Ένα ακόμη βήμα για να γίνουμε cyborgs

Προσθετικά και βελτιωτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, τυπωμένα σε 3D Printers!
Παίρνεις ένα mainboard. Του βάζεις CPU. Του βάζεις μνημούλα. Γιατί να μην το βελτιώσεις; Βάζεις ψύκτρες στις μνήμες, υδρόψυξη στον επεξεργαστή, πειράζεις τις τάσεις, ρυθμίζεις τους χρονισμούς. Γιατί να μην γίνει το ίδιο και στον ανθρώπινο οργανισμό;

Igor Efimov

Φανταζόμαστε ότι με παρόμοιο σκεπτικό οι ερευνητές Igor Efimov από το Washington University στο St. Louis και John Rogers από το University of Illinois στην πόλη Urbana-Champaign χρησιμοποίησαν δεδομένα από σαρώσεις MRI και CT για να φτιάξουν ειδικό βελτιωτικό προσθετικό για την ανθρώπινη καρδιά. Το προσθετικό είναι ένα περίβλημα που αγκαλιάζει την καρδιά, χωρίς να την επηρεάζει και ενσωματώνει πολλαπλούς αισθητήρες, οι οποίοι παρακολουθούν την εύρυθμη λειτουργία της.

nature-communications-heart-wrap

Τα δεδομένα των σαρώσεων από τα ιατρικά μηχανήματα οδηγήθηκαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, με τη βοήθεια του οποίου δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο βελτιωτικό περίβλημα. Η τεχνολογία των αισθητήρων βασίζεται στις ίδιες αρχές με τους αντίστοιχους που χρησιμοποιεί η Google στους ειδικούς φακούς επαφής για διαβητικούς, που είχαμε εξετάσει πριν από λίγο καιρό.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.