Movie review: The Machine

Ένα ακατέργαστο διαμάντι του κινηματογράφου sci-fi που θα σε αφήσει γοητευμένο, αλλά και ανήσυχο για το μέλλον της ανθρωπότητας
the-machine-posterTerminator, Ghost in the Shell, I Robot, Blade Runner, Robocop: αυτές και άλλες τόσες ταινίες επιστημονικής φαντασίας περιστρέφονται γύρω από τη σχέση Ανθρώπου και Μηχανής. Προσκαλούν να ρίξουμε μια ενορατική ματιά στους εκπληκτικούς ορίζοντες, αλλά και τους φοβερούς εφιάλτες που διακρίνονται πίσω από την ανάδειξη μιας Τεχνητής Ευφυίας ανώτερης από τη βιολογική ύπαρξη που τη δημιούργησε.

Το “The Machine” μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα σε αυτές τις δημιουργίες. Είναι μια σκληροπυρηνική ταινία επιστημονικής φαντασίας, πιστή και προσηλωμένη στο θέμα της, χωρίς εκτροπές από τον κορμό της αφηγηματικής της γραμμής. Αυτή η γραμμή ξεκινά με αφετηρία το, όχι και τόσο μακρινό μέλλον, λίγα χρόνια, υποθέτουμε, από σήμερα, όπου η Κίνα έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια υπερδύναμη πρώτου μεγέθους, προκαλώντας έναν βαθύ και ανελέητο Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ των παλιών δυτικών δυνάμεων και των αναδυόμενων γιγάντων της Άπω Ανατολής.

Στο πεδίο του πολέμου, τον πρώτο λόγο έχουν η αντικατασκοπεία, ο κυβερνοπόλεμος και ο ανταγωνισμός σε τεχνολογικούς τομείς όπως η τεχνητή ευφυία, η ρομποτική, τα βιοχημικά μέσα εξόντωσης και η προπαγάνδα. Πάνω σε αυτό το σκοτεινό και ανήσυχο τοπίο εκτυλίσσεται η ιστορία του Vincent και της Ava, δύο κορυφαίων επιστημόνων στον κλάδο της Τεχνητής Ευφυίας, οι οποίοι καταλήγουν να συνεργάζονται, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, υπό τις διαταγές του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας. Η μυστική τους αποστολή είναι η δημιουργία της τελειότερης A.I. του κόσμου, μιας ψηφιακής οντότητας που θα τους δώσει το πάνω χέρι στον πόλεμο κατά της Κίνας.

Στη μυστική βάση, αποκομμένη από τον έξω κόσμο, αλλά και το Internet, εξαιτίας του φόβου των Κινέζων hackers, ο Vincent αναπτύσσει εκπληκτικά τεχνητά προσθετικά μέλη, αλλά και ηλεκτρονικά συμπληρώματα εγκεφαλικών νευρώνων, χρησιμοποιώντας βαρύτατα τραυματισμένους στρατιώτες, ως πειραματόζωα, για να δοκιμάσει τις νέες καινοτομίες του. Τα τεχνητά εμφυτεύματα όχι μόνο αποκαθιστούν τις αναπηρίες, αλλά προσδίδουν υπερφυσικές ικανότητες στα άτομα αυτά, που φτάνουν μέχρι το κατώφλι της ανάγνωσης της ανθρώπινης σκέψης.

