Τα ρομπότ δολοφόνοι είναι ήδη πραγματικότητα

Ο Terminator μοιάζει με προσκοπάκι μπροστά τους!
Ο θρυλικός Terminator, από τις περίφημες ταινίες δράσης, ήταν κακός. Πολύ κακός. Αλλά είχε ένα μειονέκτημα. Σε οποιαδήποτε εκδοχή του, έπρεπε να είναι σε οπτική επαφή μαζί σου για να σε σφάξει/λιώσει/εξαερώσει. Στην πραγματικότητα, έχουν ήδη αναπτυχθεί δολοφονικά ρομπότ, τα οποία εντοπίζουν και εξουδετερώνουν στόχους ακόμη και από απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, υπάρχει ένα επιχειρησιακό κέντρο ελέγχου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε στρατιωτικό προσωπικό να ελέγχει και να παρακολουθεί την πορεία του ρομπότ, είτε πρόκειται για επίγειο όχημα, είτε για εναέριο κατασκοπευτικό σκάφος. Για παράδειγμα η Samsung έχει αναπτύξει έναν τύπο ρομποτικού οχήματος περιπολίας, το οποίο περιδιαβαίνει τη συνοριακή γραμμή που χωρίζει τη Βόρειο από τη Νότιο Κορέα και ελέγχει για τυχόν παραβιάσεις της.

Ωστόσο, τα αυτόνομα ρομπότ που έχουν καταστρεπτική ικανότητα και δεν ελέγχονται απ’ ευθείας από άνθρωπο, είναι ήδη πραγματικότητα και μάλιστα έχουν ενταχθεί ήδη στις τάξεις των δυνάμεων ορισμένων χωρών: οι προηγμένοι στρατοί των ΗΠΑ και της Γερμανίας, έχουν ήδη στην κατοχή τους ρομποτικό σύστημα που εντοπίζει και αναχαιτίζει εισερχόμενα βλήματα από όλμους. Ακόμη περισσότερο όμως, αυτά τα συστήματα δεν περιορίζονται μόνο στην αναχαίτιση: εντοπίζουν την πηγή της εκτόξευσης του βλήματος, υπολογίζοντας την τροχιά του και είναι σε θέση να πλήξουν την τοποθεσία που βρίσκεται ο όλμος και το προσωπικό που τον χειρίζεται.

Υπάρχουν κι άλλα τέτοια αυτοματοποιημένα συστήματα: πολλές φρεγάτες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού διαθέτουν το σύστημα Phalanx, το οποίο εντοπίζει και αναχαιτίζει εισερχόμενους πυραύλους, αλλά και αεροσκάφη. Επί ξηράς όμως, υπάρχουν ήδη εποχούμενα ρομποτικά όπλα, όπως το MAARS, το οποίο επιλέγει και βάλει κατά στόχων αυτόνομα. Όπως επίσης και το Raven, το οποίο είναι ένα μικρό ρομποτικό όχημα που μοιάζει σαν ένα πολυβόλο επάνω σε μικρές ερπύστριες. Το σύστημα αυτό εκτελεί περιπολίες, αναγνωρίζει στόχους και βάλει εναντίον τους.

Page 1 of 212
Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.