SAMI: η Samsung παίρνει data κατευθείαν από το σώμα σου

Καταγράφει, συλλέγει και επεξεργάζεται έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που σε αφορούν
Simband_01Αρχικά, η είδηση θα μπορούσε να είναι απλώς για ένα καινούριο βιομετρικό ρολογάκι που μετρά σφυγμούς, πίεση και θερμοκρασία. Και πραγματικά, το Simband αυτό είναι: μια συσκευή συνεχούς παρακολούθησης των βασικών σωματικών λειτουργιών, το οποίο δημιούργησε η Samsung, ως μοντέλο αναφοράς, βασιζόμενο μάλιστα σε open-source προδιαγραφές τόσο στο λογισμικό, όσο και στο hardware.

Στην πραγματικότητα, το μεγάλο διακύβευμα είναι το SAMI (Samsung Architecture Multimedia Interactions), η γενικότερη πλατφόρμα καταγραφής, παρουσίασης και ανάλυσης δεδομένων. Ενός τεράστιου όγκου δεδομένων, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν τη σωματική μας κατάσταση και υγεία. Η αρχιτεκτονική SAMI δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εργαλείο για data mining, και στην πραγματικότητα είναι μια αγνωστική πλατφόρμα, δηλαδή δεν την απασχολεί το είδος, η “ποιότητα” των δεδομένων που εξετάζει: μπορεί εν προκειμένω να είναι δεδομένα που προέρχονται από το σώμα σου, σε άλλη περίπτωση μπορεί να είναι δεδομένα που συλλέγονται από τη συμπεριφορά σου στα social media, ή αναφορικά με την οικονομική σου κατάσταση.

Στην πραγματικότητα, όλο αυτό το σκηνικό σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη εποχή. Συγκεκριμένα φεύγουμε από τις μέρες που χαρακτηριζόμαστε χρήστες – “users” και εισρχόμαστε σε μια νέα περίοδο, όπου λογιζόμαστε ως σύνολα δεδομένων – “data sets”. με την προώθηση της δικτύωσης, του real time monitoring, των social media, η εξέλιξη διαγράφεται καθαρά: σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει πτυχή της καθημερινότητάς μας που δεν θα μπορεί να καταγραφεί σε όλες της τις λεπτομέριες, να ποσοτικοποιηθεί και να αναλυθεί αλγοριθμικά. Συνακόλουθα, κάθε άτομο θα διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα δεδομένα που αντλούνται από αυτό και θα χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες και ποιος ξέρει ποιους άλλους οργανισμούς και αρχές, όχι για το δικό του, αλλά το δικό τους όφελος.

samsung-digital-health-01Έχοντας online όλα τα στοιχεία που αφορούν κάθε άτομο, μπορεί κανείς να αναλύσει τα δεδομένα και να διαπιστώσει τις διατροφικές του συνήθειες, την κατάσταση της υγείας του, τη φαρμακευτική του αγωγή, τη ζωτική του δραστηριότητα και να στοχεύσει επάνω του με ειδικά προσαρμοσμένα πακέτα ασφάλισης, περίθαλψης, φαρμακευτικών σκευασμάτων. Δεν είναι διόλου άστοχο να προβλέψει κανείς ότι με την παρουσία και το ξαφνικό ενδιαφέρον για όλα αυτά τα fitness gadgets, δε θα επακολουθήσει και μια παράλληλη και άμεσα συναρτώμενη τάση για ανάδειξη ενισχυτικών, μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τη “βελτίωση” της ποιότητας διαβίωσής μας.

Ήδη η τάση για “optimization” του οργανισμού μας, έτσι ώστε να φτάνει στο maximum της απόδοσης και του δυναμικού του, διαγράφεται ξεκάθαρα από το σχεδιασμό των σχετικών apps, όπου τα δεδομένα από τις βιολογικές μας λειτουργίες συνδυάζονται για να δημιουργήσουν έναν δείκτη ευεξίας (“wellness”). Και φυσικά, δεδομένων των απαιτητικών συνθηκών της μοντέρνας ζωής, αν δεν προλαβαίνουμε να τραφούμε, να κοιμηθούμε και να ασκηθούμε σωστά, γιατί όχι να μην αρχίσουμε να χαπακωνόμαστε συστηματικά; Χαπάκια για να είμαστε πιο δραστήριοι, πιο συγκεντρωμένοι, πιο “αποτελεσματικοί” ακόμη και στη σεξουαλική μας ζωή.

Galacticus's thoughts

Μπορεί να είναι θαυμάσια η εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά προσωπικά ανατριχιάζω, όταν βλέπω ότι η ατομική μου υπόσταση μπορεί πλέον να ποσοτικοποιηθεί και να αναλυθεί για να με καταστήσει ακόμη ένα data set προς όφελος των κάθε είδους εταιρειών, τραπεζικών, ασφαλιστικών ιδρυμάτων, φαρμακοβιομηχανιών και ποιος ξέρει ποιων άλλων.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.