Η Basic γιορτάζει τα 50!

Πριν 50 χρόνια γεννήθηκε μια από τις πιο απλές και εύκολο προσβάσιμες γλώσσες οραματισμού που έφερε την δική της επανάσταση στο χώρο των υπολογιστών: η πασίγνωστη BASIC.Basic_programming_language_-_004.jpg

Με την ευκαιρία, το πανεπιστήμιο του Dartmouth γιορτάζει το… δημιούργημα του, άρθρο σε αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά, πριν 50 χρόνια, η BASIC στην πρώτη εκδοχή της, γνωρίζοντας “τι εστί υπολογιστής” στα πλήθη αλλά και καθιερώνοντας τη λογική του “time sharing”.

Η επανάσταση της BASIC μάλλον δεν είναι και τόσο αντιληπτή στους νεότερους, που δεν έχουν ζήσει την εμπειρία του να αγοράζεις έναν νέο υπολογιστή και εξαρχής να συνοδεύεται από… την ίδια την BASIC ως τμήμα του λειτουργικού τους συστήματος και ιδανικό τρόπο αλληλεπίδρασης μαζί τους.

Basic_programming_language_-_003.png

Σήμερα μπορεί οι περισσότεροι να την αγνοούν και οι προγραμματιστές, έχοντας καλομάθει σε νεότερες και πιο εξελιγμένες γλώσσες, να την… δουλεύουν, αλλά ξεχνούν πως αυτές ακριβώς οι σημερινές αδυναμίες της ισοδυναμούν στις πρώτες προσπάθειες της να καταστήσει το “computing” κάτι πιο εύκολα προσβάσιμο στα πλήθη – που τότε δεν γνώριζαν τι είναι ο υπολογιστής.

Ody's thoughts

Και για όσους δεν συνειδητοποιούν για τι χρονικό πλαίσιό μιλάμε, φανταστείτε πως όταν εμφανίστηκε η BASIC στην χώρα μας δεν είχαν καν διαδοθεί οι… τηλεοράσεις! Ναι, ούτε καν “οι ασπρόμαυρες”!

Χρόνια πολλά, BASIC, και ευχαριστούμε που, τότε, μας “έμπασες” στη λογική των υπολογιστών – αν και, όπως γνωρίζουμε πια σήμερα, ίσως όχι με τον… καλύτερο τρόπο.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.