Επίσημο τέλος για τα XP

Χθες σταμάτησε και επίσημα, για πάντα, η υποστήριξη των Windows XP από την Microsoft. Σήμερα σκέφτομαι να τα εγκαταστήσω και πάλι σε έναν παλιό υπολογιστή!Windows_XP_002.jpg

Ναι, τα Windows XP είναι πια και επίσημα νεκρά, δίχως υποστήριξη, έτοιμα να υποδεχθούν κάθε νέα επίθεση ασφαλείας και ιό δίχως κάποιον επίσημο τρόπο αντεπίθεσης. So what;

Μπορεί το Internet να έχει γεμίσει με άρθρα σχετικά με το πως η διακοπή της επίσημης υποστήριξης τους από τη Microsoft θα συνοδευτεί από δραματική αύξηση των προβλημάτων ασφαλείας, αλλά, προσωπικά, όσοι είχα συναντήσει που συνέχιζαν να τα χρησιμοποιούν, συνήθως σε έναν παλιό υπολογιστή που δεν “σήκωνε” κάποιο νεότερο λειτουργικό σύστημα ή ένα αδύναμο netbook, ούτως ή άλλως δεν είχαν κάνει… κατεβάσει τα παλαιότερα updates ασφαλείας από την Microsoft. Αντίθετα, βασίζονταν για την ασφάλειά τους σε κάποια σουίτα ασφαλείας, κάποιο antivirus ή firewall που είχε δημιουργήσει κάποιος τρίτος και όχι η ίδια η Microsoft.

Τυπικό desktop Windows XP με έναν... στόχο να το σημαδεύει

Και ήταν τα ίδια άτομα που όταν συναντούσαν κάποιο πρόβλημα ασφαλείας θα κατέφευγαν σε κάποιον άλλο για να τους το λύσει, στους ίδιους που θα πήγαιναν τον υπολογιστή τους σε ένα κατάστημα για service, που δεν θα προσπαθούσαν μόνοι τους να βρουν την λύση. Και που, στην δραματική πλειοψηφία τους, φοβούνται τις όποιες συναλλαγές μέσω Internet και δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ώστε να διατηρούν προσωπικά στοιχεία που θα φοβούνταν να χάσουν σε δικτυακές υπηρεσίες είναι εύκολο προσβάσιμα αρχεία του υπολογιστή τους.

Αυτό, βέβαια, μιλώντας πάντα για απλούς χρηστές, και όχι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει σε αυτά διότι δεν θεώρησαν συμφέρον να αναβαθμίσουν σε μια νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος.

Άρα, προσωπικά θεωρώ πως τα Windows XP θα συνεχίσουν να βρίσκονται για λίγο καιρό ακόμη μαζί μας, αφού αυτοί που εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν είναι στην πλειοψηφία τους άτομα που αντιμετωπίζουν τον υπολογιστή ως ένα εργαλείο, κάτι που το παίρνεις με ένα λειτουργικό σύστημα εξ αρχής και το αλλάζεις μόνο όταν έχει χαλάσει, όταν έχει σταματήσει να κάνει αυτά που θέλεις.

Μοναδική λύση αν ήθελε η Microsoft να τα εξαφανίσει από το πρόσωπο του πλανήτη θα ήταν να έβρισκε έναν τρόπο όχι μόνο να τους κόψει την πρόσβαση στο Internet, αλλά και να εμποδίσει την περαιτέρω εύρυθμη λειτουργία τους. Και κάτι τέτοιο θα ήταν απλά παράνομο. Άρα, το μόνο που μπορεί να κάνει, και μαζί με αυτήν και… εμείς, είναι υπομονή!

Από την άλλη, τα Windows XP εξακολουθούν να είναι μέχρι σήμερα το ιδανικό λειτουργικό σύστημα για παλιούς, γερασμένους, αδύναμους υπολογιστές, αφού αποτελούν την ιδανική χρυσή τομή ανάμεσα σε απαιτήσεις και δυνατότητες. Οι παλιότερες εκδόσεις των Windows υπολείπονταν σε δυνατότητες, οι νεότερες έχουν σημαντικά ανεβασμένες απαιτήσεις, ενώ όλες οι σύγχρονες εκδοχές του Linux, αν θέλεις ένα desktop της προκοπής, απαιτούν μια σχετικά σύγχρονη κάρτα γραφικών. Δεν είναι να απορεί κάνεις που τα Windows XP συνεχίζουν να είναι αρκετά δημοφιλή!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • lexmark9117

  Νταξ, σε βρίσκω υπερβολικό στο ότι τα XP είναι ιδανικό λειτουργικό για παλαιούς υπολογιστές. Στο SP3 ήταν πιο βαριά και από τα Win 8.
  Άσε που τα τελευταία παίζουν καλύτερα στα 2 μου netbook (προς θεού μην βγάλετε συμπέρασμα ότι προτιμώ αυτή τη βλακεία με τα 8αρια, όμως!).

 • ducklord

  Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αλλάζει από μηχάνημα σε μηχάνημα. Μπορεί όντως τα Windows 7/8 να έχουν αναβαθμισμένα, καλύτερα συστήματα διαχείρισης πόρων, που τους επιτρέπουν να τρέχουν και σε αδύναμα μηχανήματα, αλλά σε αρκετά μηχανήματα της εποχής πριν τους Core 2 Duo και των “πολυπύρηνων”, μου φαίνεται πως “παίζουν” καλύτερα τα Windows XP.

  Τώρα που το σκέφτομαι, γενικά σε μονοπύρηνα μηχανήματα Και σε όσα έχουν κάτω από 4GBs μνήμης, συνήθως μου έτρεχαν καλύτερα τα XP από ότι οι νεότερες εκδόσεις.

 • lexmark9117

  Πίστεψέ με, επειδή έκανα τη βλακεία και έβαλα μνήμη 512 σε acer one με εγκατεστημένα τα 8 (νόμιζα ότι ήταν 2αρα η μνήμη – μην με ρωτήσεις από που μου ήρθε αυτή η ιδέα, ούτε εγώ ξέρω!), πήγαιναν σαν τα XP SP3!
  Δεν έχω δοκιμάσει να βάλω 7 SP1/8 – 8.1 σε μονοπύρηνο με χαμηλά GHz, αλλά σε 3αρηδες-3,4 πήγαιναν μια χαρά (με 2G μνήμες πάνω).

  Τώρα, σε μικρούς μονοπύρηνους, όντως τα XP είναι μια χαρά (αρκεί να μην έχουν ακόμα 512 μνήμη).

 • e4rthw0rm

  Θεωρώ οτι είναι μια από τις κλασικές περιπτώσεις του ‘light bulb conspiracy’, αλλά από την ανάποδη. Δηλαδή η Microsoft έφτιαξε κάτι τόσο καλό/σταθερό/πετυχημένο/σίγουρο/εύχρηστο, με αποτέλεσμα ο κόσμος πλέον να αρνείται να μεταπηδήσει σε κάτι πιο σύγχρονο. Έλα όμως που οι εταιρίες πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζουν και να πουλάνε τα προϊόντα τους! Γι’ αυτό είναι από τις λίγες φορές που πραγματικά είμαι υπέρ της Microsoft σε αυτό, όσο κι αν υπάρχουν οι κακές γλώσσες που θεωρούν αυτή την κίνηση ως ‘προδοσία’. Δε λέω οτι πρέπει πάντα ο καταναλωτής να προσαρμόζεται στην αγορά και ποτέ το αντίθετο, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι έχουν περάσει 13 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση των θρυλικών windows xp.