Όταν ο Andy ερωτεύτηκε την Amiga

Ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν της computer art

Τον περασμένο μήνα γράψαμε για την ανακάλυψη ψηφιακών έργων που είχε φτιάξει ο Andy Warhol στην Amiga. Επανερχόμαστε με ένα μίνι ντοκιμαντέρ από αυτή τη γοητευτική ιστορία που μας πάει πίσω στο παρελθόν, στα μέσα των ’80s. Εκείνες τις εποχές, η επεξεργασία εικόνας, πόσο δε μάλλον video, σε υπολογιστή, ήταν αντικείμενο ακαδημαϊκής έρευνας και project αιχμής στα εργαστήρια των μεγαλύτερων κατασκευαστών υψηλής τεχνολογίας. Έτσι, όταν παρουσιάστηκε η Amiga, το 1985, με τα πρωτοφανή, για εκίνη την εποχή, χαρακτηριστικά της στον τομέα των graphics, έγινε αμέσως ο πόλος έλξης των εικαστικών καλλιτεχνών.

Ένας από τους καλλιτέχνες που ενδιαφέρθηκε άμεσα για το γραφικό περιβάλλον χρήσης και τις εικαστικές δυνατότητες της Amiga, ήταν και ο Andy Warhol. Γνωστός για τα περίφημα pop πορτρέτα του και την αγάπη του για το χρώμα, ο Warhol επιζητούσε έναν υπολογιστή με δυνατίοτητα επεξεργασίας γραφικών, και είχε ήδη πρσεγγιστεί από τον Steve Jobs, που του πρότεινε να δουλέψει πάνω στον Apple Macintosh. Παρότι ο Warhol εντυπωσιάστηκε από τον εύκολο τρόπο ζωγραφικής με το ποντίκι, τον απογοήτευσε η αδυναμία του Macintosh να αποδώσει χρώμα – δυνατότητα που απέκτησε το επόμενο μοντέλο, Macintosh II, το 1987.

amiga-warhol-2014-05-13-02Αντιθέτως, ο Warhol αιχμαλωτίστηκε από τις εικαστικές δυνατότητες που του έδινε η Amiga – το να έχεις μια παλέτα 4096 χρωμάτων σε πρόγραμμα ψηφιακής ζωγραφικής, εκείνη την εποχή ήταν κάτι εξωπραγματικό. Δυστυχώς ο ζωγράφος πέθανε δύο χρόνια μετά την άφιξη της Amiga και η ανάμιξή του ήταν περισσότερο επικερδής στην προώθηση του υπολογιστή από την Commodore, παρά επωφελής για την τέχνη του. Στην κυριολεξία ο Andy Warhol δεν πρόλαβε να μάθει καλά την Amiga και το θρυλικό πρόγραμμα ζωγραφικής, το Deluxe Paint, με το οποίο πρόλαβε ίσα-ίσα να παίξει και να πειραματιστεί πάνω στο καινούριο ψηφιακό μέσο εικαστικής έκφρασης. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή που παίζει με ένα πορτρέτο της πασίγνωστης Debbie Harry των Blondie.

deluxe_paintΣτις μέρες μας, μια ομάδα νέων ερευνητών, ο καθένας με διαφορετική ειδίκευση, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εντοπίσουν τον υπολογιστή και τις δισκέττες με τις πειραματικές ζωγραφιές του Warhol. Αφού οι πολύτιμες δισκέττες εντοπίστηκαν, οι τεχνικοί τις τράβηξαν σε image files, τα οποία φόρτωσαν σε έναν Amiga emulator. Οι 18 ζωγραφιές που ανέσυραν απέδειξαν ότι ακριβώς το μόνο που πρόλαβε ο Warhol να κάνει ήταν να παίξει λιγάκι με την Amiga, όχι να δουλέψει συστηματικά πάνω της. Όπως θα δεις κι εσύ αν παίξεις το κλιπάκι, μια από τις εικόνες που έφτιαξε ήταν μια κωμική εκδοχή της Αφροδίτης του Botticelli, στην οποία απλώς προσέθεσε ένα τρίτο μάτι με copy-paste! Η συγκεκριμένη εικονίτσα ήταν από τα demos του Deluxe Paint που φιγουράριζαν στα tech περιοδικά της εποχής και έκαναν τα σαγόνια των απανταχού computer lovers να πέφτουν στο πάτωμα. Αρχειάκια με ανάλυση 320×200, μεγέθους μερικών Kilobytes…

