Οι μπαταρίες του μέλλοντος θα είναι φτιαγμένες από… θειάφι!

Η νέα τεχνολογία είναι αρκετά κοντά για ενσωμάτωσή της σε gadgets, αεροσκάφη και αυτοκίνητα
Η επικρατούσα τεχνολογία στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες σήμερα χρησιμοποιεί συστοιχείες ιόντων λιθίου ή πολυμερούς λιθίου. Ωστόσο το μέλλον των επαναφορτιζόμενων μπαταριών μπορεί να βρίσκεται σε ένα άλλο, άφθονο στη φύση και φτηνό στοιχείο, το θειάφι! Με τη γνωστή τεχνική του πολυμερισμού, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να φτιάξουν πολυμερείς ενώσεις που κατά 90% περιέχουν θείο και οι οποίες έχουν εξαιρετική απόδοση ως προς την ικανότητα αποθήκευσης ηλεκτρισμού.

Υπολογίζεται ότι ένα γραμμάριο πολυμερούς ένωσης θείου έχει αποθηκευτική ικανότητα που φτάνει τα 1.225mAh, τη στιγμή που ένα γραμμάριο τυπικής μπαταρίας λιθίου κυμαίνεται γύρω στα 200. H αχίλλειος πτέρνα της νέας τεχνολογίας είναι ότι χάνει την αποθηκευτική της ικανότητα όσο περισσότερες φορές επαναφορτίζεται. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι μια μπαταρία που χρησμοποιούμε στα gadgets μας, μπορεί να επαναφορτιστεί περίπου μέχρι 1.000 φορές, χωρίς να χάσει σημαντικά την αποθηκευτική της ικανότητα, μια μπαταρία πολυμερών θείου χάνει ακόμη και το 50% μετά από 500 κύκλους πλήρους επαναφόρτισης.

Ακόμη κι έτσι όμως, οι μπαταρίες πολυμερών θείου υπόσχονται εξαιρετικά χαμηλό κόστος παραγωγής και συν τω χρόνω, είναι βέβαιο ότι η αποθηκευτική τους απώλεια θα μειωθεί, προκειμένου να αποτελέσουν μια πρώτης τάξεως πρακτική λύση για τον πολλαπλασιασμό της αυτονομίας των φορητών μας συσκευών.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.