Η Microsoft μπανίζει τα emails μας;

Πανικός έχει γίνει με την παραδοχή της Microsoft για το… προφανές!Microsofts new Outlook.com

Η Microsoft μπορεί να δει “τι λένε τα mail” που στέλνει και δέχεται κανείς μέσω της υπηρεσίας της, Outlook.com;! Ποίος θα το φανταζόταν! Ω, τι έκπληξη!

Η αποκάλυψη ήρθε κατά την περιγραφή της μεγάλης εταιρείας για το πως εντόπισε την πηγή της διαρροής των Windows 8: ένας εργαζόμενος της, που είχε στα χέρια του την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της, την διέθεσε σε έναν blogger πριν αυτή κυκλοφορήσει επίσημα. Ο blogger… “του την έφερε πισώπλατα”, επικοινωνώντας με την εταιρία και ενημερώνοντας την πως είχε στα χέρια του πληροφορίες που… εμ… “δεν θα έπρεπε να είχε”.

Αφού η ίδια ερεύνησε τους ισχυρισμούς του, “χώθηκε” στο mail του εργαζόμενου της, ερεύνησε το σύνολο της email-ιακής επικοινωνίας του, βρήκε στοιχεία από τους επιβεβαίωναν, και τώρα πια κινήθηκε νομικά εναντίον του πρώην εργαζόμενου της.

Η ίδια η Microsoft ισχυρίζεται πως η κίνηση της δεν είναι κατακριτέα, ενώ προστατεύεται και από τους όρους της άδειας χρήσης της υπηρεσίας Hotmail (τώρα πια Outlook.com), όπου περιγράφεται πως έχει το δικαίωμα να… “ρίξει βλέφαρο” στην επικοινωνία ενός χρήστη αν υπάρχουν βάσιμοι ισχυρισμοί για το ότι αυτή σχετίζεται με παρανομίες. Αφού συμβουλεύτηκε το νομικό τμήμα της, και στα πλαίσια της εκτενέστερης έρευνας για την παράνομη διάθεση του λογισμικού της, κρίθηκε πως είχε το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο, ακόμη και χωρίς ένταλμα, με τη λογική πως σε τέτοιες καταστάσεις θα μπορούσε όντως να έχει και ένταλμα, και την όποια νομική κάλυψη χρειαζόταν για μια τέτοια κίνηση.

Όντως, αν η Microsoft επιχειρούσε με τα στοιχεία που είχε στην διάθεση της να αποκτήσει και 100% νόμιμα πρόσβαση στον κατά τα άλλα προσωπικό λογαριασμό email του πρώην εργαζόμενου της, κατά 99,9% θα είχε την εύνοια των αρχών. Το πρόβλημα είναι πως δεν ακολουθήθηκε η νομική οδός.

Με άλλα λόγια, η Microsoft είναι δικαιολογημένη, καλυμμένη απόλυτα, ο νόμος βρίσκεται με το μέρος της, και αυτοί που έχουν πρόβλημα με την όλη υπόθεση είναι μόνο όσοι δεν είχαν συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα ότι το να αναθέτεις σε κάποιον άλλο να διαχειρίζεται την επικοινωνία σου σημαίνει και πως αυτός ο κάποιος άλλος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.