Η αλλαγή εμφάνισης, το redesign και…το μπάχαλο

Ζητούμε ταπεινά συγνώμη για την πρόωρη αλλαγή της εμφάνισης μας. Αφορμή, ένα τεχνολογικό μπάχαλο!unreg_logo_02

Ας τα πάρουμε από την αρχή: ναι, ετοιμάζουμε μια ψιλο-αλλαγή της εμφάνισης του site εδώ και καιρό. Περισσότερο, όμως, θα την έλεγες ανανέωση, διόρθωση προβλημάτων, παρά “μια ριζική αλλαγή του πως αυτό θα εμφανίζεται”. Και οι μόνοι άνθρωποι, πέρα από εμένα, που είχαν δει κάτι σχετικά με αυτήν, ήταν ο Phoat και ο Gallacticus. Εσάς, για την ώρα, δεν θα έπρεπε να σας επηρεάσει. Προσέξατε το “δεν θα έπρεπε”;

Για να μην κάνω τις αλλαγές κατευθείαν επάνω στο site ενώ αυτό λειτουργεί, αποφάσισα να το κάνω backup σε έναν προσωπικό μου Server που έχω για δοκιμές. Και εκεί ξεκίνησε το όλο μπάχαλο.

Unregistered_Slid3_Announce_Featured

Τεχνική εξήγηση: υπάρχει ένα πάρα πολύ βολικό plugin για το WordPress που σου επιτρέπει να ενεργοποιείς δοκιμαστικά ένα εναλλακτικό theme, το οποίο το βλέπεις μόνο εσύ και οι administrators/editors/whatever (το επιλέγεις εσύ) ενός site. Ακούει στο όνομα Theme Test Drive. Παράλληλα, ένα άλλο αρκετά βολικό plugin αναλαμβάνει να “κασάρει” (caching) τις δυναμικές σελίδες του WordPress, ώστε να παρουσιάζεται γρηγορότερα στους επισκέπτες. Ακούει στο όνομα Supercache (παραπλήσιο, το W3 Total Cache – αν θυμάμαι καλά το όνομα του).

Και τώρα, συνδυάστε τα, μαζί με μια εσφαλμένη κίνηση από πλευράς μου λόγω κεκτημένης ταχύτητας: κάποια στιγμή, μέσα στην… φούρια μου, ενεργοποίησα κατά λάθος το default theme του WordPress για όλο τον κόσμο. Αυτό κράτησε μόλις για πέντε δευτερόλεπτα, μέχρι να καταλάβω το λάθος μου και να το απενεργοποιήσω. Εκείνη, ακριβώς, την στιγμή, έκατσε η μοίρα να πεταχτεί το Supercache και να “σώσει” την αρχική σελίδα του σάιτ ως είχε. Αποτέλεσμα, ακόμη και αφού είχα απενεργοποιήσει το default theme του WordPress, αυτό να συνεχίσει να παρουσιάζεται – αφού το είχε “σώσει” ως “την τυπική εμφάνιση μας” το Supercache.

Μετά το πρώτο σχετικό μήνυμα, έσπευσα να ελέγξω τα πάντα, και καλού – κακού απ-ενεργοποίησα το theme test drive. Για μια ακόμη φορά δεν έγινε τίποτα, αφού με κάποιον Μαγικό Τρόπο (TM), η εντολή απενεργοποίησης “πήγε” στον… οικιακό μου server (!) και όχι σε αυτόν που φιλοξενείται το “live” unregistered.

Homer_Simpson_Brain.jpg

Τέλος πάντων, για να μην τα πολυλογώ, μετά από μια μέρα ταλαιπωρίας, πειραμάτων, και απανωτών προσπαθειών να βγάλω άκρη με το τι ακριβώς φταίει, μετά από απενεργοποίηση όλων των caching plugins, του theme test drive (και πέντε- έξι πρόσθετων ανακτήσεων του backup server διότι “δεν καθόταν η database” – αλλά αυτό μάλλον δεν σας ενδιαφέρει), αισιοδοξώ πως τα πάντα έχουν επιστρέψει στο κανονικό και βλέπετε το site με την παραδοσιακή μας εμφάνιση.

Αν όχι, ευκαιρία να βρω το δίκαννο του παππού και να τινάξω τα μυαλά μου στον αέρα.

FailSign

Κατά τα άλλα, η νέα μας εμφάνιση, όταν αυτή θα είναι έτοιμη, δεν θα είναι πολύ διαφορετική από αυτό που βλέπετε τώρα και έχετε συνηθίσει. Απλά θα είναι πιο “καθαρή”, θα δουλεύει ακόμη καλύτερα σε tablets και κινητά, και έχει πρόσθετο στόχο να διευκολύνει τους συντάκτες του site στην συγγραφή των άρθρων τους.

Αυτά, από πλευράς μου, και ζητώ συγνώμη για το μπάχαλο που δημιουργήθηκε σήμερα εξαιτίας των… τεχνολογικών περιπετειών μου.

X-Men-Professor_Xavier-unregisteredgr_wallpaper

Υ.Γ.: Σημειώνω πως εξακολουθεί να μη λειτουργεί και το Shadow Content, το οποίο επίσης έχω ξαναγράψει από το μηδέν, και τώρα πρέπει να ξαναγράψω για τρίτη φορά, για να διορθώσω προβλήματα που πιθανότατα δεν είχαν γίνει αισθητά σε όσους το χρησιμοποιούσαν – όπως, για παράδειγμα, το ότι εξακολουθεί να μπορεί να “φάει κόλλημα” και να ανεβάζει την ίδια εικόνα πάλι και πάλι, κάτι για το οποίο ακόμη δεν έχω βρει λύση. Δυστυχώς, ποτέ δεν είπα ότι είμαι Ο Μέγας Προγραμματιστής, και αφού δεν βρέθηκε κανείς να βοηθήσει, “παλεύω” με την Python – από την οποία δεν γνώριζα απολύτως τίποτα μέχρι πριν λίγους μήνες – για να το φτιάξω μονός μου. Υποθέτω πως λάθη, προβλήματα και κουσούρια στην λειτουργία του, μάλλον είναι αναμενόμενα. Θα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να δουλεύουν όλα τέλεια.

Υπομονή.

Over and out
Duck

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.