the-machine-2013-_31

Ο καθένας έχει τα δικά του κίνητρα: ο Vincent προσπαθεί να λύσει το γρίφο γύρω από την χρόνια νόσο που απειλεί τη μικρή του κόρη, μια νευροπαραλυτική ασθένεια που εξαπλώνεται σαν καρκίνος στον εγκέφαλο και προκαλεί εφιάλτες και αφόρητο πόνο στο παιδί. Η Ava, επιστημονική ιδιοφυία από την Αμερική, έχει φτιάξει πρακτικά μόνη της μια έξυπνη μηχανή, χρησιμοποιώντας την ανατομία του δικού της εγκεφάλου ως παράδειγμα, αλλά αναγκάζεται να στραφεί στα χρήματα του στρατιωτικού κλάδου για να ολοκληρώσει την έρευνά της.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του project, Thomson, κινείται ψυχρά και μεθοδικά για να πετύχει τον απώτερό του στόχο, που είναι η δημιουργία του τέλειου ρομποτικού στρατιώτη, μιας απόλυτα ελεγχόμενης δολοφονικής μηχανής, με την οποία θα καταφέρει να κερδίσει τον πόλεμο, αλλά και την πολιτική ισχύ και εξουσία που επιθυμεί. Δεξί του χέρι η Suri, μια πρώην στρατιώτης, η οποία έχει δεχθεί κι αυτή πολλαπλά εγκεφαλικά εμφυτεύματα και έχει αναδειχθεί ως “πρώτη μεταξύ ίσων”, ανάμεσα στο στρατιωτικό προσωπικό της βάσης, που αποτελείται από στρατιώτες που όλοι τους έχουν δεχτεί εγκεφαλικά εμφυτεύματα και προσθετικά μέλη.

the-machine-2013-_11
Page 1 of 612345...Last »
Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.
 • Nikos

  Πω πω ρε Galacticus, με κουρασες..!

 • ducklord

  Φαίνεται. Αν είχες φτάσει στην τελευταία σελίδα θα έβλεπες πως έγραψα και εγώ και θα παραπονιόσουν σε… πληθυντικό (“με κουράσατε”).

  Galacticus, από εδώ και έπειτα ΟΛΑ τα review μας θα είναι δυο παράγραφοι και τουλάχιστον τριανταέξι εικόνες με την όποια πρωταγωνίστρια γυμνή!

 • Nikos

  Βασικα το ειδα, αλλα δεν το διαβασα ολο.
  Αυτο ακουγετε πιο ενδιαφερον!

 • skylik8

  @Galacticus συνέχισε την καλή δουλειά. Εκτός από την φοβερή ανάλυση μου άρεσε επίσης η εμβάθυνση και η φιλοσοφική διάθεση.
  @Nikos καταλαβαίνεις πως το σχόλιο σου είναι κάπως προσβλήτικο να το πώ; Με προβληματίζουν τέτοιες συμπεριφορές. Εύχομαι να ήταν απλώς μια επιπολαιότητα της στιγμής.

 • Nikos

  Πλακα εκανα ρε συ.Φυσικα και μου αρεσε η αναλυση της ταινιας!
  Το σχολιο του ducklord οντως ομως δεν το διαβασα ολο..:P

 • galacticusX

  Αυτό το τελευταίο ακούγεται ενδιαφέρον… >:-)

 • Adaios

  η Πρωταγωνίστρια είναι η sarah στο τηλεοπτικό ARROW.ΤΑΙΝΕΙΑΡΑ!!

 • galacticusX

  Λέει καθόλου από υπόθεση ή είναι μούφα τύπου Smallville;

 • e4rthw0rm

  Λοιπόν αρχικά να πω οτι όχι μόνο με ψήσατε να το δω, αλλά πριν από αυτό θα ξαναδώ Ghost in the Shell, Blade Runner και Twelve Monkeys (άσχετο αλλά το θυμήθηκα και θα το ξαναδώ, έχετε κανένα πρόβλημα;)
  Θέλω όμως να ρωτήσω για τις παρακάτω τρεις ταινίες, τις οποίες θα δω ούτως ή άλλως αλλά δεν θα με χάλαγε ένας μικρός σχολιασμός από όποιον τις έχει δει. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
  1) THX1138 (1971) http://www.imdb.com/title/tt0066434/?ref_=nv_sr_1
  2) Strange Days (1995) http://www.imdb.com/title/tt0114558/?ref_=nv_sr_1
  3) Moon (2009) http://www.imdb.com/title/tt1182345/?ref_=nv_sr_3

  Any comments?

 • galacticusX

  Πρώτα Ghost in the Shell – κατά προτίμηση αυτή με ιαπωνικούς διαλόγους και αγγλικούς υπότιτλους – ή Blade Runner (director’s cut) και μετά όλα τ’ άλλα. Από τα τρία τελευταία, να είμαι ειλικρινής κανένα δεν με τρελαίνει, το καθένα έχει λίγο ή πολύ έντονα ψυχολογικά σε υπερβολικές αναλογίες. Το Moon μου φάνηκε τιμιώτερο. Το THX είναι ουσιαστικά το 1984 με άλλο locale και το Strange Days φοβερά βαρετό και λίγο αστείο με τα σημερινά δεδομένα της τεχνολογίας.

