Μήπως προσέξατε μια αλλαγούλα :-)

Και ναι, μπροστά σας μπορείτε να δείτε το λόγο που είχα εξαφανιστεί εδώ και τόοοσο καιρό. Αν το διαβάζετε αυτό από το site μας, δηλαδής, αφού μιλάμε για το νέο theme του.

Ένα theme χειροποίητο, παραδοσιακό αλλά μοντέρνο, όπως τα έφτιαχνε η γιαγιά. Ένα theme που “έψηνα” εδώ και μήνες και που έχει γραφτεί από το μηδέν 3 φορές μέχρι να φτάσει στην τωρινή του κατάσταση. Και που, φαινομενικά, δεν έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο. Εδώ είναι η… μαγκιά!


Όπως μπορείτε να δείτε, μόλις εμφανίστηκε ένα διαχωριστικό. Δεν είχαμε διαχωριστικές γραμμούλες. Δεν είχαμε… πολλά πράγματα, που θα έπρεπε να υπάρχουν από default, αλλά που είχαν χαθεί από update σε update και καθώς εγώ πάλευα με τον κώδικα Του Φώτη (και περιστασιακά αυτός με τον δικό μου). Χρειαζόταν ένα ξεκαθάρισμα.

Και, με την ευκαιρία, και ένα “γυάλισμα” της εμφάνισης μας.

unreg_v05b.jpg

But it’s the same, what a shame!

Nope, it ain’t! Θα ομολογήσω μια αμαρτία μου: το προηγούμενο theme είχε σχεδιαστεί χωρίς να έχω tablet. Ναι, το δοκίμαζα περιστασιακά σε tablets φίλων, αλλά άλλο είναι να έχεις ένα τέτοιο μηχανάκι στα χέρια σου, να το έχεις δουλέψει και να έχεις μια κάποια εμπειρία από το τι εστί βερίκ… εμ… “interface εφαρμογών για smartphones και tablets” και, το σημαντικό, τις διαφορές τους.

Βασική προτεραιότητα, λοιπόν, κατά το update, δόθηκε στο να λειτουργεί όντως το ίδιο καλά το theme σε κάθε συσκευή που, τουλάχιστον, είχα στα χέρια μου. Και, αφαιρόντας κάποιες… περίεργες και ανορθόδοξες “χακιές” με “καθαρό” κώδικα (και, μαζί του… κάποιες νέες ανορθόδοξες “χακιές”) να γίνει και κομματάκι πιο συμβατό με όλες τις συσκευές, όλους τους browsers. Βασικός στόχος, όμως, ήταν ένας…

Δε μέην στόχ οφ δη απντ… φτού, τι έγραφα;

Όπως είχατε καταλάβει και από το προηγούμενο theme, ήθελα να πετύχω το “holy grail” των sites, δηλαδή την ίδια εμπειρία τόσο όσον αφορά στην εμφάνιση όσο και στη χρήση ενός site.

Όπου και όπως και όποτε και αν το έβλεπες. Το unregistered θα έπρεπε να “δείχνει ίδιο” είτε το έβλεπες στον υπολογιστή, είτε στο tablet, είτε στο smartphone, είτε στην τηλεόραση ή την κονσόλα σου. Το ίδιο. Ή, τουλάχιστον, όσο το δυνατόν πιο ίδιο θα ήταν δυνατόν.

Όσον αφορά στη χρήση, το μενού δεν θα έπρεπε να αλλάζει τόσο δραματικά όσο το προηγούμενο – που, επιπλέον… τελικά, δεν ήταν λειτουργικό σε tablet. Ανανέωση, λοιπόν, και όσον αφορά στην πλοήγηση.

Και ακόμη δεν αρχίσαμε..

Τα παραπάνω προϋπέθεταν πως θα χρειαζόταν ένα γενικό redesign της εμφάνισης του site τουλάχιστον, για τους γνώστες, σε επίπεδο CSS και “χλιαρής” HTML. Αυτό, για τους μη γνώστες, θα πει πως θα μπορούσαμε να αφήσουμε τον “σκελετό” του όπως ήταν και απλά “να το βάψουμε από πάνω για να μοιάζει νέο και όμορφο”. Σαν να είχε κάνει μπότοξ.

Ody's thoughts

Δεν γουστάρουμε το μπότοξ..!

Οπότε, αποφασίσαμε να ξηλώσουμε όλο τον κώδικα του site, όπως τον είχαμε updated και ξανα-μανα-updated ανά τα χρόνια, και να τον γράψουμε από την αρχή σε πιο lean-mean εκδοχή*.

note

* = Αυτό μάλλον θα έχει σαν αποτέλεσμα και μια γενικότερη βελτίωση στην ταχύτητα του site, αν και μάλλον αποκλείεται να τη δείτε (αν υπάρχει) εντός των επόμενων ωρών, αφού αυτή τη στιγμή “ξαναχτίζεται” και η database εικόνων μας για να ταιριάζουν καλύτερα στα μεγέθη του νέου theme.

