Blizzard εναντίον hackers

Η Blizzard αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά ομάδας hacker που διέθετε “cheats” για το Starcraft 2.

starcraft_006.jpg

Σύμφωνα με την Blizzard, αυτά τα hacks επιτρέπουν σε όποιον τα χρησιμοποιεί να παίρνει προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του – και αν και δεν εξηγεί το “πώς”, αφού μιλάμε για παιχνίδι στρατηγικής, προφανώς ο παίκτης έχει περισσότερους πόρους, καλύτερες μονάδας, μπορεί να δει που βρίσκεται ο αντίπαλος στο χάρτη κ.λπ. Ή κάτι τέτοιο.

Η εταιρεία αποφάσισε, λοιπόν, να κινηθεί νομικά κατά του ValiantChaos forum, μέσω του οποίου οι hackers διέθεταν δωρεάν και απλόχερα το θεάρεστο έργο τους – αλλά, όλως τυχαίως, μόνο μέσω του συνδρομητικού VIP section του. Όχι, “δεν το πουλούσαν” κατά τα άλλα. Τσου.

starcraft_002.jpg

Ody's thoughts

Ήθελα να ήξερα, πόσο δύσκολο θα ήταν να βάλει ένα απλό check στο παιχνίδι και να επιτρέψει τα hacks δια της επίσημης οδού, όπως σε άλλα παιχνίδια που δέχονται μόντες;

“Μα, θα χανόταν η ισορροπία στο multiplayer”, όπως λέει και η ίδια;

Τσου! Για αυτό είπα “να βάλει ένα απλό check”. Ποιο hack χρησιμοποιείς παλικάρι με τα μπλε; Αυτόματος συγχρονισμός του για να το έχει και το παλικάρι με τα κόκκινα! Και να που και οι δυο θα έχουν το ίδιο hack και θα παίζουν “στα ίσα”! Why not, ω, πανέξυπνη Blizzard; Άιντε, τρέχα στα δικαστήρια τώρα…

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • galacticusX

  Δεν είναι θέμα δυσκολίας, απλά δε γουστάρει να έρχεται κάθε παράσιτο και να της πηδάει το παιχνίδι, βγάζοντας και λεφτά. Είναι θέμα ελέγχου στη δημιουργία της. Αν η Blizzard θέλει οι παίχτες να έχουν την εμπειρία που έχει φτιάξει για αυτούς, δεν μπορεί να την κατηγορήσει κανείς γιατί την προστατεύει. Δικαιωμά της.

 • e4rthw0rm

  Δυστυχώς είναι η αντίστοιχη λογική εκείνων που ζητάνε λεφτά για το μεταφραστικό τους έργο, άσχετα που μεταφράζουν υπότιτλους για ταινίες/σειρές που είναι παράνομα κατεβασμένες… Δικαιούσαι να πληρώνεσαι για τον κόπο σου, όταν ο κόπος σου είναι άμεση εκμετάλλευση ενός απλήρωτου κόπου κάποιου άλλου; Βέβαια, στην προκειμένη και τζάμπα να το μοιράζανε το hack, η κίνηση της Χιονοθύελλας θα ήταν η ίδια. Δυστυχώς αν και γενικά δεν συμφωνώ με την ιδέα του να κινείται μια μεγάλη εταιρία νομικά απέναντι σε μια ομάδα χρηστών επειδή απολαμβάνουν αλλοιωμένο το περιεχόμενο ενός παιχνιδιού, οφείλω να συμφωνήσω τον Galacticus ως προς το ότι αν κάτι είναι τραβηγμένο/επανηλλειμένο τότε έχει δικαίωμα η εκάστοτε εταιρία να προστατεύσει προϊόν της.

 • ducklord

  Ναι, αλλά με τον τρόπο που είπα δεν θα υπήρχαν τεχνικά προβλήματα, και το σημαντικότερο σύμφωνα με τις δικαιολογίες της ίδιας της εταιρείας, τεχνητές ανισότητες ανάμεσα στους παίκτες όσον αφορά στο multiplayer κομμάτι των παιχνιδιών.

  Να θυμήσω, επίσης, ότι μιλάμε για παιχνίδια που βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό για την επιτυχία τους στην κοινότητα χρηστών. Άν δεν υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι να δημιουργούν πρόσθετους χάρτες και αποστολές για το (πρώτο) Starcraft, πολύ αμφιβάλλω, όσο καλό και αν ηταν, αν σήμερα θα είχε το στάτους που έχει, και θα θεωρούνταν η κορυφή στα τουρνουά ανά τον κόσμο.