Galacticus's thoughts

Σου θυμίζει τις εποχές που χάζευες τα slideshows της Amiga στα μαγαζιά της Στουρνάρα (της αθηναϊκής… Silicon valley), με σαρωμένες εικόνες fantasy, συνήθως του Boris Vallejo – οι μουσκουλάδες Μπαρμπάριανς με τα ξίφη και οι εξίσου pumped-up ηρωϊκές fantasy γκόμενες ήταν αγαπημένα memes της εποχής!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.
 • ducklord

  Ο Keith στο 10:12 έχει ακριβώς το… ύφος ψυχοπαθούς ξαδέρφου του τηλεοπτικού Dexter!

  In other news, δεν μου τις έφερναν από εδώ, να τους τις διαβάσω από την ίδια την Amiga και μεταφέρω στο PC, ΚΑΙ να τους “ενημερώσω” πως οι γκάου χρήστες του Deluxe Paint δεν σκέφτονταν ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΔΙΣΚΕΤΑ για να σώσουν τα αρχεία τους;

  Μου αρέσει που θεωρούν δεδομένο πως “το λογισμικό ήταν τόσο παλιό που δεν σε άφηνε να σώσεις δεδομένα αλλού”. ΌΧΙ, νουμπάδες. Δεν ήταν ΑΥΤΟ το πρόβλημα, αλλά πως η Amiga είχε ΕΝΑ disk drive, όλο κι’ όλο, χωρίς άλλα αποθηκευτικά μέσα, και αφού φόρτωνε το Deluxe Paint από αυτό, η δισκέτα του έμενε στο drive – και η Amiga την ψιλο-κλείδωνε επειδή “είχε φορτώσει από αυτήν”. Ήταν συνηθισμένη τακτική να βγάζεις την δισκέτα που “μπούταρες”, να σώζεις αρχεία σε άλλη δισκέτα και μετά να ξανακάνεις τράμπα με την αρχική.

  Nooooobs!

 • ducklord

  Όσο προχωράει το video, τόσο αρρωσταίνω.

  ΒΡΕ ΒΟΔΙΑ… Αφού ο άνθρωπος είχε χρησιμοποιήσει ΤΟ DELUXE PAINT, και μάλιστα ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ AMIGA, τι “I know IFF was a common format” τσαμπουνάτε και μετά “το κάνετε convert με το ImageMagick”;! ΈΛΕΟΣ!

  ΓΙΑ-ΤΙ δεν έτρεχαν το καταραμένο το Deluxe Paint εξαρχής, που θα τους άνοιγε και pic, και IFF, και ILBM;! ΑΑΑΡΓΚΡ!

  Και ναι, “a bit of hacking” το… να κάνεις dir στη δισκέτα. ΑΑΑΡΓΚΡ!

  Όταν είχα γράψει την είδηση δεν είχαν εμβαθύνει στις… αστείες λεπτομέρειες της υπόθεσης! ΒΟΔΙΑ! Μου είστε και “experts” στους retro computers και την Amiga! Ας διαβάζατε το… manual της, ρε, να βγάλετε άκρη!