Ody's thoughts

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως, όπως είχα πει και για την προηγούμενη έκδοση του theme, πρόκειται περισσότερο για μια πλατφόρμα, έναν “δημιουργικό καμβά” με τον οποίο γουστάρω, προσωπικά, “να παίζω με τις λέξεις”.

Περισσότερο στη νέα του έκδοση, το Core theme μας επιτρέπει την απόλυτη προσαρμογή της εμφάνισης της σελίδας ενός post, με αποτέλεσμα ο συντάκτης να μπορεί να παίξει ως ένα σημείο και ρόλο “γραφίστα” (για την ακρίβεια, “DTP’στα”), “στήνοντας” την εμφάνιση κάθε άρθρου του όπως επιθυμεί.

Υπάρχουν ορισμένοι προκαθορισμένοι τρόποι, μα αν θέλει κανείς να… χωθεί στον κώδικα, το Core theme είναι σχεδιασμένο με τη λογική των Lego (!), ώστε να μπορείς να “κουμπώνεις” διαφορετικά κομμάτια σε διαφορετικά σημεία, να προσθαφαιρείς υλικό κ.λπ. Το πως (και αν) θα το χρησιμοποιήσουμε αυτό (εδώ), θα το δούμε στο κοντινό μέλλον.

Παράλληλα με τη διόρθωση των bugs που, για παράδειγμα, δεν μας επέτρεπαν να χρησιμοποιούμε τυπικές λίστες, ή να έχουμε παραγράφους μέσα στα “μποξάκια” μας, νιώσαμε και (έλα, πάμε για την τυπικούρα)…

THE NEED FOR SPEEEEEED!@!#$

Need for Speed
Αφού διευκρινήσω πως αυτό που βλέπετε τώρα μπροστά σας ΔΕΝ είναι αρκετά optimized (όσον αφορά στον κώδικα CSS του), έχομεν σημαντικές αναβαθμίσεις. Για παράδειγμα, κολπάκια μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε τη GPU σε όλες τις εκδόσεις του WebKit με hardware acceleration, για ταχύτερη λειτουργία του site.

Δυστυχώς, τα όποια… γκάζια ψιλο-κόβονται από την ανάγκη για συμβατότητα, αλλά και το αντίστροφο. Η μέση λύση είναι πάντα η καλύτερη οδός.

Νιου Τεκνόλοτζυς, λέμε

Τόσο στο backend, για τους συντάκτες, όσο και “ομπρός”, για τους επισκέπτες, το Core V10 έχει κάποια σημαντικά νέα features. “Για εσάς”, το hardware acceleration που λέγαμε παραπάνω, σε συνδυασμό με το δυναμικά μεταβαλλόμενο μα πάντα όμοιο (στίχοι-μουσική, Φοίβος) περιβάλλον, τα άμεσα προφανή. Πακετάκι με αυτά, το ότι επιτέλους… δουλεύουν τα hubs μας (τρία χρόνια το λέμε, σαν το γιοφύρι της Άρτας ένα πράμα), ενώ θα μπορείτε να βλέπετε και περισσότερα (και/αφού συντομότερα :-) ) ποστάκια. Διότι, και εδώ πάμε στο back-end και “σε εμάς”…

…έχομεν POST FORMATS αδέρφια! Αυτό τι θα πει, Θανάση μου; Αυτό θα πει πως ένα post μπορεί να είναι “τυπικό post” Ή (πρόσεξε το, κεφαλαίο, ήττα, με τόνο, διαχωρίζει καταστάσεις), να είναι “post εικόνας”, Ή “post με gallery” Ή “post με video”. Αν είσαι συντάκτης της παρέας και το διαβάζεις αυτό…

  • Γιατί τα μαθαίνεις όλα από εδώ και δεν επικοινωνούμε σαν ανθρώπια να στα πω ο ίδιος;! Πως τα καταφέρνουμε έτσι;!
  • Δώσε βάση και μάθε να τα χρησιμοποιείς…

Θέλω να ανεβάσω μια εικόνα

WordPress_Post_Formats_Backend_Options.jpgΕύγε! Πιο απλό από παλιά! Διάλεξε πως θέλεις να δημιουργήσεις νέο post. Στη σελίδα του, πρόσεξε το νέο πλαίσιο “Format”. Το “Standard”, που είναι προεπιλεγμένο, είναι ο τυπικός… εμ… τύπος post. Εσύ θέλεις εικόνα. Άρα;

Διαλέγεις το Image. Συνεχίζεις “όπως ξέρεις”, προσθέτοντας τίτλο, tags και επιλέγοντας κατηγορία για το ποστάκι σου. Απλά, ΔΕΝ προσθέτεις κειμενάκι, εισαγωγούλα, οτιδήποτε άλλο! Τελείωσες! Το κάνεις publish! Oh, yes!

