Κουκλάκια, apps και κονσόλες της κακιάς κατάρας η σωτηρία της Nintendo

Έχοντας “κάνει τα πάντα” (κατά την άποψη της) για να σώσει το δεν-έχω-δει-άσπρη-μέρα Wii U, η Nintendo ξεπέφτει για να γλιτώσει από την επικείμενη καταστροφή.

Αφού έκανε τα πάντα για να σώσει την… εκ γενετής καταδικασμένη κονσόλα της, Wii U, παρουσιάζοντας πλήθος πρωτότυπων τίτλων για αυτή, συνάπτοντας συμμαχίες και συμφωνίες με άλλες εταιρίες, διαφημίζοντας τα δυνατότερα σημείο της, το πρωτότυπο χειριστήριο της, τις πρόσθετες δυνατότητες που χαρίζει αυτό στα multiplayer – και όχι – μόνο παιχνίδια, τώρα, η Nintendo αναγκάζεται να… καταπιεί την σκληρή καραμέλα, και να καταλήξει σε λύσεις ανάγκης.

Ody's thoughts

Όποιος παρατηρήσει και σχολιάσει πως η Nintendo δεν έκανε τίποτα από τα παραπάνω σε μια προσπάθεια να σώσει το Wii U, μπορεί να καταλάβει γιατί σε αυτήν την μικρή γωνίτσα του ελληνικού web την θεωρούμε και τη χαρακτηρίζουμε συχνά απολύτως ηλίθια.

Τώρα, ο Χερ Κουμαντάτ της, Satoru Iwata, ανακοίνωσε τα σχέδιά της εταιρείας για το μέλλον, με τα οποία αισιοδοξεί πως θα επιστρέψει στην κερδοφορία. Και, όχι, δεν είναι αυτά που θα περίμεναν οι περισσότεροί οπαδοί της.

Πρώτα από όλα, η εταιρία θα αρχίσει να διαθέτει εφαρμογές της κακιάς κατάρας, που σε άλλη περιπτωση κανένας δεν θα ήθελε να χώσει στο κινητό ή στο tablet του, “συνοδευτικά apps” για ήδη υπάρχοντες ή μελλοντικούς τίτλους της, από εκείνα που ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα, δεν προσφέρουν τίποτα, και αν το καλοσκεφτείς, στην πράξη δεν αναβαθμίζουν με κάποιον τρόπο το παιχνίδι που αφορούν.

Είναι, όμως, το πρώτο βήμα μέχρι η ίδια Nintendo να το χωνέψει πως πρέπει πια να αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά τα smartphones και tablets, που έχουν φάει το ψωμί από τις κονσόλες της. Το θέμα είναι πως, για να έχει πραγματικά έσοδα από τίτλους σε smartphones και tablets, αυτοί πρέπει να έχουν και κάποια ουσία, κάποιο νόημα, να δίνουν ένα λόγο της προκοπής στον gamer για να τους αγοράσει και να σκάσει τα φράγκα του στη Nintendo. Όπως, για παράδειγμα, ένας πραγματικός τίτλος με περιπέτειες του Super Mario. Ένα πραγματικό Metroid. Ένα πραγματικό Zelda. Όχι μια χλιαρή, “συνοδευτική εφαρμογή”, όχι κάτι “πρόσθετο”. Κάτι που να μπορεί “να σταθεί από μόνο του”.

mario_backgroundΔεύτερο βήμα για την επιστροφή στην κερδοφορία από την εταιρία μας έχει συστήσει να πρωτοτυπεί σε όλα της, το να διαθέσει “αλληλεπιδραστικά” κουκλάκια με τους διασημότερους χαρακτήρες της, κουκλάκια παραπλήσια αυτών που καθιερώθηκαν από τα Skylanders και Disney Infinity. Σου λέει, “αφού έβγαλαν χρήματα αυτοί, γιατί όχι και εμείς”; Διότι, ως γνωστόν, είναι εγγυημένο πως αν κάνεις κάτι που έχει κάνει κάποιος άλλος και του έφερε χρήματα, θα κερδίσεις χρήματα και εσυ. Το ξέρουν πολύ καλά και όσοι προσπάθησαν να γίνουν facebook στη θέση του facebook. Καιρός να το μάθει και η Nintendo. The hard way.

