Βρέθηκαν έργα του Andy Warhol σε… παλιές δισκέτες Amiga!

Αν και πολύ δεν το γνώριζαν, ο Andy Warhol είχε δημιουργήσει κάποια σχέδια για την Commodore, με στόχο την προώθηση του κάποτε νέου της υπολογιστή, Amiga. Σήμερα… αιώνες μετά, ξαναβρέθηκαν!andy warhol 001

Amiga 1000 computerΗ Amiga αρνείται πεισματικά να πεθάνει και παρά το ότι μας έχει εγκαταλείψει εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια, πάντα βρίσκει τρόπο να… επιστρέφει στις ειδήσεις! Έτσι και τώρα, εργαζόμενοι και φοιτητές, μέλη του computer club του Carnegie Mellon University, εντόπισαν και κατάφεραν να ανακτήσουν μια σειρά από “πειράματα τέχνης” του Andy Warhol σε παλιές δισκέτες Amiga.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο καλλιτέχνης, και φανατικός του Andy Warhol, Cory Arcangel, είδε στο YouTube κάποια βιντεάκια σχετικά με την Amiga, μαθαίνοντας πώς ο Andy Warhol είχε συμμετάσχει στην αρχική διαφημιστική καμπάνια της, δημιουργώντας κάποια σχέδια μέσα από την κυρίαρχη στην πλατφόρμα εφαρμογή σχεδίασης, Deluxe Paint.

Amiga_Deluxe Paint 5

Info

Έχει ενδιαφέρον για τους νεότερους να αναφέρουμε πως η εταιρεία που διέθετε το Deluxe Paint ήταν η σήμερα κυρίαρχη στο gaming Electronic Arts. Τότε “το έπαιζε και σοβαρή” περιστασιακά, αντιμετωπίζοντας ισότιμα τα παιχνίδια και τις εφαρμογές.

Τότε, ο Cory προσέγγισε το Andy Warhol Museum ζητώντας άδεια να ψάξε στην συλλογή τους, με την ελπίδα πως θα έβρισκε κάποιες δισκέτες στις οποίες ίσως υπήρχαν περισσότερα έργα του Andy Warhol. Και έτσι και έγινε!

Όντως εντοπίστηκαν κάποιες δισκέτες, και για να μην προκληθεί κάποια ζημιά σε αυτές αλλά να αναγνωστούν με ασφάλεια τα περιεχόμενα τους, ο Cory ζήτησε τη βοήθεια των μελών του Carnegie Mellon University computer club. Αυτά χρησιμοποίησαν λύσεις magnetic imaging για την κλωνοποίηση των δεδομένων των δισκετών, “αποσυναρμολόγησαν” το… αρχαίο format των αρχείων εικόνας στο οποίο είχε αποθηκεύσει τα έργα του ο Andy Warhol, και…

Και εντοπίστηκαν, συνολικά, 18 αρχεία εικόνας, πολλά από τα οποία φέρουν και την υπογραφή του καλλιτέχνη, που όμως στην πλειοψηφία τους αποτελούν “ψηφιακά remix” ήδη υπαρχόντων έργων του.

Ακόμη και έτσι, για μια ακόμη φορά, τόσο ο Andy Warhol όσο και η Amiga βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο των ειδήσεων! Μερικά πράγματα παραμένουν πάντα διαχρονικά!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.