Όχι πως δεν μπορείς να προσθέσεις πλάμμα αν το θέλεις, έτσι; Απλά, δεν χρειάζεται πια. Και δεν είναι και το καλύτερο design “αν θέλεις να γράψεις πλάμμα”. Αν ήθελες “να γλάψεις πλάμμα”, ας μην διάλεγες πως “θέλεις να ανεβάσεις εικόνα”! Χαζέ, έ’ χαζέ!

Θέλω να ανεβάσω πολλές εικόνες ή και video!

ΕΒΓΑ νέε μου. Ή “εύγε”. Δεν ξέρω. Πάντα τα έμπλεκα αυτά τα δυο. Αυτό, πάντως. Το συγχαρητήριο. Στο θέμα μας.

Κάνεις ό,τι και με τις εικόνες, στο περίπου: διαλέγεις πως θέλεις Gallery ή Video, αντίστοιχα, και μετά “χώνεις” με τον κλασσικό τρόπο μια gallery στο χώρο του post σου. Προσθέτεις, όπως είπαμε και παραπάνω, tags, τίτλο, διαλέγεις και μια κατηγορία, και άειντε στην ευχή Του Giant Spagghetti Monster.

Τι είναι εκείνα τα άλλα;

Μη, τζιζ! Όχι, πλάκα κάνω. ΘΕΛΩ να τα χρησιμοποιείς, οπότε να σου πω τι πρέπει να είναι, και το… τι είναι τώρα. Τα Asides είναι “γρήγορα posts”, και αρχίζουμε ΑΠΌ ΤΩΡΑ να τα χρησιμοποιούμε.

Αυτό θα πει πως όταν θέλεις “να πεις κάτι στα γρήγορα”, αντίστοιχο ενός tweet βρε παιδί μου, διαλέγεις ως τύπο του post το Aside, χώνεις τίτλο, ελάχιστο κείμενο (αν θέλεις – το προτείνω, μη γράφεις κατεβατά στους τίτλους), κατηγορία, λίγα tags, publish. ΑΝ θέλεις, βάζεις και εικόνα.

Τέλος, τα quotes είναι ατάκες από άλλους. Αν το πρόσεξες, τόσο αυτά όσο και τα asides δεν έχουν “διαφορετική εμφάνιση”. ΙΣΩΣ τους την αλλάξω στο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τα χρησιμοποιούμε.

Τι να τα κάνουμε τα quotes αφού έχουμε το μποξάκι των quotes; Μα, εκείνο το χρησιμοποιούμε “μέσα στα κανονικά posts μας”! Τα quotes, ως Post Format, είναι ΜΟΝΟ ένας τίτλος και αμέσως “στο χώρο του κειμένου” ένα κουτάκι quote “με αυτό που είπε ο καλλιτέχνης” (or whoever).

Got it?

Αυτά από εμένα!

Είτε είστε επισκέπτες μας, είτε ένα από τα δεν-μιλάμε-παρά-με-τηλεβόα-μια-φορά-το-έτος μέλη της παρέας μας, ελπίζουμε το update να σας φάνηκε ικανοποιητικό.

Ody's thoughts

Αφήστε τα αυτά! Σας εντυπωσίασα πάλι… Κοίτα “πως κάνει” όταν αλλάζεις μέγεθος στο παράθυρο του browser! Άχου το, βρε! Απλώνεται και στις δυο οθόνες! Γούτσου-γούτσου!

Και τώρα που το “τελείωσα”*… Back to posting!

note

* “τελείωσα” = σιγά μην τελείωσε! Έχει προβλήματα ακόμη, και κάποια τα γνωρίζουμε – άλλα θα εμφανιστούν σίγουρα στην πορεία. Αυτή τη στιγμή είναι γνωστά τα:

Flickering στον chrome…

…σε tablet/smartphone (δυστυχώς, οφείλεται στο hardware acceleration και δεν επιλύεται εύκολα)

Mικρο-καθυστέρηση στην εμφάνιση των links στις postcards

Δεν λύνεται – είναι… feature, ώστε να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο οι postcards μας και σε συσκευές με οθόνες αφής! “Δική μας πατέντα”, ώστε να υπάρχει “υποστήριξη hover” και σε συσκευές που δεν έχουν mouse!

Εξαφανισμένες galleries

Eίμαι σίγουρος πως κάπου τις είχα βάλ… εντάξει, αστειεύομαι, “το ψάχνω”!

Όπως πάντα, ακούω απόψεις, σχόλια, παρατηρήσεις.

εκ μέρους όλης της παρέας του unregistered

Φιλικά
Οδυσσέας Κουράφαλος
aka: ducklord

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.