Αυτό το ιπτάμενο αυτοκίνητο δεν φαίνεται να απογειώνεται…

Το φουτουριστικό ιπτάμενο αυτοκίνητο Skylys μπορεί να μείνει για πάντα στις μακέτες και τη φαντασία των δημιουργών του

Μπορεί τα ιπτάμενα οχήματα και οι τεχνολογίες αιχμής, κάθε λογής, να είναι περιζήτητα και να χρηατοδοτούνται αδρά μέσω των υπηρεσιών crowdfunding, ωστόσο μερικά από αυτά δεν είναι και τόσο ευνοϊκά: πάρτε για παράδειγμα το εντυπωσιακό (στις μακέτες) Skylys, της εταιρείας Mix Aerospace, για το οποίο η ετιαρεία ζητά χρηματοδότηση ύψους €2,25 εκατομμυρίων μέσα από το Indiegogo. Την ώρα που γράφεται ετούτη εδώ η ανάρτηση, με μια ματιά βλέπω ότι έχουν μαζευτεί ήδη… €140, άρα τους μένουν ακόμη €2.249.860 για τις επόμενες 31 μέρες.

Ανάλογα με τη συνεισφορά σας, θα λάβετε και την ανάλογη ανταμοιβή: με €60 παίρνετε ένα T-shirt. Με €1.250 θα έχετε το προνόμιο να κάνετε παρέα με τα στελέχη της εταιρείας και να δειπνήσετε μαζί τους (τα αεροπορικά έξοδα δεν συμπεριλαμβάνονται). Αν σας περισσεύει ένα εκατομμυριάκι, ε, τότε το πρωτότυπο ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι δικό σας – όταν και αν κατασκευαστεί ποτέ. Κι αυτό γιατί η εταιρεία χρωστά της Μιχαλούς, όπου Μιχαλού οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και ενδεχμένως οι καθαρίστριες των γραφείων…

Το ενδιαφέρον είναι ότι σαν κι αυτό, θα βρει κανείς σήμερα χιλιάδες περίεργα projects που αναζητούν χρηματοδότηση μέσα από τoν νέο θεσμό του crowdfunding. Μπορεί το παραπάνω παράδειγμα να υποδυκνύει ίσως ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τόσο φιλοδοξα σχέδια από εταιρείες χωρίς ιδιαίτερη φήμη, αλλά δεν παύει να χρηματοδοτεί μικρότερα projects για πραγματικά ανούσια πράγματα και μικρο-gadgets.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.