Ας γιορτάσουμε τον καπιταλισμό!

Τάδε έφη ο Eric Schmidt της Google, σχολιάζοντας τη σχέση μεταξύ τεχνολογίας και κοινωνικών προβλημάτων
EricSchmidt
Αυτές τις μέρες διεξάγεται η εκδήλωση SXSW στο Όστιν του Τέξας (7-16 Μάρτη) που περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα με ημερίδες, συζητήσεις και άλλες δραστηρότητες γύρω από τη μουσική βιομηχανία, τον κινηματογράφο, την τεχνολογία και τις διααδραστικές μορφές τέχνης και έκφρασης. Μεταξύ των άλλων συζητήσεων, υπήρξε και εκείνη του CEΟ της Google, του Eric Schmidt, ο οποίος σχολίασε τον κίνδυνο η υψηλή τεχνολογία να οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες και να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιλύει. Μάλιστα σήμερα (10 Μάρτη, υποτίθεται ότι θα γίνει και μια πολύ ενδιαφέρουσα τηλεδιάσκεψη με τον Edward Snowden).

Σύμφωνα με τον Schmidt, το αντίδοτο είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης, η απελευθέρωση της αγοράς και η ενίσχυση των λεγόμενων “startups”, μικρών και ευέλικτων επιχειρηματικών σχημάτων, από τα οποία θα αναδύνεται η καινοτομία και στις οποίες θα βρίσκουν δουλειά πάρα πολλοί άνθρωποι. Μάλιστα, χαρακτήρισε αυτές τις μικρές και θαυματουργές επιχειρήσεις με το παρατσούκλι “γαζέλες”, εξαιτίας της ταχύτητας με την οποια σχηματίζονται και της αμεσότητας που έχουν όσον αφορά τον αντίκτυπο στην αγορά και γενικότερα, στην οικονομία.

(Κάπου εδώ, όταν τελειώσετε την ανάγνωση αυτού του post, καλό είναι, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, να διαβάσετε και αυτή την προηγούμενη ανάρτησή μας, που ασχολείται με τις στρεβλώσεις στη βιομηχανία των ειδικών κινηματογραφικών εφέ. Νομίζω κινείται στο ίδιο μήκος κύματος: σε εκείνη την περίπτωση, μια ομάδα δημιουργών, μια ολόκληρη εταιρεία, ζει σα νομαδική φυλή από πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα, επειδή το κινηματογραφικό στούντιο θέλει να πετύχει μεγαλύτερα κέρδη μέσω της μικρότερης φορολογίας.)

Ωραία όλα αυτά, αλλά όταν ο συνομιλητής του Schmidt, του έφερε το παράδειγμα της WhatsApp, που απασχολεί 50 άτομα, τα οποία έλαβαν 19 δις από τη Facebook, και άρα, αντί να ευνοούν την ισοκατανομή του πλούτου, διευρύνουν το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων, ο Schmidt άπλωσε τα χέρια χαμογελώντας και είπε “Ας γιορτάσουμε τον καπιταλισμό! $19 δις για 50 άτομα; Μπράβο τους!”.

Page 1 of 212
Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.