Νέοι Intel Hasswell CPUs για να αναβαθμίσεις

3 νέοι επεξεργαστές για όλους (σχεδόν…)
Σε μια ακόμη εκτενή του συγκριτική ανάλυση, το γνωστό Anandtech παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα των 3 καινούριων mainstream επεξεργαστών της Intel. Οι επεξεργαστές, κατατάσσονται στη λεγόμενη Intel 9 Series και το συγκριτικό εξετάζει τα μοντέλα Core i7-4790, Core i5-4690, Core i3-4360 (με τιμές που πρέπει να είναι πάνω-κάτω γύρω στα €300, €200 και €140, αντίστοιχα). H πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι ισχυρότερα, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, από τα αντίστοιχα προγενέστερα. Για να το θέσουμε διαφορετικά, αν έχετε π.χ. έναν Core i7-4770K, δεν αξίζει πραγματικά τον κόπο να αναβαθμίσετε στον i7-4790. Επίσης, κάτι άλλο ιδιαίτερα σημαντικό για τους power users και τους overclockers, είναι πως οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές δεν αποδίδουν σημαντικά και πρακτικα΄υπολογίσιμα ωφέλη από τον υπερχρονισμό, οπότε και πάλι η επιλογή τους δεν ενδείκνυται και πάλι.

ΟΚ, λοιπόν, σε ποιούς, τότε, ταιριάζουν οι νέοι επεξεργαστές; Μα φυσικά σε όλους τους υπόλοιπους! Ξεκινώντας από αυτούς που διαθέτουν παλιά συστήματα και θέλουνα να τα αλλάξουνε εκ βάθρων, αλλά και παράλληλα σε όσους θέλουν να κάνουν μια αναβάθμιση εντός της πλατφόρμας Intel, κυρίως με την προοπτική τοποθέτησης 2ης κάρτας γραφικών. Συγκεκριμένα υπάρχουν τρία ειδικά σενάρια – ας εξειδικεύσουμε στην περίπτωση του gaming:

  1. Για gamers που θέλουν console-like σύστημα με χαμηλό ενεργειακό προφίλ και όχι ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις ανάλυσης: εδώ μπορείς απλώς να αποκτήσεις έναν από τους τρεις προαναφερθέντες επεξεργαστές και πιθανόν ένα καινούριο mainboard και να εμπιστευθείς το ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών Intel HD4600 που αποδίδει αξιοπρεπώς για αναλύσεις επιπέδου 720p και σε ορισμένα games μπορεί να ανέβει και παραπάνω.
  2. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των gamers, δε χρειάζεται να πάει κανείς στο ακριβότερο μοντέλο Core i7-4790. Ακόμη κι ο Core i3-4360 επαρκεί για τα περισσότερα games, καθώς τα περισσότερα επαφίενται καθαρά στην ισχύ της κάρτας γραφικών. Έτσι μπορείς να επενδύσεις σε μια καλή κάρτα γραφικών και να εξοικονομήσεις χρήματα, επιλέγοντας το πολύ έναν Core i5-4690, που είναι η ιδανικότερη επιλογή για full HD gaming με single GPU.
  3. Ο απαιτητικός gamer που θέλει να ανέβει στα 1440p, αλλά δεν τον απασχολεί το overclocking, θα πρέπει να πάει τελικά στον Core i7, καθώς αυτός είναι που εκμεταλλεύεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό της ύπαρξη δεύτερης κάρτας γραφικών – με άλλα λόγια έχει υψηλότερο scalability όσον αφορά την κλιμάκωση της απόδοσης. Έτσι, οι μετρήσεις των τεχνικών του AnandTech αποδεικνύουν ότι ο Core i7 αποδίδει κατά μέσο όρο 10% καλύτερα σε dual GPU από τον Core i5, ενώ ακόμη περισσότερο μεγαλώνει η ψαλίδα σε AMD Crossfire,με ποσοστό 30%.

Info

Αν κρατιέσαι ακόμη για κανά εξάμηνο, τουλάχιστον, μπορείς να περιμένεις τη νέα φουρνιά επεξεργαστών της Intel, κάτω από τη νέα της πλατφόρμα Broadwell. Υπενθυμίζω ότι οι επεξεργαστές Broadwell θα βασίζονται εν πολλοίς στα ίδια χαρακτηριστικά με τους Haswell, αλλά θα κατασκευάζονται σε μικρότερη κλίμακα μεγέθους, ήτοι από τα 22 στα 14 νανόμετρα, με άμεσα πλεονεκτήματα σε ενεργειακή αποδοτικότητα και δυνατότητες ενσωμάτωσης παραπάνω transistors. Επίσης, αν είσαι απαιτητικός, τότε και πάλι μάλλον θα πρέπει να περιμένεις τους καινούριους ξεκλείδωτους και high-end επεξεργαστές της σειράς Haswell-Ε, σε συνδυασμό με το νέο chipset Intel Express X99, το οποίο εκμεταλλεύεται τους κορυφαίους επεξεργαστές με τον καλύερο δυνατό τρόπο.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.