Τέλος εποχής: η αμερικανική κυβέρνηση αποδεσμεύει τον έλεγχο του πυρήνα του Internet

Εξέλιξη που έπρεπε να έχει ήδη λάβει χώρα εδώ και 15 χρόνια
Μαθαίνουμε ότι ο ICANN, ο οργανισμός που ελέγχεται από την αμερικανική κυβέρνηση και έχει υπό τον έλεγχό του την κεντρική λίστα των domain names του Internet, μπαίνει σε τροχιά αποδέσμευσής του από τον άμεσο έλεγχο του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου. Υποτίθεται ότι το κεντρικό σύστημα ονοματοδότησης του Internet θα περνούσε σε διεθνή έλεγχο ήδη από το 2000, αλλά φαίνεται πως οι φίλοι μας οι αμερικάνοι δεν ήθελαν να χάσουν τον έλεγχό του. Για να είμαστε πιο ακριβείς, μιλάμε όχι μόνο για τη λίστα των “top tier” domain names, αλλά και για το κεντρικό σύστημα ονοματοδότησης και των πρωτοκόλων που φροντίζουν για την εναρμονισμένη επικοινωνία μεταξύ όλων των υποσυνόλων του διεθνούς Web.

Το θέμα είναι ότι η προχτεσινή απόφαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία: ήδη από τα τέλη του 2013, ο οργανισμός ICANN μαζί με τα 4 άλλα θεσμοθετικά όργανα του Web, Internet Engineering Task Force, Internet Architecture Board, World Wide Web Consortium, και Internet Society, είχαν αποφασίσει ήδη από κοινού, στην Ουρουγουάη, να απεξαρτηθούν από την κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αν και οι ιθύνοντες του ICANN μασάνε τα λόγια τους, είναι φανερό ότι καταλυτικός παράγοντας στη συγκεκριμένη απόφαση, τη δεδομένη χρονική στιγμή, υπήρξε η αφόρητη πίεση ισχυρών παραγόντων και κυβερνήσεων μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών από την NSA.

Η αλήθεια είναι ότι ο ICANN δεν είναι και καμία φιλανθρωπική οργάνωση, καθώς μεγάλα λόμπι και συμφέροντα επηρεάζουν με την οικονομική τους επιφάνεια, τις αποφάσεις του. Όταν οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να στηρίξουν την ηγεμονική τους θέση στο Internet, καθώς έχουν πάψει να είναι η πολιτική και οικονομική υπερδύναμη του παρελθόντος, η μεταφορά του ελέγχου του Internet (γιατί περί αυτού πρόκειται) σε ένα διεθνοποιημένο μοντέλο διαχείρισης, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μονόδρομο.

Από τη μια πλευρά, η εξέλιξη αυτή είναι καλή είδηση. Δεν ξέρουμε βέβαια ποιοι θα πρωταγωνιστήσουν στην “επόμενη μέρα”, υποπτευόμαστε τους μεγάλους παίκτες της σημερινής διεθνούς οικονομικής σκηνής, Ρώσους, Κινέζους, Άραβες, Ασιάτες. Ο κόσμος αλλάζει, προς το καλύτερο ή το χειρότερο, θα δείξει – όμως το Internet δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει κι αυτό την πορεία των εξελίξεων…

Αξίζει πάντως τον κόπο να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο κποντινό παρελθόν, λίγο πριν ξεσπάσει ο διεθνής σάλος με τις αποκαλύψεις Snowden. Οι ΗΠΑ δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να αφήσουν από τα χέρια τους τον έλεγχο του πυρήνα του Web, κάτι που αναγνωριζόταν εντός και εκτός συνόρων. Δείτε ενδεικτικά το παρακάτω βίντεο (ειδικά από το σημείο 2:50 και μετά), όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι, πέραν των πρακτικών λόγων και συμφερόντων, η διατήρηση του ελέγχου του Internet από τους Αμερικανούς είναι και θέμα εθνικής υπερηφάνειας. Επίσης σημειώστε ότι η υπόθεση της “διακυβέρνησης του Internet” δεν περιορίζεται σε λίγες κυβερνήσεις και θεσμικά όργανα, πολλές εταιρείες με αλληλουποστηριζόμενα ή αντικρουόμενα συμφέροντα σχηματίζουν τις δικές τους συμμαχίες με σκοπό την καλύτερη χειραγώγηση του Web. Και όπως επίσης θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, μια από τις δυνατότερες διεθνείς “συντεχνίες” και συμμαχίες είναι εκείνη που εκφράζεται μέσα από τον παγκόσμιο οργανισμό τηλεπικοινωνιών, τον ITU, ο οποίος ασκεί τεράστια επιρροή πάνω στις αποφάσεις των ρυθμιστικών οργάνων του Intenet.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.