 • skylik8

  Περίεργο που ανέφερες το (1) Πάντα ήθελα να την δω και τα κατάφερα πριν δύο μέρες.. Ξέρω .. συγχρονικότητα !! Λοιπόν συνοπτικά . δυστοπία. Μια αποστειρωμένη κοινωνία, μερικούς όροφους κάτω από το έδαφος όπου ο ρόλος των ανθρώπων είναι να εργάζονται και τα ρομποτ-μηχανές να επαναφέρουν την τάξη στους εκτρεπόμενους. Ο ήρωας μας που ονομάζεται THX1138 θα αρχήσει να βλέπει το λάθος αυτό σχεδιασμό του τρόπου ζωής του και θα επιδιώξει την ελευθερία του.

 • skylik8

  Ghost in the shell και τις δύο ταινίες φυσικά με ιαπωνικό audio. Ελληνικούς υπότιτλούς από τα χεράκια μου!!

 • galacticusX

  Μου ήρθε στο μυαλό το Cube, έχω χρόνια να το δω, πολύ ωραίο tech θριλεράκι. Από τα υπόλοιπα 3 πιο ενδιαφέρον.

 • skylik8

  Επίσης θα σου πρότεινα αντι για πίθηκους να τσεκάρεις το ExistenZ. Σου χτυπάει κανά καμπανάκι;

 • e4rthw0rm

  Όχι δεν μου χτυπάει καμπανάκι, αλλα φαίνεται ενδιαφέρον και θα το τσεκάρω! Ευχαριστώ!

 • e4rthw0rm

  Το έχω δει το Cube. Κατα τη γνώμη μου, ταινιάρα! Το Johnny Mnemonic λέτε να το τσεκάρω;
  http://www.imdb.com/title/tt0113481/?ref_=nm_flmg_act_36

 • galacticusX

  Γενικά αν δε δεις μια φορά μια ταινία δε σχηματίζεις άποψη. Για μένα καμμιά ταινία δεν είναι χάσιμο χρόνου. Η μόνη ταινία που θυμάμαι καθαρά να βλαστήμησα την ώρα και τη στιγμή που είδα ήταν το Arizona Dream, πραγματικά δε μου προσέφερε τίποτε. Αντίθετα το ExistenZ ας πούμε που αναφέρθηκε, είναι έξυπνο, αλλά με χαλάει ο Κρόνεμπεργκ δεν τον μπορώ. Αλλά για κάποιον άλλον, μπορεί να γουστάρει, έτσι είναι αυτά. Για παράδειγμα, παρότι πολλοί το έχουν θάψει μου άρεσε από παλιά το The Lawnmower Man, κι ας ήταν λίγο αφελές.

 • galacticusX

  Θεϊκό. Το plot αστείο αλλά έχει μοναδικές στιγμές και φοβερό χιούμορ. Είναι καλό μια ταινία να μην παίρνει συνειδητά και πολύ σοβαρά τον εαυτό της. όπως και το Starship Troopers – άλλη γαμάτη ταινία από κλασσικό βιβλίο του Χάινλαιν. Must see!

 • ducklord

  Μαζί σου. Cronenberg με ψιλο-χαλάει, ExistenZ μου φάνηκε εντελώς ηλίθιο και μπλεγμένο δίχως λόγο “για να το παίξει και-καλά έξυπνο το σενάριο”. Δεν είναι πως “δεν το κατάλαβα”, όπως θα έλεγαν οι εξυπνάκηδες στα forums του IMDB, αλλά πως ήταν περιττό το “παιχνίδι-μέσα-στο-παιχνίδι-ΜΕΣΑ-ΣΤΟ-ΠΑΙΧΝΙΔΙ-ΧΑ-ΧΑ-ΕΙΔΑΤΕ-ΤΙ-ΕΚΑΝΑ-Ο-ΕΞΥΠΝΟΣ-ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΕΑΣ;!”.

