Ducklord’s Uber rant για τις πανάκριβες συλλεκτικές εκδόσεις!

Γιατί να σκάσεις 170 ντόλαρς για την Uber edition του Dragon Age: Inquisition; Γιατί να χρυσοπλερώνεις τα αυτονόητα; Τα πήρα κρανίο τώρα…Dragon_Age_Inquisition_-_001.jpg

Κάποτες, που λέτε (στο άλφα ο τόνος, στο άλφα), όταν παίρναμε ένα παιχνίδι, ένα καλό παιχνίδι, το κουτί του ήταν ΝΑ ένα πράγμα, με το συμπάθιο ΝΑ. Με το συμπάθιο πάλι. Και είχε μέσα κι’ άλλα πράματα: κουκλάκια, ζάρια, μπουκαλάκια, χάρτες… Συνήθως χάρτες.

Σε άλλες φάσεις, το ίδιο το manual ήταν το highlight. Να, στο Indiana Jones & The Last Crusade, “τσιμπούσες” και το… σημειωματάριο του ίδιου του Indy, όπως-το-έβλεπες-στην-ταινία (καλά, “σχεδόν”). Ή στην περίπτωση του εξομοιωτή πτήσης Falcon, το manual ήταν τόσο περιεκτικό (και ο εξομοιωτής τόσο πιστός στο θέμα του και υπερ-πολύπλοκος) ώστε απλωνόταν σε χίλιες-και-βάλε σελίδες. Ο Tolkien θα ντρεπόταν στο θέαμα ενός τέτοιου manual.

Indiana_Jones_-_001.jpg

Τώρα…

Τώρα ζούμε την εποχή που τα παιχνίδια έρχονται στο δισκάκι τους και μόνο, με τις εταιρείες να πασχίζουν να κάνουν ακόμη πιο λεπτές τις θήκες τους για να γλιτώσουν περισσότερο πλαστικό. Το manual, αν και όταν υπάρχει, είναι ή ένα λεπτό βιβλιαράκι οι 9 στις 10 σελίδες του οποίου περιγράφουν πώς είναι νομικά καλυμμένη η εταιρεία αν σου ανατιναχτεί η κονσόλα και σου κάψει το σπίτι, και πώς είσαι εσύ νομικά υπεύθυνος για κάθε πιθανότητα πειρατείας ή απώλεια εσόδων τους αν τύχει να φτερνιστείς επάνω από το joypad.

Piracy.jpg

Αυτό είναι η ευχάριστη περίπτωση. Το να υπάρχει, όντως, manual. Διότι – κυρίως στα PCs – συνηθίζεται (και περάσαμε περίοδο που ήταν “το standard”) να είναι τυπωμένα μόνο τα πλέον βασικά (“δις ιζ ε ντισκ, πουτ ιν κόνσολ εντ πλέη”) στο πίσω τμήμα του… εξώφυλλου του παιχνιδιού (“στο βάθος κήπος”). Αν χρειαζόσουν την οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία, ας έψαχνες στο PDF στο δισκάκι. “Ποιο PDF”;

id software Rage 002Έλα μου ντες, διότι μερικές φορές δεν υπήρχε καν αρχείο PDF στο δισκάκι. Ίσως να μην το είχαν προλάβει πριν κυκλοφορήσουν το παιχνίδι. Εδώ, στην πράξη, δεν πρόλαβαν καν να τελειώσουν το παιχνίδι πριν κυκλοφορήσουν το παιχνίδι (βλέπε patch v1.1218, “να αποκρίνεται και πάλι ο χαρακτήρας του παίκτη στις κινήσεις του” ή patch v1.1344, “τώρα δουλεύουν και οι κάρτες ΤΟΥ ΆΛΛΟΥ κατασκευαστή – που μας είχε σπονσοράρει κι’όλα το παιχνίδι, sorry Μπάμπη, αουρ μαστέηκ”).

