Κινήσεις… ninja από την Intel για πλασάρισμα στις νέες τεχνολογίες

Χωρίς διθυράμβους, αλλά με αθόρυβες στρατηγικές κινήσεις, η Intel παίρνει θέσεις μάχης
intel-ninja
Η Intel, όπως και όλες οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, δεν προχωρούν με βάση μια ευθύγραμμη, σταθερή πορεία, αλλά μέσω μιας τεθλασμένης που κατευθύνεται από τη συνισταμένη πολλών εσωτερικών δυνάμεων και εξωτερικών επιρροών. Όταν επικρατούν οι προσταγές του marketing, πολύ συχνά έχουμε κωμικά αποτελέσματα, όπως η πρόσφατη ανακοίνωση του νέου οράματος για το desktop, το οποίο συνίσταται, ως επί το πλείστον, σε απτικούς ταβλάδες για να παίζουν τα παιδάκια και να βλέπει η μανούλα συνταγές της Αργυρώς.

Εκεί όμως που πρυτανεύει η λογική, διακρίνουμε στρατηγικές κινήσεις, αναπροσαρμογές τακτικής, εξαγορές και ενσωματώσεις εταιρειών και δυναμικού που έχουν ουσιώδη σημασία. Πάρτε για παράδειγμα τις τελευταίες “σκακιστικές” κινήσεις της εταιρείας, μακριά από επικοινωνιακά τερτίπια και λαμπερές σκηνοθετημένες παρουσιάσεις. Αθόρυβα, σαν τον ninja που χτυπάει στον ύπνο σου τη νύχτα, η Intel πραγματοποίησε τρεις σημαντικές κινήσεις στη σκακιέρα της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας.

Πρώτον εξαγόρασε την Basis Science, μια μικρού βεληνεκούς επιχείρηση που ειδικεύεται απολύτως σε τεχνολογίες φορετών μικροϋπολογιστών (στα ελληνικά “wearable computers”, και ειδικότερα σε συσκευές χειρός που μετρούν βασικές σωματικές παραμέτρους στα πλαίσια της σωματικής άσκησης (και πάλι μτφ.: “fitness”). Είναι προφανές ότι σε μεταγενέστερο στάδιο η Intel θα απορροφήσει τους τεχνικούς και ερευνητές της Basis και θα τους τοποθετήσει στα δικά της εργαστήρια R&D. Στόχος: να φτιάχνει τα ειδικά SoC των μελλοντικών wearable computers που θα κατακλύσουν την αγορά.

Μια ακόμη κίνηση που έγινε “κάτω από τα ραντάρ”: η επένδυση στην μικρή ισραηλινή εταιρεία OrCam, η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη συστημάτων υποβοήθησης της όρασης σε άτομα με σχετικά προβλήματα, μια εκδοχή του Google Glass για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Η ανάπτυξη του λεγόμενου “computer vision” βάσει αλγορίθμων οπτικής αναγνώρισης υπό δύσκολες συνθήκες ορατότητας έχει πολύ μεγάλες προεκτάσεις, όχι μόνο για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, αλλά και για την κατασκευή καινούριων συστημάτων διεπαφής με υπολογισιτκά υσστήματα με νεύματα, παρακολούθηση των ματιών, ανίχνευση συναισθηματικών εκφράσεων του προσώπου και σε συνδυασμό με φωνητικές εντολές. Άλλο ένα κομμάτι του παζλ.

Τέλος έχουμε μια αναπροσαρμογή σε βασική στρατηγική της Intel, πάνω στο software διαχείρισης μεγάλων συστημάτων servers: συγκεκριμένα η εταιρεία διακόπτει την εξέλιξη της δικής της εκδοχής του Hadoop framework, του open-source software διαχείρισης data clusters και επενδύει στην εταιρεία-μετρ του χώρου, Cloudera, απελευθερώνοντας παράλληλα τους software engineers της για άλλα projects. Με αυτόν τον τρόπο αφήνει την ανάπτυξη του software στους “καθ’ ύλην αρμόδιους” και φροντίζει να διαφυλάξει τη δική της αρχιτεκτονική x86, ώστε τα συστήματα των πελατών να στηρίζονται μεν σε open-source software, αλλά σε δικό της hardware. Και όλοι γνωρίζουμε φυσικά ότι το “Internet of things” με τον τεράστιο όγκο δεδομένων του θα περνά μέσα από τέτοια data centers.

Τελικό συμπέρασμα: η Intel πλασάρεται σε όλα τα επίπεδα για την επόμενη μέρα του Internet και των νέων μορφών υπολογιστών. Ακόμη κι αν δεν το γράφει πλέον το κουτί (γιατί απλά κουτί πλέον δε θα υπάρχει), θα παραμείνει το “Intel inside”…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.