Εσύ έβαλες Firefox 29;

Όοοοοχι;;; Γρήγορα κατέβασε και δοκίμασε όσο είναι ζεστός!
firefox-29-menuΗ τελευταία έκδοση του Firefox βγήκε μόλις χτες από τη φάση beta και διατίθεται πλέον κανονικά. ασφαλώς το κανετικό σημείο διαφοροποίησης είναι το ανασχεδιασμένο interface, το οποίο η Mozilla ονομάζει “Australis” και το οποίο συνίσταται κυρίως στο παραμετροποιήσιμο μενού επιλογών στα δεξιά του παραθύρου.

Πέρα από τον browser αυτόν καθ’ αυτόν, την πρώτη φορά που θα κατεβάσετε και θα ανοίξετ τον καινούριο browser, θα κληθείτε να συμμετάσχετε σε ένα είδος σφυγμομέτρησης της Mozilla, η οποία σας προσκαλεί να εκφράσετε τη γνώμη σας γύρω από τη δική σας επιθυμία, όσον αφορά το μέλλον του Internet και τι θέλετε περισσότερο από αυτό στο μέλλον: περισσότερη ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητας; περισσότερη ελευθερία; έλεγχο εκ μέρους του χρήστη; δυνατότητα πρόσβασης; ευκαιρίες εκπαίδευσης;

ff-web-03Όπως θα διαπιστώσετε, σχεδόν 30 εκατομμύρια χρήστες του Firefox έχουν συμμετάσχει και οι προτιμήσεις τους σχηματοποιούνται με όμορφο τρόπο σε έναν παγκόσμιο χάρτη. Απ’ ότι φαίνεται, το κυρίαρχο πρόταγμα είναι η προσασία της ιδιωτικότητας, ιδιώς στην Ευρώπη, όπου ο κόσμος δείχνει φανερά ενοχλημένος από τις μυστικές παρεμβάσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις επικοινωνίες και τα δεδομένα των πολιτών. Και φυικά η Mozilla δε χάνει την ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι βασική της πρόθεση είναι να διασφαλίσει την ιδιωτικότητά σας, θέλοντας να διαχωρίσει εαυτόν από τους υπόλοιπους. Πρακτικά θελει να βάλει στο στόχαστρο τη Google και τη Microsoft, καθώς αμφότερες, μέσω του Chrome και του IE επιθυμούν να συνδέσουν άρρηκτα το browsing με τον προσωπικό σας λογαριασμό στις υπηρεσίες τους, ώστε να παρακολουθούν τις προτιμήσεις σας και τα sites που επισκέπτεστε και να συλλέγουν δεδομένα σας, αλλά και να σας τροφοδοτούν με δικό τους διαφημιστικό και άλλο περιεχόμενο.

note

Από τεχνικής πλευράς, ο Firefox 29 είναι μια ιδιαίτερα σημαντική έκδοση, καθώς ολοκληρώνεται η βελτιστοποίηση του IonMonkey, του βασικού Javascript compiler του browser, ο οποίος είχε πρωτοεμφανιστεί στην έκδοση 18 το 2012. Τώρα πλέον το JIT compiling παρουσιάζεται ταχύτερο από ποτέ και πιο “έξυπνο”, εκμεταλλευόμενο καλύτερα τα πολλαπλά threads των πολυπύηνων επεξεργαστών, ενώ βελτιώνει την αποδοτικότητα του κώδικά όσον αφορά την κατανάλωση μνήμης. Μπορεί αυτό το τελευταίο σημείο να μην είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο μοντέρνο desktop, όπου οι περισσότεροι έχουμε πλέον εγκαταστήσει, τουλάχιστον 4GB μνήμης και πολλές φορές 8 ή 16, αλλά σκεφτείτε αν έχετε ένα “μηχανάκι” με 1 ή 2GB RAM, όπως πολλά tablets, πόσο σημαντικό είναι να είναι ο browser φειδωλός στη μνήμη για να διευκολύνεται το multitasking.

firefoxΤώρα βέβαια, αν ο Firefox πρακτικά σας διασφαλίζει από παρακολυθήσεις, cookies, mookies, ksoukies, NSA, FBI και δε συμμαζεύεται, είναι συζητήσιμο. Προσωπικά πάντως χαίρομαι που έχει ωριμάσει, έχει βελτιωθεί πάρα πολύ ως προς την ταχύτητα και την κατανάλωση πόρων του συστήματος και το κυριότερο, ως προς τη διαχείριση της μνήμης. Και επίσης, αν δεν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις το Sync, δε χρειάζεται να είσαι συνδεδεμένος με κάποιο account. Τα υπόλοιπα μπορεί να υπόκεινται και στις ιδιαίτερες προτιμήσεις και γούστα του καθενός…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.