Χρειάζεται το δικό του… Σύνταγμα το Internet;

Σύμφωνα με το δημιουργό του Internet, Tim Berners-Lee, η κατάσταση με δαύτο “έ’ει ξεφύγ'”, για να θυμηθούμε την νεο-κλάσικ διαφήμιση.Magna_Carta_001.jpg

Όπως σημειώνει ο ίδιος, από όταν έφτιαξε το Internet με την αρχική παρεούλα του *, κυβερνήσεις και εταιρείες “χώθηκαν” και άρχισαν την προσπάθεια ελέγχου του για τα συμφέροντα τους. Εδώ να σημειώσουμε πως απορούμε “τι τον κάνει να το πιστεύει αυτό”. Αλλά και πως, ναι, ειρωνευόμαστε. Αχέμ. Στο θέμα μας.

Info

* μα, κυριολεκτικά, όσο απίστευτο και αν φαίνεται σήμερα, το Internet κάποτες ήταν “σαν εκείνο το επεισόδιο του IT Crowd”. Θα μπορούσε, δηλαδής, “να χωρέσει και σε ένα κουτί” (εντάξει, στο περίπου). Όλα, κάπου, κάπως, κάποτε, γεννιούνται μικρά, και μετά… μεγαλώνουν. Έτσι και αυτό ήταν, αρχικά, ένα δοκιμαστικό δικτυάκι τόσο-δα, να, ίσα-ίσα, που μπορούσες να το παίξεις στα γόνατα σου (αν καθένα είχε μέγεθος ντουλάπας). Άχου το, βρε, πως μεγάλωσε. Τσούκου-τσούκου.

earth_with_internet_lights

Σήμερα, λοιπόν, η κατάσταση με το Internet “έχει ξεφύγει”, και σύμφωνα με τον ίδιο το μόνο που ίσως θα μπορούσε να τη σώσει – προσέξατε την έμφαση μας στο “ίσως”; – θα ήταν ένα… Σύνταγμα. Ένα Ιντερνετικό Σύνταγμα, ένα τυπικότατο, δεδομένο για όλους τους έχοντες πρόσβαση σε αυτό “συμβόλαιο”, που θα προσδιορίζει τα δικαιώματα αλλά και τις ευθύνες του στην online παγκόσμια κοινότητα του.

Και πάνω που αρχίζεις να οραματίζεσαι μια αδελφωμένη ανθρώπινη φυλή, περιστέρια να πετάνε και μουσική υπόκρουση Imagine του Lennon, σου καταρρίπτει τα όνειρα πριν καν αρχίσουν ο ίδιος, παρακινώντας τους πολίτες κάθε χώρας να γράψουν το δικό τους, και μετά να πιέσουν την Κυβέρνηση τους να…

Όπα, κάτσε. Στάσου. Μύγδαλα. Τι είπες;

Tim_Berners-Lee_002.jpg

“Να γράψουν το δικό τους, και μετά να πιέσει κάθε λαός την κυβέρνηση του”…

Όπα. Εδώ είμαστε. Δηλαδής, για να καταλάβουμε: δεν μιλάμε για ΈΝΑ και ΠΑΓΚΌΣΜΙΟ “Σύνταγμα”, για “όλους τους πολίτες του Internet”. Nope, αφού δεν θα μπορούσε να επιβάλλει κανείς σε χώρες όπως η Κίνα το να… σταματήσουν να φιμώνουν το λαό τους. Άρα, εκεί θα έπρεπε να εμπεριέχεται η δυνατότητα… φίμωσης.

Θα ήταν το “εκεί” Σύνταγμα.

Το Σύνταγμα Β.

china_flag.jpg.jpg

Σε μια άλλη χώρα, που ίσως δεν έχουν ακόμη Internet μα αποκτήσουν σύντομα, παίζει να “περάσουν” νόμο όπου όποιος blogger έχει περισσότερα από 500 posts, με τα 10 από αυτά να εμπεριέχουν τη λέξη “κότα” στον τίτλο, να πρέπει να θανατώνεται αν το έτος είναι δίσεκτο.

Για να μην πολυλογούμε, καλά τα όνειρα, καλές η ιδέες, αλλά όταν φτάνει κανείς στην πράξη βλέπει πως η κατάσταση έχει γίνει άστα τσε βράστα, που θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι Κρητικοί, και τώρα ΔΕΝ “φτιάχνει”. Αυτό ήταν. Διότι δεν μπορείς να έχεις ένα “δίκτυο ίσων”, που όμως να σέβεται τις… “ανισότητες” ανάμεσα τους.

Ody's thoughts

Και επειδή εδώ ταιριάζει απόλυτα, οφείλω να προσθέσω ένα ‘”παγκόσμιο” δίκτυο my ass’, για να ολοκληρωθώ ως άνθρωπος. Ευχαριστώ που με ανεχθήκατε. Αχέμ. Ας ολοκληρώσουμε ωλτουγκέδερ.

HotelFAIL1

Και ίσως, τελικά, να μην είναι και τόσο “δημοκρατικό” το να σέβεσαι και αποδέχεσαι το “φασισμό” των άλλων ως “άποψη” και “ιδεολογία”. Καιρός να παραδεχθείς πως είναι αντίθετα πράγματα, και να σταματήσεις να προσπαθείς να τα παρουσιάσεις ως πιθανότατα συμβατά, ως ικανά να συνυπάρξουν. Διότι, “δεν”.

Για το Internet μιλάμε πάντα, έτσι ;-)

Magna_Carta_003.jpg

(…η εικόνα, επειδή standard θα ρωτήσει κάποιος, από τον τίτλο “Magna Carta”. Ταιριαστή με το θέμα μας όσο “ταιριαστό” ένα σύνολο άνισων “ισοτήτων” σε ένα κοινό και-καλά “δημοκρατικό” e-πλέγμα).

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.