Άρχισε η διάθεση 4K περιεχόμενου – από το Netflix

Το πρώτο περιεχόμενο υπερυψηλής ανάλυσης που παίζει και να θέλεις όντως να δεις!House_of_Cards_-_003.jpg

Ναι, υπήρχε μέχρι σήμερα και άλλο περιεχόμενο σε αναλύσεις μεγαλύτερες της HD, οι οποίες εντάσσονται στο γενικότερο όνομα 4Κ, αλλά αποτελούνταν στην πλειοψηφία του από… όμορφα τοπία, χελώνες που κολυμπούσαν, και άλλο υλικό που, αν και όμορφο να το κοιτάζεις, έμοιαζε περισσότερο με… screensaver! και αυτό διότι, προφανώς, αναφερόμαστε στο demo υλικό που συνόδευε τις σχετικές τηλεοράσεις μέχρι σήμερα, φτιαγμένο εξαρχής για να επιδείξει την λεπτομέρεια και τα “ζωντανά” χρώματα τους.

Όσο ενδιαφέρον και αν ήταν, δεν ήταν κάτι που θα έβαζες στο πρόγραμμά σου λέγοντας πως θέλεις να… “μην χάσεις ούτε επεισόδιο του”!

4K_tv_-_003.jpg

Τώρα, η Netflix απέδειξε πως η υπόσχεση της ότι θα διέθετε τις σειρές δικής της παραγωγής σε αναλύσεις 4K από φέτος δεν ήταν… λόγια του αέρα, ξεκινώντας ήδη από τώρα την διάθεση της βραβευμένης σειράς House of Cards προς όποιες τηλεοράσεις μπορούν να την υποβάλουν με αυτόν τον τρόπο. Μόνο που, δυστυχώς, δεν είναι και πολλές.

Netflix_-_004.jpg

Το πρόβλημα είναι πως το περιεχόμενο δεν διατίθεται απλά σε υπερ-υψηλή ανάλυση, αλλά και με κωδικοποίηση H.265/HEVC, δηλαδή, με το νέο πρότυπο που ακολουθεί το υπάρχον και καθιερωμένο H.264. Αν μια τηλεόραση δεν υποστηρίζει το H.265/HEVC “από μαμάς”, House of Cards σε υπερ-υψηλές αναλύσεις… “δεν”. Και τα περισσότερα μοντέλα που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο είναι αυτά που κυκλοφορούσαν μόλις μέσα στο τρέχον έτος.

Netflix_-_002.jpg

Όπως και να έχει, αφού υπάρχει σε τέτοιες αναλύσεις το πρωτογενές υλικό, ακόμη και αν δεν υποστηρίζεται ένας αλγόριθμος κωδικοποίησης από μια τηλεόραση, τίποτα δεν εμποδίζει την μελλοντική του επανακωδικοποίηση σε άλλο format ώστε να μπορεί να προβληθεί και σε αυτήν.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.