  Τιμιότερη εκδοχή της ίδιας κεντρικής ιδέας (και αρκετά καλύτερη ταινία κατ΄ εμέ) το 13th Floor.

  Το Cube είναι εδώ και καιρό ΤΑ Cube, με δυο βασικά και ένα prequel (Cube Zero). Μόνο το πρώτο είναι “original”, στα άλλα δεν συμετείχε κανείς από τους συντελεστές της πρώτης ταινίας μα, όλως περιέργως, αν και αποτελούν “αρπαχτή” της εταιρείας παραγωγής μετά την επιτυχία του πρώτου, καταφέρνουν να είναι καλές ταινιούλες με έξυπνες προσθήκες στο κεντρικό σενάριο. Το Cube 2: Hypercube επεκτείνει τον εφιάλτη της πρώτης ταινίας αψηφόντας τους νόμους της… Φυσικής, το Zero κάνει tone down το όλο “scienc-y” θέμα και το γυρίζει περισσότερο σε action-thriller φάση.

  Για τις προηγούμενες που αναφέρθηκαν, το THX ούτε που το θυμάμαι – μου έχει μείνει μια ανάμνηση του στυλ “ώου, μια κακή κόπια του 1984 σε συνδυασμό με το Logan’s Run”. Με την ευκαιρία, δείτε αυτά – αμφότερα πολύ καλύτερα. Και, αλήθεια, το γνωρίζατε πως το σύστημα ήχου της κάποτε LucasArts, που βλέπουμε και στους κινηματόγραφους, ονομάζεται “THX” ακριβώς από αυτή την ταινία; :-D

  Το Blade Runner ναι, Director’s Cut, αν και (νομίζω πως) είδα πως υπάρχει και ένα “πιο-μετά uber cut” στην έκδοση για blu-ray (που πρέπει να είναι 99,9% ίδιο με το Director’s Cut, αφού δεν άκουσα να ξαναχώνει χεράκι ο Ridley πριν την κυκλοφορία του). Αν ψάξει κανείς χρονολογικά τις εκδόσεις του Blade Runner (το τονίζω, ΝΟΜΙΖΩ πως) θα δει πως η Directors Cut δεν είναι η τελευταία-τελευταία έκδοση.

  Παρένθεση: Κοίτα αδερφέ μου που ψάχνουμε εκδόσεις και στις ταινίες! Σε λίγο θα βγάζουν και patch (“θέλεις ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ γυμνό την ταινία σου; Run the appropriate executable file!”).

  Ghost In The Shell όχι απλά με Αγγλικούς υπότιτλους και Ιαπωνική φωνή, αλλά κάπου, κάπως, είχα πετύχει ένα σετ υπότιτλων και για αυτό, και για το sequel, που εμπεριείχαν και μια ΤΡΙΤΗ γραμμή που παρείχε… πρόσθετο info για τα επί της οθόνης τεκταινόμενα, ώστε ο θεατής να καταλαβαίνει τα όποια πρόσθετα νοήματα λόγω της Ιαπωνικής κουλτούρας και των heavy παραπομπών σε classic hard sci-fi. Δυστυχώς, έχουν χαθεί κάπου στα βάθη της αχανούς συλλογής αρχείων μου :-(

 • e4rthw0rm

  Ρε γαμώτο, ήθελα χτες να ξαναδώ το Ghost in the Shell γιατί έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη μία και μοναδική φορά που το έχω δει, αλλά με πήρε ο ύπνος…

  Χα χα! Όσοι ετοιμαζόσασταν να κράξετε, μάλλον πέσατε στην σεναριακή μου παγίδα! Δεν με πήρε ο ύπνος βλέποντας την ταινία, αλλά κοιμήθηκα πριν την βάλω!

  (Εξηγήστε μου, γιατί χαίρομαι τόσο πολύ με τα ηλίθια σχόλιά μου; Μήπως χρειάζομαι format;)

 • Adaios

  από τις καλύτερες σειρές φέτος .σκοτεινή πάρα πολύ γήινος ο ARROW και καλό casting.Πήρε και 3 season οπότε ξεκίνα πιστεύω θα σου αρέσει πολύ .το smallville μπροστά του σιχαμάρα ειλικρινά ….