  Είναι λίγο βλακεία να ακυρώνεις τον ίδιο τον λόγο που έκανε το παιχνίδι σου να γνωρίσει επιτυχία, αλλά δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνουμε τα ίδιάτα ίδια, αφού αυτή είναι μια συζήτηση που έχει ήδη γίνει πολλές φορές όσον αφορά στην συγκεκριμένη εταιρεία και τους τίτλους της.

 • ducklord

  Θα επαναλάβω και σε σένα ότι θα μπορούσαν τα όποια cheats να υφίστανται ταυτόχρονα για όλους τους παίκτες. Γιατί, δηλαδή, πιο μάγκας είναι η Epic Games με, για παράδειγμα, τα Unreal Tournament (για να καταλάβετε το σκεπτικό μου) όπου οι παίκτες μπορούν να εφαρμόζουν “μόντες” για να τροποποιούν και εμπλουτίζουν την δράση τους;

 • e4rthw0rm

  Είναι αλήθεια πως ποτέ δεν κατάλαβα αυτές τις κινήσεις της Blizzard. Πράγματι θα μπορούσε να το ενσωματώσει στο κυρίως παιχνίδι, εφ’ όσον βλέπει οτι είναι κάτι που οι παίκτες θέλουν τόσο πολύ, έτσι ώστε καταλήγουν να το πληρώνουν σε τρίτους και να το τρέχουν παράνομα. Θεωρητικά δηλαδή, θα μπορούσαμε να πούμε οτι πρόκειται για μια εταιρία που δεν αφουγκράζεται τις ανάγκες των καταναλωτών της, άρα μία αποτυχημένη εταιρία. Κάτι τέτοιο όμως γνωρίζουμε όλοι οτι δεν ισχύει. Από την άλλη, είναι τέτοιο το μονοπώλιο της Blizzard, που μπορεί να κάνει οτι θέλει τους χρήστες της επειδή αυτή είναι “η πολιτική της” και μετά να απαιτεί να της λένε και ευχαριστώ από πάνω. Έλα ντε που οι χρήστες συνεχίζουν να την πληρώνουν και να λένε και ευχαριστώ…

 • Lefteris

  Μήπως δεν μπορούν να ενσωματώσουν , αυτά τα cheats , για νομικούς λόγους ..πνευματικά δικαιώματα κτλ… ???
  πάντως αν είχα μάθει καλά ένα παιχνίδι ,σε single player mode.. και πήγαινα να παίξω online με άλλους … και ξαφνικά το παιχνίδι μου εμφάνιζε και άλλα κόλπα , άλλες επιλογές extra ..λόγω αυτών των cheats ..
  μάλλον θα ξενέρωνα …

 • e4rthw0rm

  Δεν γνωρίζω το νομικό κομμάτι του θέματος, πάντως αυτό που λέει ο ducklord (και τελικά συμφωνώ κι εγώ) είναι το εξής απλό: Δεν σου εμφανίζει ξαφνικά το παιχνίδι κι άλλα κόλπα. Αντιθέτως, από τη στιγμή που τα hacks ενσωματώνονται επίσημα, τότε μπορεί να τα επιλέξει ο host φανερά, ΠΡΙΝ ξεκινήσει το παιχνίδι. Με λίγα λόγια, επιλέγεις εκ των πρωτέρων αν θα συμμετάσχεις σε μια παρτίδα με ενεργοποιημένα κάποια hacks/mods/extras ή όχι. Συνήθως αυτά επιτρέπονται κανονικότατα σε άλλα παιχνίδια, διότι μέσα από την πληθώρα των έξτρα επιλογών, αυξάνεται και η εμπειρία του gameplay.

 • Lefteris

  αυτό έχει μια λογική …
  σιχαίνομαι να βλέπω μεγάλες εταιρίες να κάνουν μηνήσεις σε μικρούς ..
  αλλά από την άλλη μου αρέσει που η blizzard βλέπει το gaming ως …

 • ducklord

  Μην ξεχνάμε οτι η Blizzard έχει χτίσει ολόκληρη… καριέρα επάνω στον χώρο των e-sports, και αυτός είναι ο βασικός λόγος που της έρχεται δύσκολο να αποδεχθεί οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την καλοσχεδιασμένη ισορροπία των μονάδων του Starcraft.

  Απλά, το θεωρώ ηλίθιο, διότι, όπως ειπα, τίτλοι που ενσωματώνουν MODs και “τροποποιήσεις που η Blizzard θα χαρακτήρισε hacks” (π.χ. “ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΟΟΥΥΥΥΣ, ΓΙΟΥΠΙΙιιΙΙ”), όπως π.χ. το Unreal Tournament ή το Quake, επίσης αποτελούν ένα βασικό συστατικό των ανά τον κόσμο e-Sports.