Οι next-gen κονσόλες ρουφάνε ρεύμα

Ακόρεστη δίψα για κιλοβατώρες από PS4 και Xbox One

nrdc-consoles-100268245-origΜπορεί οι καινούριες κονσόλες από Sony και Microsoft να αφήνουν πολύ πίσω τους προκατόχους τους, στο επίπεδο των γραφικών και των δυνατοτήτων, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο αναφορικά με την κατανάλωση ρεύματος. Μια πρόσφατη μελέτη του ανεξάρτητου οργανισμού Natural Resources Defense Council στην Αμερική, δείχνει ότι οι καινούριες κονσόλες καταναλώνουν τριπλάσιο ρεύμα, σε ετήσια βάση και δεν έχουν έξυπνους μηχανισμούς μείωσής της, όταν παραμένουν ανενεργές.

nrdc-console-current-power-100268257-origΈτσι, το PS4 φτάνει να καταναλώνει μέχρι 181 κιλοβατώρες το χρόνο, σε σύγκριση με τις 64 που υπολογίζεται ότι καίει το τελευταίο PS3 slim, ενώ το Xbox One είναι ακόμη χειρότερο, καθώς εκτιμάται ότι θα κάψει μέχρι και 289 κιλοβατώρες, σε σύγκριση με τις 70 του ταπεινού Xbox 360. Ειδικά το Xbox One βρίσκεται στο μάτι των απανταχού οικολόγων, αφού εκείνο που αυξάνει ιδιαίτερα την κατανάλωση είναι το Kinect, το οποίο καταναλώνει 72W, χρησιμοποιούμενο συνεχώς, εν αναμονή φωνητικών εντολών του χρήστη. Ακόμη όμως και χωρίς το Kinect, άμα το δει κανείς με απόλυτα κριτήρια, αυτή τη φορά διαλέγοντας τις κονσόλες για παρακολούθηση VOD, διαπιστώνει ότι είναι πολύ πιο οικονομικό να παρακολυθεί κανείς βιντεάκια χρησιμοποιώντας μια συσκευούλα όπως το Apple TV για streaming, όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα. Ή ακόμη καλύτερα, κοτσάρεις, θα έλεγα εγώ, ένα Google Chromecast στην HDMI της τηλεόρασης και ξέγνοιασες.

nrdc-streaming-power-100268256-origΑντιθέτως το Wii U, το οποίο τόσες φορές έχει γίνει στόχος σκωπτικών σχολίων για το αδύναμο hardware και την έλλειψη games, τουλάχιστον στον τομέα της ηλεκτρικής κατανάλωσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αφού όχι μόνο αυξάνει, αλλά καταφέρνει και μειώνει τις ενεργειακές του απαιτήσεις, σε σύγκριση με το παλιό Wii. Αναρωτιέμαι όμως αν οι υπεύθυνοι της έρευνας έχουν συμπεριλάβει τις απαιτήσεις του γκουμουτσο-controller του Wii U που θέλει συνεχώς φόρτιση, λόγω της ενσωματωμένης του οθόνης.

Galacticus's thoughts

Βέβαια, για να προσγειωθούμε και λιγάκι στην πραγματικότητα, οι next-gen κονσόλες δεν είναι δα και θηρία κατανάλωσης, όπως θέλει να μας κάνει να πιστεψουμε ο συγκεκριμένος οργανισμός. Καταρχήν το Xbox One έχει έξυπνη λειτουργία stand by, και ενεργοποιείται με μια φωνητική εντολή στο Kinect. Σε αντιδιαστολή, υπολογίστε πόσο ρεύμα καίνε οι κάρτες γραφικών μονάχα σε ένα desktop PC: μια κάρτα γραφικών μπορεί να καίει περισσότερο ρεύμα απ’ ότι όλα τα συστήματα μιας κονσόλας μαζί. Πέρα από αυτό, ο πραγματικός αντίκτυπος στο πορτοφόλι μας δεν είναι δα και τραγικός: ακόμη και με ακριβό τιμολόγιο, ανεβάζοντας την τιμή της κιλοβατώρας πάνω από τα 20 cents, στη χειρότερη περίπτωση δεν πρόκειται να επιβαρυνθείτε περισσότερα από €60 ετησίως.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.