Movie review: The Machine

Ένα ακατέργαστο διαμάντι του κινηματογράφου sci-fi που θα σε αφήσει γοητευμένο, αλλά και ανήσυχο για το μέλλον της ανθρωπότητας
the-machine-posterTerminator, Ghost in the Shell, I Robot, Blade Runner, Robocop: αυτές και άλλες τόσες ταινίες επιστημονικής φαντασίας περιστρέφονται γύρω από τη σχέση Ανθρώπου και Μηχανής. Προσκαλούν να ρίξουμε μια ενορατική ματιά στους εκπληκτικούς ορίζοντες, αλλά και τους φοβερούς εφιάλτες που διακρίνονται πίσω από την ανάδειξη μιας Τεχνητής Ευφυίας ανώτερης από τη βιολογική ύπαρξη που τη δημιούργησε.

Το “The Machine” μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα σε αυτές τις δημιουργίες. Είναι μια σκληροπυρηνική ταινία επιστημονικής φαντασίας, πιστή και προσηλωμένη στο θέμα της, χωρίς εκτροπές από τον κορμό της αφηγηματικής της γραμμής. Αυτή η γραμμή ξεκινά με αφετηρία το, όχι και τόσο μακρινό μέλλον, λίγα χρόνια, υποθέτουμε, από σήμερα, όπου η Κίνα έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια υπερδύναμη πρώτου μεγέθους, προκαλώντας έναν βαθύ και ανελέητο Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ των παλιών δυτικών δυνάμεων και των αναδυόμενων γιγάντων της Άπω Ανατολής.

Στο πεδίο του πολέμου, τον πρώτο λόγο έχουν η αντικατασκοπεία, ο κυβερνοπόλεμος και ο ανταγωνισμός σε τεχνολογικούς τομείς όπως η τεχνητή ευφυία, η ρομποτική, τα βιοχημικά μέσα εξόντωσης και η προπαγάνδα. Πάνω σε αυτό το σκοτεινό και ανήσυχο τοπίο εκτυλίσσεται η ιστορία του Vincent και της Ava, δύο κορυφαίων επιστημόνων στον κλάδο της Τεχνητής Ευφυίας, οι οποίοι καταλήγουν να συνεργάζονται, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, υπό τις διαταγές του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας. Η μυστική τους αποστολή είναι η δημιουργία της τελειότερης A.I. του κόσμου, μιας ψηφιακής οντότητας που θα τους δώσει το πάνω χέρι στον πόλεμο κατά της Κίνας.

Στη μυστική βάση, αποκομμένη από τον έξω κόσμο, αλλά και το Internet, εξαιτίας του φόβου των Κινέζων hackers, ο Vincent αναπτύσσει εκπληκτικά τεχνητά προσθετικά μέλη, αλλά και ηλεκτρονικά συμπληρώματα εγκεφαλικών νευρώνων, χρησιμοποιώντας βαρύτατα τραυματισμένους στρατιώτες, ως πειραματόζωα, για να δοκιμάσει τις νέες καινοτομίες του. Τα τεχνητά εμφυτεύματα όχι μόνο αποκαθιστούν τις αναπηρίες, αλλά προσδίδουν υπερφυσικές ικανότητες στα άτομα αυτά, που φτάνουν μέχρι το κατώφλι της ανάγνωσης της ανθρώπινης σκέψης.

the-machine-2013-_31

Ο καθένας έχει τα δικά του κίνητρα: ο Vincent προσπαθεί να λύσει το γρίφο γύρω από την χρόνια νόσο που απειλεί τη μικρή του κόρη, μια νευροπαραλυτική ασθένεια που εξαπλώνεται σαν καρκίνος στον εγκέφαλο και προκαλεί εφιάλτες και αφόρητο πόνο στο παιδί. Η Ava, επιστημονική ιδιοφυία από την Αμερική, έχει φτιάξει πρακτικά μόνη της μια έξυπνη μηχανή, χρησιμοποιώντας την ανατομία του δικού της εγκεφάλου ως παράδειγμα, αλλά αναγκάζεται να στραφεί στα χρήματα του στρατιωτικού κλάδου για να ολοκληρώσει την έρευνά της.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του project, Thomson, κινείται ψυχρά και μεθοδικά για να πετύχει τον απώτερό του στόχο, που είναι η δημιουργία του τέλειου ρομποτικού στρατιώτη, μιας απόλυτα ελεγχόμενης δολοφονικής μηχανής, με την οποία θα καταφέρει να κερδίσει τον πόλεμο, αλλά και την πολιτική ισχύ και εξουσία που επιθυμεί. Δεξί του χέρι η Suri, μια πρώην στρατιώτης, η οποία έχει δεχθεί κι αυτή πολλαπλά εγκεφαλικά εμφυτεύματα και έχει αναδειχθεί ως “πρώτη μεταξύ ίσων”, ανάμεσα στο στρατιωτικό προσωπικό της βάσης, που αποτελείται από στρατιώτες που όλοι τους έχουν δεχτεί εγκεφαλικά εμφυτεύματα και προσθετικά μέλη.

the-machine-2013-_11
Page 1 of 612345...Last »
Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.