iTax: το ευφυές σύστημα φοροδιαφυγής της Apple

Το ιρλανδέζικο τσουκάλι με το χρυσό του Tim Cook

tax-apple

Η Apple θεωρεί ότι η αγορά πρέπει να αυτορυθμίζεται και να μην περιορίζεται από πολύπλοκους νόμους. Ο ίδιος ο Tim Cook δήλωσε ότι η εταιρεία του προωθεί την απλότητα και όχι την πολυπλοκότητα με τα προϊόντα της και για αυτό πρέπει να φορολογείται με απλό τρόπο. Και ποιος είναι ο απλούστερος τρόπος να φορολογείσαι; Μα φυσικά να μη φορολογείσαι καθόλου!

To περίτεχνο και καλά στημένο δίκτυο διακίνησης των κεφαλαίων της Apple, έχει ονομαστεί, σκωπτικά “iTax”, από τον καθηγητή Οικονομικού Δικαίου στο Παν/μιο του Σίδνεϊ, Δρ Antony Ting. Η Apple, ως πολυεθνικός κολοσσός που είναι, έχει αναγάγει τη φοροδιαφυγή σε τέχνη. Επιλέγει να δραστηριοποιηθεί σε χώρες με χαμηλή ή καθόλου φορολογία, στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους, όπως η Ιρλανδία, η Σιγκαπούρη, οι Βερμούδες και αλλού. Στήνοντας διαχειριστικά κέντρα εκεί, αντλεί τα κέρδη της από άλλες χώρες και τα καθοδηγεί σε αυτά ακριβώς τα κέντρα, αποφεύγοντας έτσι να πληρώσει φόρους.

AppleTax

Σε αυτό τη βοηθά και η εκάστοτε νομοθεσία, ή μάλλον οι τρύπες που έχουν εντέχνως δημιουργηθεί στη φορολογική νομοθεσία. Έτσι λοιπόν, παρότι πρόκειται τυπικά για εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, διαφεύγει της φορολόγησης στις ΗΠΑ, καθώς έχει μεταφέρει τις χρηματοοικονομικές της υπηρεσίες στην Ιρλανδία, η οποία θεωρείται, βάσει του νόμου, η “λογιστική”, θα λέγαμε, έδρα της.

Έτσι, έχουμε φαινόμενα όπως το πρόσφατο, τη μεταφορά, από την Αυστραλία, 9 δις δολλαρίων σε κέρδη από τις εκεί δραστηριότητες της Apple, στην Ιρλανδία. Αναφέρεται ότι πάνω από 112 δις δολλάρια κερδών έχουν μεταφερεθεί τα τελευταία 5 χρόνια στην Ιρλανδία, με αποτέλεσμα η Apple να πληρώνει πενιχρό φόρο, της τάξεως των 50 cents ανά 1.000 δολλάρια εισοδήματος. Πόσο μας κάνει αυτό; 0,05%;

Θεωρώ ότι είναι, ίσως καιρός, πέρα από την αμιγώς τεχνολογική πλευρά, να εξετάζει κανείς και άλλες διαστάσεις, καθώς σε αυτόν τον κόσμο τίποτε δε λειτουργί σε κενό αέρος και όλα αλληλεπιδρούν, με συχνά, απρόσμενες συνέπειες. Όσοι είναι θιασώτες των προϊόντων της Apple και ατενίζουν με θαυμασμό την κατασκευαστική τους και τεχνολογική αρτιότητα, ας μην προβληματίζονται από τα παραπάνω ιδιαίτερα. Ας συνείζουν να παίζουν με τα apps τους, αμέριμνα. Αν μάλιστα είναι θιασώτες και του φιλελεύθερου μοντέλου της επιχειρηματικότητας, τότε μπορεί κάλλιστα να επικροτούν τις πρακτικές της Apple.

Διερωτώμαι, ωστόσο, πόσο μπορεί να αντέξει, όχι μόνο η οικονομία ενός κράτους, αλλά και η διεθνής οικονομία, το φαινόμενο εταιριών-μεγαθηρίων, οι οποίες εις το όνομα της εξέλιξης, της ευελιξίας και επικαλούμενες την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν, δεν συνεισφέρουν, όσο θα έπρεπε, από φοδοροτικής άποψης. Και για να μην είμαι μονόπλευρος, οι ίδιες ακριβώς μομφές εκφράζονται όλο και πιο ηχηρά για άλλους μεγάλους “παίκτες”, όπως η Microsoft, η Google κλπ.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.