaming  μουσικής  υπηρεσίας της “Beats Music”, με σκοπό ίσως ενσωμάτωσης της  στην υπηρεσία streaming που ετοιμάζει η ίδια η Apple “iTunes Radio”. Επίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της ώστε να την ενσωματώσει στα gadget της και να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα ήχου όπως είχε κάνει η HTC η οποία τώρα έχει, ίσως τα καλύτερα ηχεία στα premium κινητά της.

3 Πρόσληψη του Ari Partinen (senior camera engineer της Nokia). Όταν κάποιος ήθελε το κινητό με την καλύτερη κάμερα,η επιλογή του ήταν μονόδρομος. Καθώς η Nokia με τους φοβερούς φακούς Carl Zeiss και την μοναδική της τεχνολογία PureView προσέφερε κάμερες κινητών πολύ καλύτερες απ’ τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Προσλαμβάνοντας λοιπόν έναν απ τους καλύτερους μηχανικούς της Nokia, αναμένεται να δούμε πολύ καλύτερες φωτογραφικές στα gadgets της Apple!

Καταλήγοντας λοιπόν, όπως ανέφερα  αρχικά, σίγουρα η καινοτομία παίζει ρόλο αν εφαρμοστεί και πλασαριστεί σωστά, όμως και η σημαντική βελτίωση των προϊόντων  παίζει εξίσου μεγάλο βαθμό. Η Apple ήδη έχει αρκετούς πελάτες, αν λοιπόν τους έχει ικανοποιημένους και τους πουλάει και πλασάρει πράγματα τα οποία άλλες εταιρίες αδυνατούν να προσφέρουν, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα τους κρατήσει..