Κυκλοφόρησε το XBMC 13

Με κωδικό όνομα Gotham (ναι, από τον Μπαταμάνο) και σημαντικ(ότατ)ες βελτιώσεις, η 13 έκδοση του XBMC μάλλον είναι το media center που σου χρειάζεται.

xbmc_13_Gotham002.jpg

Και για να μην τα πολυλογούμε, η νέα έκδοση εμπεριέχει 530 τροποποιήσεις, αλλαγές και προσθήκες στον κώδικα της από 51 developers, που της επέτρεψαν να έχει:

  • Hardware Accelerated Decoding στο Android, για ομαλή αναπαραγωγή video με χαμηλή κατανάλωση πόρων.
  • Βελτιωμένες επιδόσεις στο Raspberry Pi, το Android και γενικότερα σε συσκευές “περιορισμένων πόρων”.
  • Υποστήριξη προβολής στερεοσκοπικού 3D – αν και περιορισμένο, για την ώρα, στα SBS, TAB, anaglyph και interlaced formats.
  • Βελτιωμένη υποστήριξη οθονών αφής – τώρα και με gestures για διάφορα στοιχεία του περιβάλλοντος του.
  • Η μετάβαση της βάσης δεδομένων του XBMC σε δικτυακή μορφή ολοκληρώθηκε, που θα πει πως αν το χρησιμοποιείτε σε πολλές συσκευές παράλληλα, μπορούν να “μιλούν” μεταξύ τους, να μοιράζονται την ίδια συλλογή αρχείων, να “στέλνουν” media η μια στην άλλη κ.λπ.
  • Σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα αναπαραγωγής ήχου, που τώρα πια έχει καλύτερη ποιότητα, μπορεί να κάνει upmix στερεοφωνικό ήχο σε 5.1 ενώ υποστηρίζει και το ακόμη-παλεύω-να-γίνω-πρότυπο PulseAudio του Linux.
  • Καλύτερο σύστημα εντοπισμού και κατεβάσματος υποτίτλων – με το μισό κομμάτι της διαδικασίας, την επιλογή επιθυμητών γλωσσών, να μεταφέρεται στο ίδιο το XBMC, ώστε μετά ο χρήστης να βασίζεται σε plugin μόνο για τον ημιαυτόματο εντοπισμό και το κατέβασμα τους.
  • Εκτεταμένο Python και JSON-RPC API για τους developers, που στην πράξη επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο του XBMC.

Μαζί με τα παραπάνω, και κάποιες άλλες μικρές βελτιώσεις, ήρθε και η διακοπή διάθεσης εκδόσεων για τα Windows XP, αφού δεν είναι εφικτή, πια, με τον τρόπο που “χτίζεται” η εφαρμογή. Όσοι… επιμένουν σε αυτά, παροτρύνονται από την ομάδα του XBMC να δοκιμάσει ως εναλλακτική τα OpenELEC ή XBMCbuntu (ναι, “να τρέξει μια διανομή Linux σχεδιασμένη ειδικά για το XBMC”, δώρο – άδωρο αφού “δεν είναι κάτι που τρέχει στα Windows XP”).

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.