Ο Μέγας Σχεδιαστής της Apple μοιράζεται τις σκέψεις του με κοινούς θνητούς

Ο Jonathan Ive είναι θυμωμένος που κλέφτες κοπιάρουν τις ιδέες του
Jonathan_Ive
Πυρ και μανία είναι ο θρυλικός σχεδιαστής της Apple για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο σήμερα. Όχι, το πρόβλημά του δεν είναι οι βομβαρδισμοί αμάχων στη Συρία, ούτε οι πολιτικές εξαθλίωσης και χειραγώγησης των οικονομιών του Ευρωπαϊκού Νότου από τα παγκόσμια κερδοσκοπικά κέντρα. Το πρόβλημα του Μέγα Σχεδιαστή είναι ότι αυτά τα ρεμάλια στη Silicon Valley (και αλλού) του κλέβουν τις ιδέες του και κοπιάρουν με φτηνές απομιμήσεις τα γνήσια, αυθεντικά και βεριτάμπλ δημιουργήματά του, που προσφέρει απλόχερα η Apple στον κόσμο.

Quote:

Είμαστε περικυκλωμένοι από ανώνυμα, κακοφτιαγμένα αντικείμενα. Είναι δελεαστικό να σκεφτεί κανείς ότι επειδή οι ​​άνθρωποι τα χρησιμοποιούν δεν τους νοιάζει – όπως ακριβώς και οι άνθρωποι που τα φτιάχνουν. Αλλά αυτό που έχουμε δείξει είναι ότι οι άνθρωποι νοιάζονται. Δεν νοιάζονται μόνο για την αισθητική. Νοιάζονται για τα πράγματα που σχεδιάστηκαν προσεκτικά και με φροντίδα. Φτιάχνουμε και πουλάμε έναν πολύ, πολύ μεγάλο αριθμό (ελπίζουμε) από όμορφα, καλοφτιαγμένα πράγματα και η επιτυχία μας είναι μια νίκη για την καθαρότητα, την ακεραιότητα, επειδή νοιαζόμαστε (μτφ. του “for giving a damn”)

O αγανακτισμένος Μέγας Σχεδιαστής θεωρεί ότι τα προϊόντα της Apple είναι διαφορετικά από τα άλλα, ότι συνάπτουν μια προσωπική και ειδική σχέση με τον κάτοχό τους, λόγω ακριβώς της ποιότητας αλλά και της μοναδικής τους αισθητικής. Το πρόβλημα όλων των παραπάνω συλλογισμών είναι ότι ο Μέγας Σχεδιαστής εξισώνει την ύπαρξη αισθητηρίου ποιότητας με την κατοχή χρημάτων. Το ότι είμαι φραγκάτος και αγοράζω ότι πιο πολυτελές και ποιοτικό υπάρχει, δε σημαίνει ότι διακατέχομαι από υψηλά κριτήρια αισθητικής και τεχνογνωσίας. Όσοι κοπιάρουν φόρμες και ιδέες, δεν το κάνουν στα πλαίσια ενός ιδεολογικού αγώνα, αλλά επειδή θέλουν να μιμηθούν ένα επιτυχημένο, εμπορικά, προϊόν. Με ανάλογο τρόπο, ο κύριος Ive μπορεί να θεωρεί εαυτόν ως το Νέο Μεσσία, αλλά επί της ουσίας πλασάρει προϊόντα, κάτι διόλου λιγότερο ή περισσότερο ευγενές από τον Χ ή Ψ ταϊβανό ή κινέζο κατασκευαστή.

Άμα θέλουμε να ανοίξουμε πραγματικά ιστορίες για υψιπετείς θεωρίες περί αισθητικής, ας βγάλουμε από τη μέση το παραδάκι, για να δούμε για πόσα δευτερόλεπτα θα ασχολείται μαζί μας ο κύριος Ive. Γιατί κι εγώ θέλω ένα MacBook Air, αλλά επέλεξα αντ’ αυτού ένα ταπεινό κινεζικό λαπτοπάκι στο 20% της αξίας του προϊόντος της Apple, το οποίο, παρόλα αυτά μου προσφέρει και οθόνη αφής. Και παρόλα αυτά, κατά ένα μαγικό τρόπο, δεν έβγαλα ουρά, ούτε κρεμιέμαι από δέντρα και, το πιο παράδοξο, μπορώ να εκτιμήσω τις μεταφυσικές αλληγορίες στα έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ενώ παράλληλα είμαι σε θέση να εκτιμήσω και τη γκολάρα του Ιμπραΐμοβιτς στο τλευταίο παιχνίδι της Παρί. Πώς γίνεται αυτό;

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.