Project Ara: χτίζοντας το αρθρωτό smartphone της Google

Η εταιρεία ανέλυσε την τεχνολογία και έδειξε πρωτότυπα του αρθρωτού της συστήματος, σε ειδική συνέντευξη τύπου
project-ara-lifestyle
Η Google φαίνεται πως έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα των modular smartphones και προχωρά με γοργούς ρυθμούς προς την υλοποίησή τους. Το πρωτότυπο “mockup” που έδειξε η εταιρεία στους παρευρισκόμενους συντάκτες Ειδικού Τύπου, είναι μια από τις τρεις παραλλαγές (μικρό, μεσαίο, μεγάλο) που θα διατίθεται το βασικό κιτ συναρμολόγησης του κινητού – ναι ήδη μιλάμε με όρους… Lego! Μάλιστα η ετιαρεία ήδη διαθέτει συγκεκριμένο οδηγό και πρότυπα κατασκευής Module Developers Kit (MDK) για τους κατασκευαστές hardware, ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο πειραματισμός, οι δοκιμές, αλλά και η κατασκευή των απαιτούμενων modules για να καταλήξουμε σε τελικά προϊόντα.

Ο καταναλωτής θα παίρνει αυτά τα βασικά kits με την ονομασία “Grey Phones” και θα μπορεί να εναλλάσει βασικά υποσυστήματα, προσθέτοντας κι άλλες δυνατότητες. Κάθε κινητό χτίζεται σαν σάντουιτς πάνω σε μια λεπτή μεταλλική πλάκα, όπου τοποθετούνται τα διάφορα “components” σαν ψηφίδες σε μωσαϊκό, συγκρατούμενα μεταξύ τους με ισχυρούς ηλεκτρομαγνήτες. Τα υποσυστήματα επικοινωνούν μεταξύ τους με τη χρήση ειδικού διαύλου επικοινωνίας, ενώ SoC και μνήμη αναγκαστικά στεγάζονται στο ίδιο module, καθώς όσο γρήγορος κι αν είναι ο δίυλος επικοινωνίας, οι καθυστερήσεις (latencies) είναι υπερβολικά μεγάλες, ειδικά για την επικοινωνία επεξεργαστή-μνήμης.

Η Google επενδύει πολύ στη λεγόμενη “ψυχολογία των IKEA”, το φαινόμενο πάνω στο οποίο βάσισε την επιτυχία του η γνωστή σουηδική εταιρεία επίπλων, σύμφωνα με την οποία ο καταναλωτής αρέσκεται στο να συναρμολογεί μόνος του τα προϊόντα και τις συσκευές που αγοράζει, αν αυτό είναι αρκούντως απλό και εύκολο και τους δίνει τη δυνατότητα να κάνει διαφορετικούς συνδυασμους, ανάλογα με τις αναγλες του, αλλά και τα λεφτά που μπορεί να διαθέσει.

Το θέμα είναι ότι το Project Ara, όωπς είναι αυτή τη στιγμή, παράγει συσκευές πιο βαριές και πιο ογκώδεις απ’ ότι μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές και οι παράγοντες αισθητική και κομψότητα είναι ανάμεσα στα πρώτα κριτήρια με τα οποία επιλέγει κινητό μια μερίδα κοινού. Απεναντίας, η πρακτική διάσταση του Project Ara λύνει τα χέρια σε περιπτώσεις βλαβών και αναβαθμίσεων, όπου δε χρειάζεται αλλαγή ολόκληρης της συσκευής ή χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες επισκευής: απλώς θα μπορεί κανείς να πετά το χαλασμένο εξάρτημα και να προσαρμόζει καινούριο.

Μια άλλη διάσταση της υπόθεσης είναι πως θα αντιδράσουν οι εταιρείες κατασκευής κινητών σε αυτό το concept. Μια ολόκληρη βιομηχανία κινείται στους ρυθμούς των ανακοινώσεων νέων smartphones και ειδικά σε περιπτώσεις “πρωτοκλασσάτων” συσκευών, όπως τα iPhones ή τα Samsung Galaxy S, έχει δημιουργηθεί αυτός ο συνεχής κύκλος ετήσιων ανανεώσεων και αναβαθμίσεων, οδηγώντας τους χρήστες σε συνεχείς αναβαθμίσεις, αν θέλουν να έχουν στα χέρια τους συσκευή τελευταίας τεχνολογίας.

(εικόνες: Engadget)

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.