Η Τουρκία μπλοκάρει το twitter. Ακόμη περισσότερο!

Πριν λίγες μέρες είχε γίνει ντόρος με το ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας εμπόδισε την πρόσβαση στο Twitter. Αρκετοί Τούρκοι χρήστες ακολούθησαν τον εύκολο τρόπο παράκαμψης των περιορισμών. Και τώρα, η τουρκική κυβέρνηση ανέβασε ακόμη περισσότερο τον πήχη.Twitter_on_ZX_Spectrum.jpg.jpg

Ή βασική και σχετικά εύκολη μέθοδος παράκαμψης των περιορισμών ήταν μέσω της χρήσης εναλλακτικών λύσεων DNS.

Info

Όταν γράφουμε π.χ. “unregistered.gr” στον browser μας για να επισκεφτούμε ένα site, ουσιαστικά αυτή η διεύθυνση, αυτό το όνομα, αντιστοιχεί σε μια διεύθυνση IP, έναν σύνολο αριθμών του στυλ 127.0.0.1. Αυτή η αντιστοίχιση ενός ονόματος με αυτούς τους αριθμούς γίνεται μέσω του συστήματος DNS. Ο λόγος, προφανώς, διότι είναι ευκολότερο να θυμόμαστε πως το αγαπημένο μας σάιτ είναι το “unregistered”, και όχι το… “214.117.33.128”!

Όταν, λοιπόν, η Τουρκία μπλοκάρισε την πρόσβαση στο Twitter, ουσιαστικά μπλοκάρισε την πρόσβαση στο όνομα “twitter.com”, Αλλά ο ίδιος ο ιστότοπος παρέμεινε προσβάσιμος μέσω της χρήσης εναλλακτικών λύσεων DNS – αρκούσε να είναι λίγο… ψαγμένος ο χρήστης ώστε απλά να αντικαταστήσει τη διεύθυνση του DNS server που χρησιμοποιεί το router του “για να βρίσκει τις διευθύνσεις που αντιστοιχούν στα ονόματα που γράφεις στον browser του” με μια άλλη, εκτός των… τουρκικών “μπλόκων”. Να, όπως αυτές του OpenDNS ή αυτές που παρέχει η ίδια η Google ως Google DNS.

Τώρα, η κυβέρνηση της Τουρκίας μπλοκάρισε την πρόσβαση και σε αυτές – ουσιαστικά εμποδίζοντας τους χρήστες από το να χρησιμοποιούν έναν “μεσολαβητή” για να φτάσουν στον προορισμό τους. Το… “όμορφο” με την όλη υπόθεση είναι πως δεν μιλάμε για κακόβουλες ή κατακριτέες υπηρεσίες, δεν μιλάμε για sites που διακινούν πειρατικό περιεχόμενο, ή που έχουν σκοπό να καταστρέψουν τον υπολογιστή και… τη ζωή σου, αλλά για λύσεις διευκόλυνσης πρόσβασης που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ουδέτερες.

Για να καταλάβετε, επόμενο βήμα, μετά από αυτό, μπορεί να είναι η ολική απαγόρευση των… browsers, και αν δεν πιάσει κι αυτό, των υπολογιστών, των κινητών, στο τέλος, ίσως και… του ρεύματος!

Ody's thoughts

Και αν δεν πιάσουν αυτά, ίσως φτάσουμε και στο σημείο που να στέλνει έναν χειρούργο στο σπίτι του κάθε χρήστη να του κόψει τη γλώσσα, για να μην μπορεί να μιλάει, τα χέρια, διότι υπάρχει και η νοηματική και καλύτερα να είμαστε σίγουροι, ενώ υπάρχει πάντα και η τελική λύση της λοβοτομής.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.