Το mobile gaming κοντοζυγώνει τις κονσόλες

Η επόμενη γενιά GPUs για smartphones και tablets μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας για την ποιότητα των 3D games
Η μεταφορά των πασίγνωστων κλασσικών τίτλων της Valve, Half-Life 2 και Portal στο Nvidia Shield, υπήρξε αφορμή για ένα ενδιαφέρον άρθρο, στο οποίο εξετάζεται η ποιότητα των γραφικών και το frame rate σε σύγκριση με τις αριχκές εκδόσεις των παιχνιδιών σε PCs, αλλά και αργότερα στις κονσόλες Xbox 360 και PS3. Τα ευρύματα της σύγκρισης και της ανάλυσης είναι ιδαίτερα αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι το port στο Tegra 4 είναι αρκετά ασχημούτσικο, με θολά textures, χαμηλή ανάλυση, απουσία antialiasing και anisotropic filtering και σκαμπανεβάσματα στο frame rate.

Στη μικρή οθόνη του Shield, τα πράγματα είναι υποφερτά, όχι όμως αν συνδέσεις την κονσόλα στην τηλεόραση. Γενικά τα παιχνιδάκια στο Android είναι πολύ πίσω, οπτικά, τόσο από την αρχική έκδοση στο PC, όσο και από την αντίστοιχη μεταφορά στις κονσόλες. Όπως αναφέρεται, το port μπορεί να μην έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μην εκμεταλλεύεται καλά όλες τις δυνατότητες και την ισχύ του Tegra 4. Αυτό υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να έγινε καθώς η υλοποίηση του port έγινε από την ίδια την Nvidia, καθώς η Valve δεν έβαλε το χεράκι της, απλώς τους παρέδωσε τον κώδικα.

Και πάλι όμως, ακόμη κι αν υπήρχε μια σχετική βελτίωση και πάλι, τα καλύτερα μοντέρνα mobile GPUs στην αγορά δεν μπορούν να φτάσουν την ποιότητα των γραφικών που αποδίδουν οι “current-gen” κονσόλες. Η κατάσταση όμως αναμένεται να αλλάξει, από τη στιγμή που επελαύνει νέο hardare, με πρώτο και καλύτερο το SoC Nvidia Tegra K1, το οποίο υπολογίζεται ότι θα έχει διπλάσια ισχύ γραφικών από το εξαιρετικό υποσύστημα του Apple A8 που υπάρχει στο iPhone 5S και τα τελευταία iPad. Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό το άλμα στις επιδόσεις και την ποιότητα των γραφικών και ενδέχεται για πρώτη φορά να δούμε πραγματικά console-like graphics σε mobile συσκευές.

Galacticus's thoughts

Πάντως, αν θέλεις σώνει και καλά να παίζεις παλιά παιχνιδάκια του PC σε tablet, γιατί δεν επιλέγεις ένα Windows 8 tablet με επεξεργαστή Intel Bay Trail; Μπορεί να μην είναι η πιο “smooth” εμπειρία, τουλάχιστον όμως θα παίζεις τον original τίτλο, με ευχαίρεια να πειραματιστείς με τα settngs και να παίξεις σε καλύτερες αναλύσεις.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.