Τρίτο βήμα της εταιρείας για την επιστροφή στην κερδοφορία, όχι η βελτίωση και καλύτερη προώθηση του Wii-U, που μας έχει δώσει ήδη, αλλά η διάθεσή νέων κονσόλων, πιο προσιτή οικονομικά αλλά και με ακόμη λιγότερες δυνατότητες, με στόχο τις αναπτυσσόμενες αγορές. Διότι, ως γνωστόν, το Wii U “ξεχειλίζει δύναμη”, του περισσεύει, έχει απόθεμα, και θα μπορούσε να ξεφορτωθεί κάποια από αυτή για να γίνει πίο οικονομικό. Αυτό του φταίει.

Ody's thoughts

Βέβαια, για να είμαι σωστός, η Nintendo μίλησε για εντελώς καινούριες κονσόλες, οπότε υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να διορθώσει τα σφάλματα του παρελθόντος. Από την άλλη, όταν ο στόχος είναι οι λεγόμενες “αναπτυσσόμενες αγορές”, προφανώς δεν μιλάμε για ακόμη δυνατότερο, αλλά για ακόμη πιο αδύναμο hardware, ώστε να είναι και οικονομικότερο.

Και επειδή μια κονσόλα δεν είναι μόνο το hardware, αλλά και οι τίτλοι της, τι θα προτιμούσατε ως gamers: μια νέα κονσόλα του, όπως μας εχει μάθει πια η Nintendo, θα είναι αδύναμη τεχνολογικά και θα αποκτήσει πέντε, άντε δέκα πραγματικά κάλους τίτλους στην πορεία της, συνοδευόμενους από δεκάδες… χάλια, ή ένα… δοκιμασμένο και καταξιωμένο PlayStation 2 (οικονομικότατο στις μέρες μας) με μια συλλογή πολλών χιλιάδων τίτλων; Διότι το αστείο είναι πως το Wii U, για παράδειγμα, δεν έχει δα και ΤΟΣΟ καλύτερα γραφικά από το PlayStation 2, άρα… Ποιο είναι η καλύτερη πρόταση;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Lefteris

  Σωστά τα λες ducklord .. να σου θυμίσω όμως , ότι η προηγούμενη κονσόλα της Nintendo , ήταν το ίδιο χάλια , σε σχέση με τον ανταγωνισμό …τον οποίο όμως έσκισε ….
  (την απεχθάνομαι και εγώ τη Nintendo πάντως , αν αυτό σε παρηγορεί …)

 • ducklord

  Το “τον έσκισε” είναι κάτι σχετικό. Προσωπικά το είχα πει τότε (ψάξε για σχετικά θέματα το unreg υπάρχει από τότε), εξακολουθώ να το λέω μέχρι σήμερα: το Wii ήταν μια απάτη. Και δεν το λέω επιφανειακά και εξ’ αποστάσεως – ΕΧΩ Wii. Με τα κέρατα μου σε παιχνίδια. Από ΟΟΟΟΛΗ τη συλλογή του, ΛΑΤΡΕΥΩ το Boom Blox, και θεωρώ πως ΤΕΤΟΙΑ παιχνίδια έπρεπε να έχει – που να εκμεταλλεύονται απόλυτα την ίδια τη φύση της κονσόλας.

  Έλα, όμως, που η Nintendo πίεζε τις εταιρείες να ενσωματώσουν motion controls στα παιχνίδια τους ακόμη και αν αυτά ΔΕΝ ταίριαζαν με τη δράση τους, ακόμη και αν αυτά ΔΕΝ λειτουργούσαν σωστά. Δηλαδή, για να το κάνουμε λιανά:

  Η εταιρεία μας πούλησε μια κονσόλα-απάτη, που όπως ομολόγησε με τις πράξεις τις δυο χρονάκια αργότερα ΔΕΝ είχε καλή “ανάγνωση κίνησης” και χρειαζόταν βελτιώσεις (Wii Motion Plus), που όπως κυκλοφόρησε στην αρχή ήταν καλή ΜΟΝΟ για χαζά παιχνιδάκια του στυλ Wii Sports, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λεπτομέρεια ανίχνευσης όσον αφορά στην ανάγνωση κίνηση, αλλά, και όμως, ΑΝΑΓΚΑΖΕ τις εταιρείες κατασκευής παιχνιδιών να χρησιμοποιούν ντε-και-καλά αυτή την “beta” δυνατότητα που πρόβαλε ως το βασικό ατού της κονσόλας της.

