SCiO: ένας μοριακός αναλυτής στο τσεπάκι σας!

Ένα εκπληκτικό gadget που σαρώνει τρόφιμα, φυτά και φάρμακα και αναλύει τη μοριακή τους σύσταση!
scio-01
Ανάμεσα στον ωκεανό άσχετων και πληκτικών ειδήσεων για νέα κινητά, tablets, επεξεργαστές και apps, μόλις που κατάφερα να ξεχωρίσω το SCiO, ένα gadget που πραγματικά έρχεται κατευθείαν από σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Κι αυτό γιατί πρόκειται, κατά τα φαινόμενα, για ένα μικροσκοπικό φασματογράφο στο μέγεθος ενός USB stick, ο οποίος είναι σε θέση να σαρώσει, κυριολεκτικά, ένα οργανικό αντικείμενο και να αναλύσει τη χημική του σύσταση.

scio-02Το SCiO είναι σχεδιασμένο ώστε να αναλύει τη μοριακή σύνθεση τροφίμων, φυτών αλλά και φαρμάκων. Αφού γίνει η σάρωση του αντικειμένου, τα δεδομένα μεταδίδονται στο smartphone σας, όπου μια ειδική εφαρμογή τα αναλύει και παρουσιάζει χρήσιμα και πρακτικά στοιχεία, όπως π.χ. πόσες πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και άλλα στοιχεία βρίσκονται στο φαγητό που έχουμε ενώπιόν μας. Η ανάλυση στηρίζεται πάνω σε μια μεγάλη βάση δεδομένων, η οποία καλύπτει, όπως αναφέρεται μέχρι στιγμής, το 80% των τροφών που υπάρχουν και μπορούμε να καταναλώσουμε.

scio04Η συσκευή έχει ξεκινήσει να υποστηρίζεται μέσω του Kickstarter και αναμενεται να διατεθεί προς πώλησε μέσα στο 2015 με κόστος γύρω στα €150. Μακροπρόθεσμα οι κατασκευαστές του εκτιμούν ότι πρακτικά δεν υπάρχουν περιθώρια στο είδος των αντικειμένων που θα μπορεί να σαρώνει και να αναλύει, από καλλυντικά, λουλούδια, χώμα, πολύτιμους λίθους, έλαια, πλαστικά, ελαστικά και ότι άλλο βάλει ο νους σας, ακόμη και το τρίχωμα των κατοικιδίων σας! Πάντως να σας ενημερώσω ότι ήδη οι προσφορές των $149 και $179, αν θέλετε να υποστηρίξετε το προϊόν, έχουν εξανληθεί και πρέπει να δώσετε τουλάχιστον $199, αν θέλετε να είστε από τους πρώτους που θα πάρουν στα χέρια τους το “μαγικό” gadget.

scio-03Όπως προανέφερα, τα δεδομένα καταλήγουν σε ένα ειδικό app όπου και αναλύονται. Η εφαρμογή είναι κρίσιμης σημασίας για τον τελικό χρήστη, αφού δεν εμφανίζει μόνο μια “ξερή” λίστα από την ποσοστιαία χημική σύσταση του αντικειμένου, αλλά εμφανίζει πολύ χρήσιμα και πρακτικά συμπεράσματα, π.χ. αν το φυτό που σαρώσαμε είναι επαρκώς ενυδατωμένο ή αν η τροφή που βρίσκεται ενώπιόν μας έχει υπερβολικά σάκχαρα που κάνουν κακό στους διαβητικούς ή περιέχει υπερβολικά λιπαρά που κάνουν κακό στα αγγεία.

Πέρα από την πρακτική διάσταση του SCiΟ, εξίσου εκπληκτική είναι και η τεχνολογία στην οποία βασίζεται, η οποία ονομάζεται near-IR spectroscopy, δηλαδή εγγύς φασματογραφία υπερύθρων, μια τεχνολογία, η οποία πριν από λίγα χρόνια υπήρχε μονάχα σε ερευνητικά εργαστήρια.

Galacticus's thoughts

Να λοιπόν που το tricorder του Star Trek είναι πραγματικότητα!!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.