Αρχή του τέλους για το Google+

Σήμερα ο Vic Gundotra, “μεγάλο αφεντικό” του Google+ και σημαντικό στέλεχος της Google, ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την εταιρεία. Αιτία, η “μείωση πόρων” για το G+.
Vic_Gundotra_-_002.jpg

Σε μια κίνηση που όλοι περιμέναμε, αλλά που… μάλλον ήρθε νωρίτερα από ότι την περιμέναμε, το αφεντικό του κοινωνικού δικτύου της Google, Google+, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την εταιρία.

Ο Vic Gundotra εργαζόταν στην Google τα τελευταία οκτώ χρόνια, το μεγαλύτερο κομμάτι από τα οποία είχε αφιερώσει στο Google+, το κοινωνικό δίκτυο της Google. Το οποίο, όπως όλοι γνωρίζουμε, με τον καιρό, και βλέποντας πως “δεν έπιανε” στην αρχική μορφή του, μεταλλάχθηκε σε ένα είδος “ραχοκοκαλιάς” για τις υπόλοιπες υπηρεσίες της εταιρείας.

Η λύση επικοινωνίας μέσω φωνής και βίντεο που πρωτοείδαμε σε αυτό, Hangouts, αποτελεί σήμερα μία από τις βασικότερες υπηρεσίες της Google, τόσο στο desktop όσο και στο mobile. Η διαχείριση φωτογραφιών του τώρα πια “κουμπώνει” και στο Google Drive, ενώ τα πλήκτρα “+1” του μοιάζουν να έχουν περισσότερο νόημα στο… YouTube.

Google Plus

Με άλλα λόγια, το Google Plus έχει πια διασπαστεί, έχει χάσει την συνοχή του, και αν και αποτέλεσε αφετηρία για πολλά άλλα πράγματα που χρησιμοποιούμε σήμερα, το ίδιο παρέμενε, παραμένει και μάλλον θα παραμείνει στην αφάνεια για πολύ καιρό ακόμα.

Αυτό φαίνεται να αναγνώρισε η ίδια η Google, που σύμφωνα με φήμες άρχισε να μειώνει τους πόρους που αφιερώνει σε αυτό, παράλληλα προετοιμαζόμενη για μελλοντικές μειώσεις στην ομάδα ανάπτυξης του. Δηλαδή, αρχίζει σιγά-σιγά η… “ευθανασία” του, με τη μορφή που το γνωρίζαμε μέχρι τώρα, με την Google “να του κόβει αργά αλλά σταθερά το οξυγόνο”. Αυτός, κατά τις φήμες, ήταν και ο λόγος της απόφασης του Vic Gundotra να εγκαταλείψει την εταιρία.

Κατά την ίδια την Google, τίποτα δεν άλλαξε για το κοινωνικό της δίκτυο, και η απομάκρυνση του Vic δεν πρόκειται να επηρεάσει αυτό ή τις σχετικές με αυτό υπηρεσίες. Πληροφορίες, όμως, που φέρονται να έρχονται από τα σωθικά της Google, από εσωτερικές πηγές της, από άτομα που εργάζονταν στην ομάδα του Google Plus, αφήνουν να εννοηθεί πως αυτή είναι η αρχή του τέλους, και πως ήδη έχει αρχίσει η περαιτέρω διάσπαση του σε επιμέρους τμήματα, τα οποία ενσωματώνονται σε άλλες υπηρεσίες ή ανεξαρτητοποιούνται.

Vic_Gundotra_-_001.jpg

Ακόμη και η επίσημη ανακοίνωση από εκπρόσωπο της Google όσον αφορά τις εξελίξεις, αφήνει να εννοηθεί κάτι τέτοιο. Προσέξτε:

Quote:

Today’s news has no impact on our Google+ strategy — we have an incredibly talented team that will continue to build great user experiences across Google+, Hangouts and Photos.

Αν παρατηρήσατε, δεν μιλάμε για το Google+ “και τις σχετικές με αυτό υπηρεσίες”, αλλά η ίδια η Google τις αντιμετωπίζει ως ανεξάρτητες από το ίδιο, αναφέροντας τα ονόματα τους αυτόνομα, ως ίσης σημασίας με εκείνο. Οι λύσεις διαχείρισης φωτογραφιών και επικοινωνίας μέσω φωνής και βίντεο που κάποτε αποτελούσαν κομμάτια του κοινωνικού δικτύου της Google σήμερα θεωρούνται το ίδιο ή και περισσότερο σημαντικές από εκείνο.

Άρα, να αποχαιρετήσουμε από τώρα – ως κοινωνικό δίκτυο – το Google Plus και να αρχίσουμε να απομακρυνόμαστε με μικρά πηδηματάκια, ή να το αναβάλουμε για λίγο αργότερα;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.