  Ακούς εκεί, “hackers”! Δηλαδή εγώ ΤΙ είμαι, το God Mode προσωποποιημένο;

 • galacticusX

  Είπα να το πω εξαρχής, αλλά κρατήθηκα – στη φάση που λέει ο τύπος “α και μια δισκέττα που λέει dpaint”, το facepalm ήρθε αυθόρμητα. Όταν δε, είπε να περάσει το ιff file από converter να το κάνει PNG, ταβλαρώθηκα. Μέχρι κι εγώ ο uber noob περί Amiga πήρα πρέφα τι παιζόταν. Αλλά εντάξει, τα παιδιά την έκαναν τη δουλειά τους, ντεν πειράζει…

 • e4rthw0rm
 • ducklord

  Για να καταλάβεις τη γελοιότητα του “τι έκαναν” σκέψου το εξής:

  Βλέπεις τον Andy Warhol στην παρουσιαση Α να δουλεύει με ένα πρόγραμμα που λέγεται Deluxe Paint (το αναφέρουν ξεκάθαρα σε όλα τα σχετικά διαφημιστικά).

  Βλέπεις τον Andy Warhol στην παρουσιαση Β να δουλεύει με ένα πρόγραμμα
  που λέγεται Deluxe Paint (το αναφέρουν ξεκάθαρα σε όλα τα σχετικά
  διαφημιστικά).

  Βλέπεις τον Andy Warhol στην παρουσιαση Γ να δουλεύει με ένα πρόγραμμα
  που λέγεται Deluxe Paint (το αναφέρουν ξεκάθαρα σε όλα τα σχετικά
  διαφημιστικά).

  …και όταν πέφτουν στα χέρια σου δισκέτες “με έργα του”, κάθεσαι και αναρωτιέσαι “ΧΜΜΜ, ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΑΡΑΓΕ;!” και αρχίζεις να ξοδεύεις ώρες επι ωρών “ερευνώντας το θέμα”, “αποκωδικοποιώντας αρχεία” κ.λπ. κ.λπ.

  Δεν μιλάμε για advanced φάση. Μιλάμε για το να τους τρίβουν κάτι στη μούρη (Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΤΟ DELUXE PAINT – ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ VIDEO ΣΑΣ – ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ FORMAT) και να το αγνοούν λόγω βλακείας.

  Όσο για “αυτό που είπα για τις δισκετες”, ήταν κάτι που ήταν όχι απλά γνωστό, αλλά και θέμα λογικής: σκέψου πως έχεις ένα μηχάνημα που φορτώνει τα πάντα και λειτουργεί ΜΟΝΟ από δισκέτα. Φορτώνεις, λοιπόν, “τη δισκέτα με το πρόγραμμα σχεδίασης” και αρχίζεις να σχεδιάζεις. Που είναι το πιο βολικό να σώσεις; Στη δισκέτα ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΗΔΗ ΜΕΣΑ, αν έχει ελεύθερο χώρο – άσχετα από το αν εμπεριέχει το πρόγραμμα σχεδίασης ή όχι. Στο σύγχρονο PC σου, δηλαδή, έχεις ένα δίσκο ΜΟΝΟ για τα Windows και μετά από έναν ξεχωριστό δίσκο για κάθε πρόγραμμα και παιχνίδι σου; Ή “βάζεις όσα χωράνε στον ένα” και, όταν γεμίσει, “συνεχίζεις στον άλλο”;!

  Δεν μιλάμε, λοιπόν, απλά για τεχνολογική άγνοια, αλλά για πασιφανή επίδειξη ολοκληρωτικής βλακείας από άτομα που αυτο-ονομάζονται “experts” σε ένα χώρο. ΕΛΕΟΣ δηλαδή!

 • e4rthw0rm

  Επειδή μου αρέσει το Unreg και θα ήθελα να συνεχίσει να λειτουργεί:
  https://greeksrulez.files.wordpress.com/2010/05/lexotanil.jpg
  Να χορηγείται ένα δισκίο, μισή ώρα πριν από κάθε θέαση του βίντεο…

 • ducklord

  ΑΑΑΡΓΚΡΡΡΡ!