Updates ως το 2019 για τα XP. Με hack. Και καλά.

Ένα hack υπόσχεται να επεκτείνει την πρόσβαση των Windows XP σε patches και updates. Όσοι νομίζουν πως αυτό ισχύει, είναι ηλίθιοι.

Windows_XP_002.jpg

Και τι έγινε που η Microsoft αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξη των Windows XP; Έξυπνοι καταφερτζήδες βρήκαν έναν τρόπο να τα χακάρουν ώστε να παρουσιάζονται στους update servers της εταιρείας ως μια διαφορετική εκδοχή του λειτουργικού συστήματος, που έχει – και θα έχει για αρκετό καιρό ακόμα – υποστήριξη.

Αποτέλεσμα; “Δα έγουμε γκαι εμείζ υποζντήριγκζη μέγρι ντόντε!”. Εμ… Όχι. Nope. Nada. Zilch. Κάνε όνειρα, Μπάμπη.

Πρόκειται για τα Windows Embedded POSReady 2009, που όπως φαίνεται και από το όνομά τους χρησιμοποιούνται σε συσκευές όπως τα ATM των τραπεζών, τα οποία η Microsoft σκοπεύει να συνεχίσει να υποστηρίζει μέχρι το 2019.

Το θέμα είναι πως πρόκειται για μια έκδοση του λειτουργικού συστήματος που οι εταιρίες που την χρησιμοποιούν πληρώνουν τη Microsoft για να συνεχίσει να την υποστηρίζει. Ως εκ τούτου, τα όποια patches και updates θα αφορούν τα δικά τους προβλήματα και τις δικές του ανάγκες χρήσης. Όχι αυτά του μέσου, τυπικού χρήστη.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποίησες τον υπολογιστή σου ως… ATM;

captain_obvious_009.jpg

Και ακριβώς για αυτόν το λόγο, αν και όντως το κόλπο πιάνει, είναι άχρηστο για τους περισσότερους, αφού είναι μάλλον απίθανο να διαθέσει πότε της τη Microsoft patches για τα Windows XP/Windows Embedded POSReady 2009 που, για παράδειγμα, να αντιμετωπίζουν επιτυχώς την απειλή μιας εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού που συνόδευε την πειρατική κόπια που κατέβασε ο έφηβος Μήτσος από το Παϊρατμπέη Κουτούκ.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
  • e4rthw0rm

    Έπειτα από διακόσια χρόνια λειτουργίας/υποστήριξης, η Microsoft έχει κάθε δικαίωμα να σταματήσει να υποστηρίζει τα… αρχαία πλεον Windows XP. Όποιος δεν θέλει να το καταλάβει, κακό του κεφαλιού του. Όποιος από την άλλη θέλει να συνεχίσει να τα λειτουργεί γιατί τον βολεύουν, δικαίωμά του. Αλλά καλό θα ήταν να το κάνει χωρίς ίντερνετ. Τόσο απλά. Γνωρίζω ανθρώπους σε εργαστήρια που δουλεύουν ακόμα μηχανάκια με Windows 98, γιατί οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες δεν υποστηρίζουν (υποστήριζαν μάλλον) κάτι πιο σύγχρονο. Αυτοί γιατί δεν παραπονιούνται; Γιατί δεν έχει γίνει ντόρος για τα Windows 98 που δεν τα υποστηρίζει πλέον η Microsoft; Μήπως επειδή τα Windows 98 είναι παλιά και δεν ενδιαφέρουν κανέναν; ΟΧΙ! Και τα XP είναι εξίσου παλιά πλέον, διότι έχουν ΜΟΝΟ 3 χρόνια διαφορά από τα ’98!!! 3 χρόνια!!! Και από τότε έχουν περάσει 13 χρόνια!!! 13 χρόνια!!! Συνεπώς, όλα αυτά που λέγονται περί ανάγκης για υποστήριξη και περί διαβολικής εταιρίας που δεν αφουγκράζεται τους πελάτες της τα ακούω βερεσέ, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το μόνο ελαφρυντικό που βρίσκω για τους χρήστες είναι ότι κανείς δεν ασχολήθηκε με υποστήριξη των Windows 98 διότι όλοι έτρεξαν και έβαλαν XP τότε. Από την άλλη, γιατί όσοι γκρινιάζουν και θέλουν updates δεν βάζουν Windows 7 να τελειώνουμε; Και καλά είναι, και ελαφριά είναι, και σταθερά είναι, και υποστήριξη έχουν, σε αντίθεση με τα Windows 8 και τη γνωστή καραμέλα σχετικά με το πόσο χάλια είναι (πράγμα που ισχύει). Από την άλλη, τι να πω… Δικαίωμα στη βλακειά έχουμε όλοι μας… Όποιος θέλει να κάνει το pc του ATM, με την κρυφή ίσως ελπίδα ότι έτσι θα καταφέρει να βγάζει 50ευρα από το slot της δισκέττας (το ποιό; της ποιάς;), ας το κάνει. Και αν πετύχει, ας μου πει κι εμένα τον τρόπο…