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να το κατεβάσεις. Όταν δεν υπάρχει στο δισκάκι, εννοώ, δηλαδής. “Και αν δεν έχεις Internet και το παιχνίδι είναι single player, γιατί να τρέχεις να ψάχνεις και να κατεβάζεις”; Έλα, μην λες βλακείες. ΟΛΟΙ έχουν Internet σήμερα. Και ΠΟΥ είδες single-SINGLE player να κυκλοφορεί εδώ και πέντε χρόνια; Τα περισσότερα όλο και κάποια συνδεσούλα θα τη θέλουν. Εξάλλου, θα χρειαστείς και τα patch που προαναφέραμε. Αλλιώς δεν θα παίζουν. Καλά. Ή και όχι καλά.

Όσο για το “από που να το κατεβάσεις”; Μα, από το site του κατασκευαστή, φυσικά. Θα στο λέει το manual. Όταν αυτός, ως συνηθίζεται, ενσωματωθεί στη μητρική εταιρεία, που θα του αλλάξει όνομα από “KoryfoDev A.E.” σε “Mommy Company Montreal” (όπου “Montreal” το εκάστοτε γραφείο που έστησε όπου ήταν χαμηλότερη η φορολογία στον πλανήτη), μπορείς να ανατρέξεις εκεί για περισσότερες πληροφορίες.

LeisureSuitLarry3_AmigaΑν είσαι γκαντεμόσκυλο, έχουν περάσει περισσότεροι από 3 μήνες από την κυκλοφορία του τίτλου (οπότε και θα έχει προλάβει να απορροφηθεί και εξαϋλωθεί πλήρως η κατασκευάστρια εταιρεία από τη μητρική με αποτέλεσμα να χαθεί κάθε ίχνος της από τα ιντερνέτια) ή έχει μεσολαβήσει χρεοκοπία (συνηθίζεται στις μέρες μας), ξέχνα το… τι ψάχναμε, είπαμε;

Manual…

Και τι να το κάνεις, βρε, το manual, αφού οι 13 από τις 15 πίστες του παιχνιδιού είναι το tutorial για τη 14η (αυτή που σου αναβοσβήνει στην οθόνη το “SHOOT HIM IN THE HEAD – that is the blob between his arms – HERE – HERE!”; Και ναι, η 15η είναι τα credits τέλους και η post-credits σκηνή για το sequel.

Αχέμ! Τι λέγαμε;!

Η UBER edition του Dragon Age, λοιπόν, δεν θα είναι τίποτε από τα παραπάνω. Όχι. Θα είναι ένα υπερ-πακέτο που θα εμπεριέχει ένα κασόν… Sorry, που θα εμπεριέχεται η ίδια – είναι το σωστό – σε ένα κασόνι, τεράστιου μεγέθους για να φυλάς και τα ρούχα σου. 3,5” επί 7.5” επί 11,5”. Καλά, χωράει ένα σώβρακο. Σλιπάκι. Τάνγκα;

dragon_age_uber001.jpg

Μέσα του, μαζί με το ίδιο το παιχνίδι, ένας υφασμάτινος χάρτης της περιοχής Thedas, ένα σετάκι 72 καρτών Ταρό (με σχεδιάκια από τη μυθολογία του Dragon Age), ένα σετάκι έξι lock picks σε πραγματικό μέγεθος (μην το μάθει η αντιτρομοκρατική, την έβαψες), τέσσερα full scale map markers (πες-τα-και-πιόνια αν θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα), ένα Inquisitor’s Badge, ένα φτερό και βαζάκι με μελάνι (για όταν δεν Swype’άρεις), το Journal του Inquisitor, έκτασης 40 σελίδων, Orlesian νομίσματα και, ουφ, πρόσθετη θηκούλα SteelBook για το ίδιο το παιχνίδι.

Τα παραπάνω, όπως είπαμε, στην τιμή-σκότωμα των $170. Διότι ΔΕΝ ζούμε, πια, την εποχή του Indiana Jones & The Last Crusade.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.