Υπάρχει αντίστοιχο του Directory Opus σε Linux;

Το Directory Opus, για τους φίλους “DirOpus” ή “Dopus”, έχει ξεφύγει εδώ και… δεκαετίες από το χαρακτηρισμό του απλού “file manager”. Είναι, όμως, “κλειστό” και κυκλοφορεί μόνο για Windows. Υπάρχει κάτι, έστω, παραπλήσιο, στο Linux, που να ξεφεύγει από τα στενά πρότυπα του “αντιγράφω αρχεία πέρα-δώθε”; Διάβασε, ω, young grasshopper!filemanagers

Το Directory Opus, είναι μια εφαρμογή κλειστού κώδικα και διαθέσιμη μόνο για Windows, η οποία πρόκειται για έναν FileManager, ο οποίος όμως ξεφεύγει από τις συνήθεις επιλογές και χαρακτηριστικά που έχουν οι συνήθεις file managers που γνωρίζουμε. To λογισμικό είναι πράγματι εκπληκτικό και οι δυνατότητες που έχει είναι απεριόριστες. Εμπνευσμένος σχεδιαστικά από τους File managers άλλων εποχών, όπως οι Norton και Mindinight Commander, μπορεί να μην έχει την super-duper εμφάνιση, όμως αυτό δεν έχει την παραμικρή σημασία μπροστά στα χαρακτηριστικά που διαθέτει.

Το ερώτημά μας όμως, είναι αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο και στα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα. Για το OSX δεν εχω την παραμικρή ιδέα καθώς οι σχέσεις μου μαζί του είναι αντίστοιχες με αυτές που έχει το φεγγάρι με το γιαούρτι. Κοινώς καμία. Ψάχνοντας όμως κάτι αντίστοιχο στο Linux, ανακάλυψα ορισμένους πολύ ενδιαφέροντες Διαχειριστές Αρχείων και ανάμεσά τους έναν που είναι εμπνευσμένος από τον Directory Opus. Αυτός είναι ο Worker File Manager , ο οποίος αρχικά αναπτύχθηκε για το AmigaOS και στην πορεία για οποιοδήποτε Unix based σύστημα, συνεπώς και για Linux και δοκιμασμένα τρέχει χωρίς το παραμικρό πρόβλημα σχεδόν σε όλες τις Linux διανομές.

Τα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία έχει, ξεφεύγουν από τους συμβατικούς file managers που συνήθως έχουμε στα desktop μας και είναι χωρίς την παραμικρή αμφιβολία η χαρά του geek (δείτε την λίστα με τα βασικά χαρακτηριστικά, στην σχετική του ιστοσελίδα). Δεν σταματάει όμως εκεί, μα με την προσθήκη addons η χρηστικότητα του ανεβαίνει κατακόρυφα και το μόνο που δεν κάνει (ακόμα;) είναι πίτσα.

Φυσικά είναι πανάσχημος εμφανισιακά, ρουστίκ θα έλεγα, όμως αυτό (η εμφάνιση) δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να συγχέεται με τις πραγματικές δυνατότητες του λογισμικού και αφήστε τις Apple και Canonical να λένε τα δικά τους επί του θέματος.

worker_config_05

Και αυτός κατ’ ουσίαν δεν είναι ένας απλός και συνηθισμένος file manager, μα μια ολόκληρη πλατφόρμα, ένα πλήρες desktop αν προτιμάτε. Και αυτός, όπως και ο Diropus, δεν είναι ένα λογισμικό που απευθύνεται σε όλους, μα σε πιο έμπειρους και geek χρήστες οι οποίοι έχουν πολλαπλές απαιτήσεις στην λειτουργία του συστήματός τους. Βασικά πρόκειται για έναν πραγματικό file manager και δεν επιδέχεται η παραμικρή σύγκριση με οποιοδήποτε άλλον από αυτούς που χρησιμοποιούν ως default όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα. Πλήρως επεκτάσιμος και πραγματοποιήσιμος κάνει πράγματα τα οποία είναι πρακτικά αδύνατο να ενσωματωθούν (με τα υπάρχοντα δεδομένα) σε οποιοδήποτε άλλον διαχειριστή αρχείων.

Βρίσκεται σε μια αργή μεν, μα σταθερή ανάπτυξη και την παρούσα στιγμή διαθέσιμη είναι η έκδοσή του 3.3.3 η οποία κυκλοφόρησε την 6η Μαρτίου (2014) και βρίσκεται κάτω από άδεια GNU.

Αν λοιπόν, είσαστε πιο απαιτητικοί και έχετε περισσότερες απαιτήσεις στο σύστημά σας, είτε εκκολαπτόμενοι geeks, σας συνιστώ να του ρίξετε όχι μια, μα πολλές ματιές. Στο τέλος, αρκετοί θα συνειδητοποιήσετε πως θα είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλον file manager.

Info

Και κάπου εδώ θα βρείτε την ιστοσελίδα του Worker file manager. Έχει πολλά κοινά με τον EMELFM2 που είχαμε δει πιο παλιά, αλλά μάλλον, λόγω των addons του, ο Worker είναι πιο επεκτάσιμος.