Επιτέλους, Google Now στο desk… εμ… Στον Chrome!

Ο έξυπνος ψηφιακός βοηθός της Google που μέχρι τώρα αποτελούσε προνόμιο του Android φτάνει και στο desktop.google_now_chrome_-_001.png

Εντάξει, όχι στο ίδιο το desktop, αφού η Google δεν αποφάσισε να μας δώσει μια εφαρμογή για αυτό το σκοπό, αλλά στον Chrome, τον browser της, όπου το είχαμε δει σε δοκιμαστική έκδοση εδώ και λίγο διάστημα.

Info

Το Google Now, για όσους το αγνοούν, είναι ένα έξυπνο σύστημα ενημερώσεων και προβολής ειδοποιήσεων, αλλά και αναζήτησης πληροφοριών, που “χώνεται” στα δεδομένα του πλήθους υπηρεσιών της εταιρείας που χρησιμοποιεί ο χρήστης, δημιουργώντας και αναγνωρίζοντας τις σχέσεις μεταξύ τους, και παρέχοντας του σχετικές πληροφορίες – συχνά δίχως να της έχει ζητήσει ο ίδιος ή καν να… γνώριζε πως τις ήθελε! Παράδειγμα, αν συναντήσει έναν εισερχόμενο mail στο Gmail από κάποιο κατάστημα που έστειλε ένα πακέτο μιας παραγγελίας στον χρήστη, αναγνωρίζει τον κωδικό αποστολής του, το “tracking number”, παρακολουθεί την πορεία του και τον ενημερώνει για το πότε θα φτάσει στην πόρτα του. Αντίστοιχα, αν “δει” πως μιλάει με φίλους του για την αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα, μπορεί να αρχίσει στο μέλλον να παρουσιάζει καρτελάκια με τα αποτελέσματα των τελευταίων αγώνων της. Και αν βρίσκεσαι κοντά σε στάση, μπορεί να εμφανίσει ειδοποίηση με το πότε περνάει το επόμενο λεωφορείο προς το σπίτι σου.

Τώρα πια, το Google Now είναι σχεδόν πλήρως προσβάσιμο και μέσα από τον browser – αρκεί αυτός να είναι ο Chrome της ίδιας. Δυστυχώς, όμως, μάλλον η υπηρεσία ταιριάζει περισσότερο στα smartphones για τα οποία κατασκευάστηκε αρχικά, δείχνοντας σημαντικά μειωμένη χρησιμότητα στον υπολογιστή. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την Google, αρκετές πληροφορίες που παρουσιάζει βασίζονται στην τοποθεσία του χρήστη, που σε ένα smartphone αναγνωρίζεται μέσα από το GPS ή αναγνωρίζοντας σε ποιες “κυψέλες” του δικτύου κινητής τηλεφωνίας είναι συνδεδεμένη η συσκευή, κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι εφικτό μέσα από έναν υπολογιστή.

Ody's thoughts

Προσωπικά, θεωρώ πως η μειωμένη χρησιμότητα της λύσης στο desktop οφείλεται σε κάτι άλλο, όσο και αν δεν θέλει να το παραδεχτεί η ίδια: στο τηλέφωνο στο κινητό δηλώνεις τους λογαριασμούς σου σε διαφορετικές υπηρεσίες, όπως το Skype, το Facebook, το twitter κ.λπ., από τα οποία η λύση μπορεί να αντλεί πληροφορίες, στον browser συνήθως δεν δίνεις τόσα δεδομένα. Για παράδειγμα, ο Chrome δεν έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο των μηνυμάτων SMS που έχουμε ανταλλάξει με τις επαφές μας, με αποτέλεσμα η συνολική αποτελεσματικότητά του Google Now μέσω αυτού να μειώνεται αρκετά. Επιπλέον, όπως και να το κάνουμε, μάλλον δεν έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε μικρόφωνο με τον υπολογιστή μας στην καθημερινή χρήση του, με αποτέλεσμα αυτή η βασική μέθοδος αλληλεπίδρασης με την λύση της Google να περνάει σε δεύτερη μοίρα για χάρη του πληκτρολογίου. Έτσι, το Google Now μέσω του browser καταλήγει να είναι περισσότερο μια λύση εμφάνισης ειδοποιήσεων, χρήσιμη μεν, αλλά με την οποία αλληλεπιδράς λιγότερο από ότι μέσω της mobile συσκευής σου.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.