Το Swype θέλει να ξέρει που βρίσκεσαι

Καταγράφει χιλιάδες φορές την τοποθεσία σου, μέσω των location services του smartphone σου
swype-smartphone
Μια περίεργη ανακάλυψη έκανε πρόσφατα ένας χρήστης του πασίγνωστου πληκτρολογίου Swype, του πιο δημοφιλούς εναλλακτικού πληκτρολογίου για Android, μαζι με το SwiftKey. Ο συγκεκριμένος χρήστης εγκατέστησε τη ROM CyanogenMod 10.2 στο κινητό του, ένα Samsung Galaxy SIII και έκανε χρήση του εργαλείου “Privacy Guard” που εμπεριέχει.

Με έκπληξή του διαπίστωσε ότι το Swype κατέγραψε το γεωγραφικό του στίγμα 14.989 φορές μέσα σε 4 ημέρες, δηλαδή 3.747 μέσα σε ένα 24ωρο. Με άλλα λόγια 2,6 φορές ανά λεπτό, η εφαρμογή τσέκαρε μέσω του GPS, που βρίσκεται η συσκευή. Η αλήθεια είναι ότι ο κατασκευαστής του Swype, η εταιρεία Nuance φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται την πληροφορία της τοποθεσίας για να προσφέρει πιο συγκεκριμένο λεξιλόγιο ιδιωμάτων και ορθογραφίας και δεν πρόκειται για κάποια αθέμιτη παραβίαση ιδιωτικότητας.

Πάντως, υπάρχουν τρόποι αποτροπής της καταγραφής της τοποθεσίας: για rooted κινητά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο utility όπως το Android Firewall Plus. Αλλά υπάρχει ακόμη απλούστερος τρόπος, όπως επισημαίνεται αλλού: να ρυθμίσεις έτσι το Swype ώστε να απορρίπτονται τα αιτήματα εντοπισμού θέσης. Στις επιλογές ρυθμίσεων, απενεργοποιείς το “Living Language” καθώς και το “Backup & Sync”, ενώ αποφεύγεις και το “Social integration”.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.