Όταν ο Andy ερωτεύτηκε την Amiga

Ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν της computer art

Τον περασμένο μήνα γράψαμε για την ανακάλυψη ψηφιακών έργων που είχε φτιάξει ο Andy Warhol στην Amiga. Επανερχόμαστε με ένα μίνι ντοκιμαντέρ από αυτή τη γοητευτική ιστορία που μας πάει πίσω στο παρελθόν, στα μέσα των ’80s. Εκείνες τις εποχές, η επεξεργασία εικόνας, πόσο δε μάλλον video, σε υπολογιστή, ήταν αντικείμενο ακαδημαϊκής έρευνας και project αιχμής στα εργαστήρια των μεγαλύτερων κατασκευαστών υψηλής τεχνολογίας. Έτσι, όταν παρουσιάστηκε η Amiga, το 1985, με τα πρωτοφανή, για εκίνη την εποχή, χαρακτηριστικά της στον τομέα των graphics, έγινε αμέσως ο πόλος έλξης των εικαστικών καλλιτεχνών.

Ένας από τους καλλιτέχνες που ενδιαφέρθηκε άμεσα για το γραφικό περιβάλλον χρήσης και τις εικαστικές δυνατότητες της Amiga, ήταν και ο Andy Warhol. Γνωστός για τα περίφημα pop πορτρέτα του και την αγάπη του για το χρώμα, ο Warhol επιζητούσε έναν υπολογιστή με δυνατίοτητα επεξεργασίας γραφικών, και είχε ήδη πρσεγγιστεί από τον Steve Jobs, που του πρότεινε να δουλέψει πάνω στον Apple Macintosh. Παρότι ο Warhol εντυπωσιάστηκε από τον εύκολο τρόπο ζωγραφικής με το ποντίκι, τον απογοήτευσε η αδυναμία του Macintosh να αποδώσει χρώμα – δυνατότητα που απέκτησε το επόμενο μοντέλο, Macintosh II, το 1987.

amiga-warhol-2014-05-13-02Αντιθέτως, ο Warhol αιχμαλωτίστηκε από τις εικαστικές δυνατότητες που του έδινε η Amiga – το να έχεις μια παλέτα 4096 χρωμάτων σε πρόγραμμα ψηφιακής ζωγραφικής, εκείνη την εποχή ήταν κάτι εξωπραγματικό. Δυστυχώς ο ζωγράφος πέθανε δύο χρόνια μετά την άφιξη της Amiga και η ανάμιξή του ήταν περισσότερο επικερδής στην προώθηση του υπολογιστή από την Commodore, παρά επωφελής για την τέχνη του. Στην κυριολεξία ο Andy Warhol δεν πρόλαβε να μάθει καλά την Amiga και το θρυλικό πρόγραμμα ζωγραφικής, το Deluxe Paint, με το οποίο πρόλαβε ίσα-ίσα να παίξει και να πειραματιστεί πάνω στο καινούριο ψηφιακό μέσο εικαστικής έκφρασης. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή που παίζει με ένα πορτρέτο της πασίγνωστης Debbie Harry των Blondie.

deluxe_paintΣτις μέρες μας, μια ομάδα νέων ερευνητών, ο καθένας με διαφορετική ειδίκευση, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εντοπίσουν τον υπολογιστή και τις δισκέττες με τις πειραματικές ζωγραφιές του Warhol. Αφού οι πολύτιμες δισκέττες εντοπίστηκαν, οι τεχνικοί τις τράβηξαν σε image files, τα οποία φόρτωσαν σε έναν Amiga emulator. Οι 18 ζωγραφιές που ανέσυραν απέδειξαν ότι ακριβώς το μόνο που πρόλαβε ο Warhol να κάνει ήταν να παίξει λιγάκι με την Amiga, όχι να δουλέψει συστηματικά πάνω της. Όπως θα δεις κι εσύ αν παίξεις το κλιπάκι, μια από τις εικόνες που έφτιαξε ήταν μια κωμική εκδοχή της Αφροδίτης του Botticelli, στην οποία απλώς προσέθεσε ένα τρίτο μάτι με copy-paste! Η συγκεκριμένη εικονίτσα ήταν από τα demos του Deluxe Paint που φιγουράριζαν στα tech περιοδικά της εποχής και έκαναν τα σαγόνια των απανταχού computer lovers να πέφτουν στο πάτωμα. Αρχειάκια με ανάλυση 320×200, μεγέθους μερικών Kilobytes…

Galacticus's thoughts

Σου θυμίζει τις εποχές που χάζευες τα slideshows της Amiga στα μαγαζιά της Στουρνάρα (της αθηναϊκής… Silicon valley), με σαρωμένες εικόνες fantasy, συνήθως του Boris Vallejo – οι μουσκουλάδες Μπαρμπάριανς με τα ξίφη και οι εξίσου pumped-up ηρωϊκές fantasy γκόμενες ήταν αγαπημένα memes της εποχής!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.