  Αποτέλεσμα, το 99% των παιχνιδιών του Wii να έχει είτε εντελώς απαράδεκτο χειρισμό, είτε να περιορίζεται σε χειρισμό τύπου… gameboy (“σταυρός” ή, άντε, αναλογικός μοχλός για κίνηση, 1-2 πλήκτρα για δράση).

  Με άλλα λόγια, η Nintendo πούλησε αέρα, πούλησε ΜΙΑ ΙΔΕΑ που ΔΕΝ λειτουργούσε, και που ο κόσμος το συνειδητοποίησε ΑΦΟΥ την είχε αγοράσει (όπως και εγώ).

  Αυτά όσον αφορά στο Wii.

  Όσο για το Wii U, ας μην αρχίσω (πάλι) το θάψιμο και για αυτό. Η κονσόλα κοστίζει τα διπλάσια από ό,τι θα έπρεπε επειδή η Nintendo δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τα υπάρχοντα tablets και smartphones που είχε ο κόσμος, αφού κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ελεγχόμενο από αυτήν. Έτσι, μαζί με την κονσόλα σου πουλάει και ένα tablet-χειριστήριο με το έτσι θέλω. Και πλερώνεις κι’εγώ δεν θυμάμαι πόσα για μια κακή κονσόλα και ένα κακό tablet “σε πακέτο”. Που ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να αποτελέσει καλό συνδυασμό, αν το αξιοποιούσε έξυπνα και ταυτόχρονα δεν είχε διαολοστείλει τις ανεξάρτητες εταιρείες θεωρώντας πως μπορεί να ζήσει μόνο με Μάριο και τον ηλίθιο Λουίτζι. Αν έπεφτε με τα μούτρα, ΜΑΖΙ με τρίτες εταιρείες, και δημιουργούσαν έξυπνους τίτλους που να εκμεταλλεύονταν την παρουσία οθόνης αφής με πρωτότυπους τρόπους και όχι ως “μια δεύτερη οθόνη για να παίζεις όταν ο μπαμπάς βλέπει ποδόσφαιρο” ή “για να βλέπεις live το χάρτη της πίστας που θα μπορούσες να δεις σε άλλη πλατφόρμα με το πάτημα ενός πλήκτρου”. Αλλά ΟΟΟΟΧΙ. Σε αναγκάζει να αγοράσεις και να πληρώσεις διπλά τη γκουμούτσα, για να τη χρησιμοποιείς μετά για να παίζεις ούτε-καν-remixed τίτλους-ανακυκλοφορίες του… 3DS στην οθόνη σου.

  Πόσο το χαίρομαι που τώρα αναγκάζεται να διαθέσει software “για άλλα smartphones και tablets” αφού έφαγε τα μούτρα της με τον εκβιασμό της.

  Να’σαι καλά, ξέσπασα και σήμερα με τους ηλίθιους. Ας πάνε, τώρα, να κυκλοφορήσουν Wii-εξομοιωμένα-σε-Raspberry-Pi-για-να-είναι-τσίπικα ως “κονσόλες για τις ανερχόμενες αγορές” πουλώντας για μια ακόμη φορά τις περιπέτειες του Mario και της καθυστερημένης παρέας του στα (κακόμοιρα) Αιθιοπάκια. Μέχρι να κάνει 100% συμβατό με το PS1 και PS2 (εννοώ χωρίς streaming) το PSVita TV/Slim/πως-το-λένε η Sony, να το πλασάρει στις ίδιες “ανερχόμενες αγορές” πακέτο με τους 10.000 χιλιάδες τίτλους των δυο αυτών κονσολών (PS1-PS2) και να την κάνει να τρέχει. Πάλι.

 • Lefteris

  Δε διαφωνώ ,άλλωστε δεν μπήκα καν στον κόπο να αγοράσω , Nintendo …