Armiga Project: η μεταλλαγμένη Amiga της νέας εποχής

Ένα ανεπίσημο project υπόσχεται όχι μόνο να μας ξαναδώσει την Amiga που πάντα αγαπούσαμε, αλλά και νέες, “bonus” δυνατότητες στο ίδιο “μηχανάκι”. Όπως, για παράδειγμα, πλήρη υποστήριξη Android!Armiga_-_004.jpg

Και ενώ η επίσημη επιστροφή της Amiga έχει… αναβληθεί περισσότερες φορές από όσες μπορούμε να μετρήσουμε, έχουμε δει να ξεπηδούν διάφορα ανεπίσημα ή και… ημιεπίσημα projects, καθένα από τα οποία προτείνει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή για το “πως θα έπρεπε να είναι η Amiga του 20ου αιώνα”. Και ενώ συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια και τα ίδια, να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται, στην πλειοψηφία τους ξεχνώντας πως… βρισκόμαστε πια στον 21ο αιώνα, τσουπ, να ένα project- έκπληξη, χομπίστικο, ερασιτεχνικό, που όμως μοιάζει αρκετά έξυπνο ώστε να αξίζει να το ενισχύσει κανείς: η… Armiga!

Όπως ίσως καταλάβατε από το όνομα, πρόκειται για έναν από τους mini-υπολογιστές a-la OUYA, που γνωρίζουν επιτυχία τελευταίως, με βασικό χαρακτηριστικό τους την χαμηλότερη και από κονσόλα τιμή τους (αφού βασίζονται σε τυπικό hardware που συναντάται σε smartphones μέσης κατηγορίας – και βγάλε). Όσο καλή, γρήγορη και εντυπωσιακή και αν ήταν κάποτε η Amiga, κακά τα ψέματα, σήμερα μπορεί να… εξομοιωθεί ικανοποιητικά σε ένα τυπικό smartphone.

Armiga_-_002.jpg

Ακριβώς αυτό εκμεταλλεύεται η Armiga, που ουσιαστικά εξομοιώνει τον κλασσικό υπολογιστή, παράλληλα παρέχοντας στο ίδιο hardware, όπως είπαμε, και υποστήριξη Android (και γιατί όχι, αφού… μάλλον για αυτό είχε σχεδιαστεί αρχικά!). Έτσι, αντίθετα με άλλες προσπάθειες που βασίζονταν σε custom hardware και προσπαθούσαν να επανεφεύρουν τον τροχό, η Armiga δεν προτείνει “ένα νέο μοντέλο Amiga”, αλλά παρέχει συμβατότητα με την κλασσική Amiga 500 και το υπάρχον λογισμικό – και, προφανώς, κυρίως τα παιχνίδια – της.

Η “μαγκιά” του project είναι πως, για να κάνει την όλη υπόθεση να μοιάζει πιο κοντινή στον κλασσικό υπολογιστή, αλλά και σε ένα “κανονικό κουμπιούτερ” και όχι σε ένα ακαθόριστο κινητο-ειδές-για-την-τιβί, θα ενσωματώνει και… floppy disk drive! Και, μάλιστα, λειτουργικότατο στα πλαίσια της Amiga και πλήρως συμβατό με τις δικές της δισκέτες. Δηλαδή, “αν σου έχουν μείνει δισκέτες από τότε, τις χώνεις στην Armiga και αρχίζεις να παίζεις, όπως θα έκανες σε μια κανονική Amiga”. Αν είσαι… σύγχρονο τέκνο του κουμπιούτινγκ, μάλλον θα προτιμήσεις να χώνεις images δισκετών σε καρτούλες SD και “να τις διαβάζεις” μέσω της σχετικής ειδικής θύρας που επίσης θα διαθέτει η Armiga.

Προφανώς θα υπάρχουν θύρες για joysticks, όπως-στην-Amiga, αν και εδώ θα είναι τυπικές USB, ενώ ξεφεύγοντας από το… αναλογικό παρελθόν μας, το video out θα είναι HDMI. Α, ναι: θα έχει και θύρα… Ethernet.

To project ζητά “την ενίσχυση του κοινού” μέσω της πλατφόρμας crowdsourcing indiegogo, και μάλλον αποτελεί μια καλή δικαιολογία για να την τσιμπήσει από τώρα όποιος ενδιαφέρεται σε σχετικά προσιτή τιμή: $139 είναι το “επίπεδο συμβολής” στην καμπάνια που σου δίνει την Armiga – μεταφράζεται ως, περίπου, €99. Αν θέλεις απλά να ενισχύσεις την προσπάθεια, με περίπου €18 παίρνεις ένα σχετικό T-Shirt και με $69 τον ειδικό μετατροπέα του project που μπορεί να συνδεθεί σε ένα τυπικό floppy disk drive για PC χαρίζοντας του συμβατότητα με τις δισκέτες της Amiga.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.