Επίσημο τέλος για τα XP

Χθες σταμάτησε και επίσημα, για πάντα, η υποστήριξη των Windows XP από την Microsoft. Σήμερα σκέφτομαι να τα εγκαταστήσω και πάλι σε έναν παλιό υπολογιστή!Windows_XP_002.jpg

Ναι, τα Windows XP είναι πια και επίσημα νεκρά, δίχως υποστήριξη, έτοιμα να υποδεχθούν κάθε νέα επίθεση ασφαλείας και ιό δίχως κάποιον επίσημο τρόπο αντεπίθεσης. So what;

Μπορεί το Internet να έχει γεμίσει με άρθρα σχετικά με το πως η διακοπή της επίσημης υποστήριξης τους από τη Microsoft θα συνοδευτεί από δραματική αύξηση των προβλημάτων ασφαλείας, αλλά, προσωπικά, όσοι είχα συναντήσει που συνέχιζαν να τα χρησιμοποιούν, συνήθως σε έναν παλιό υπολογιστή που δεν “σήκωνε” κάποιο νεότερο λειτουργικό σύστημα ή ένα αδύναμο netbook, ούτως ή άλλως δεν είχαν κάνει… κατεβάσει τα παλαιότερα updates ασφαλείας από την Microsoft. Αντίθετα, βασίζονταν για την ασφάλειά τους σε κάποια σουίτα ασφαλείας, κάποιο antivirus ή firewall που είχε δημιουργήσει κάποιος τρίτος και όχι η ίδια η Microsoft.

Τυπικό desktop Windows XP με έναν... στόχο να το σημαδεύει

Και ήταν τα ίδια άτομα που όταν συναντούσαν κάποιο πρόβλημα ασφαλείας θα κατέφευγαν σε κάποιον άλλο για να τους το λύσει, στους ίδιους που θα πήγαιναν τον υπολογιστή τους σε ένα κατάστημα για service, που δεν θα προσπαθούσαν μόνοι τους να βρουν την λύση. Και που, στην δραματική πλειοψηφία τους, φοβούνται τις όποιες συναλλαγές μέσω Internet και δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ώστε να διατηρούν προσωπικά στοιχεία που θα φοβούνταν να χάσουν σε δικτυακές υπηρεσίες είναι εύκολο προσβάσιμα αρχεία του υπολογιστή τους.

Αυτό, βέβαια, μιλώντας πάντα για απλούς χρηστές, και όχι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει σε αυτά διότι δεν θεώρησαν συμφέρον να αναβαθμίσουν σε μια νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος.

Άρα, προσωπικά θεωρώ πως τα Windows XP θα συνεχίσουν να βρίσκονται για λίγο καιρό ακόμη μαζί μας, αφού αυτοί που εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν είναι στην πλειοψηφία τους άτομα που αντιμετωπίζουν τον υπολογιστή ως ένα εργαλείο, κάτι που το παίρνεις με ένα λειτουργικό σύστημα εξ αρχής και το αλλάζεις μόνο όταν έχει χαλάσει, όταν έχει σταματήσει να κάνει αυτά που θέλεις.

Μοναδική λύση αν ήθελε η Microsoft να τα εξαφανίσει από το πρόσωπο του πλανήτη θα ήταν να έβρισκε έναν τρόπο όχι μόνο να τους κόψει την πρόσβαση στο Internet, αλλά και να εμποδίσει την περαιτέρω εύρυθμη λειτουργία τους. Και κάτι τέτοιο θα ήταν απλά παράνομο. Άρα, το μόνο που μπορεί να κάνει, και μαζί με αυτήν και… εμείς, είναι υπομονή!

Από την άλλη, τα Windows XP εξακολουθούν να είναι μέχρι σήμερα το ιδανικό λειτουργικό σύστημα για παλιούς, γερασμένους, αδύναμους υπολογιστές, αφού αποτελούν την ιδανική χρυσή τομή ανάμεσα σε απαιτήσεις και δυνατότητες. Οι παλιότερες εκδόσεις των Windows υπολείπονταν σε δυνατότητες, οι νεότερες έχουν σημαντικά ανεβασμένες απαιτήσεις, ενώ όλες οι σύγχρονες εκδοχές του Linux, αν θέλεις ένα desktop της προκοπής, απαιτούν μια σχετικά σύγχρονη κάρτα γραφικών. Δεν είναι να απορεί κάνεις που τα Windows XP συνεχίζουν να είναι αρκετά δημοφιλή!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.