Πως να προστατευθείς από το Heartbleed bug στο Android

Μια ειδική εφαρμογή αναλαμβάνει να σε διαφωτίσει
Heartbleed-Android-logo
Μια εβδομάδα έχει περάσει από τη διαπίστωση ότι το πρωτόκολλο ασφαλείας OpenSSL, πάνω στο οποίο στηρίζουν τις ασφαλείς τους συνδέσεις πα΄ρα πολλοί κομβικοί servers ανά τον κόσμο, μπορεί να προσβληθεί εξαιτίας ενός σοβαρού κενού ασφαλείας. Αυτό το bug που ονομάζεται Heartbleed, επιβάλλει την αλλαγή των passwords εκ μέρους του χρήστη, σαν πρώτο μέτρο προστασίας, όσον αφορά όλες τις online υπηρεσίες που χρησιμοποιεί. Σε δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, απαιτείται και διόρθωση στο λειτουργικό σύστημα με νέα έκδοση του πρωτοκόλλου ασφαλείας. Να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με τη Google, το bug επηρεάζει συσκευές με Android 4.1.1 ή παλιότερο. Αλλά αυτό και πάλι δε φτάνει! θα πρέπει και οι υπηρεσίες και τα sites που επισκεπτόμαστε να είναι διασφαλισμένα, για αυτό το σκοπό, αν χρησιμοποιούμε κάποια υπηρεσία e-banking, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες. Αν δεν μας έχει ήδη αποσταλεί ενημρωτικό e-mail, μάλλον θα πρέπει να τους ενοχλήσουμε.
heartbleed-android
Η εφαρμογή που διαπιστώνει άμεσα αν το OpenSSL του Android smartphone μας είναι ενημερωμένο, ονομάζεται Heartbleed Detector και έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία ασφαλείας Lookout. Η εφαρμογή είναι δωρεάν και απλούστατη στη χρήση. Το θέμα είναι ότι απλώς ενημερώνει αν το κινητό μας είναι ενδεχομένως ευάλλωτο, αλλά υπογραμμίζει ότι πρέπει να γίνει System update, ώστε να διορθωθεί το θέμα. Η Google και οι διάφοροι κατασκευαστές έχουν ήδη αρχίσει να στέλνουν ενημερώσεις OTA, αλλά αν κάποιος ανήκει στους χρήστες που έχουν βολευτεί με μια custom ROM σε ανεπίσημα υποστηριζόμενο κινητό, τότε μάλλον θα πρέπει να ψάξει για νεώτερη έκδοση και επανεγκατάσταση του λειτουργικού και των εφαρμογών του…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.