Καλύτερες επιδόσεις (στη… μπαταρία;!) από την Nvidia

Ναι, είναι γρηγορότερες από τις προηγούμενες, αλλά οι νέες προτάσεις της Nvidia όσον αφορά στις GPUs για mobile ξεχωρίζουν κυρίως για τις απίστευτα χαμηλότερες απαιτήσεις τους σε τροφοδοσία.Nvidia_GTX_800M_005.jpg

Και όταν λέμε “απίστευτα χαμηλότερες”, πως σας φαίνεται ένα “διπλάσια αυτονομία”; Εντελώς “διαφημιστικό τρικ”, έτσι;

Ναι, μάλλον.

Ακόμη και έτσι, όμως, έχει ενδιαφέρον το ότι ο και ο δεύτερος μεγάλος “παίκτης” στο χώρο των GPUs άρχισε να δίνει σημαντική έμφαση όχι στην αύξηση των επιδόσεων των νέων του προτάσεων, αλλά στις μικρότερες απαιτήσεις τους σε ενέργεια. Και έχει ενδιαφέρον διότι αυτό δείχνει μια εντονότερο “στροφή στο mobile lifestyle” γενικότερα και την περαιτέρω απομάκρυνση από το παραδοσιακό μοντέλο του στατικού-μα-πολύ-δυνατού PC και την προσπάθεια των laptops και netbooks να… του μοιάσουν.

Nvidia_GTX_800M_003.jpg

Κατά τα άλλα, η έξυπνη πατέντα που βοηθά στην μείωση των απαιτήσεων τους ακούει στο όνομα Battery Boost (ω, η πρωτοτυπία μας σκοτώνει), και αναλαμβάνει να αυξομειώνει την “λειτουργία” του συστήματος γραφικών ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη- gamer ώστε “να πιάνει ένα επιθυμητό framerate”.

Ακούγεται μπλεγμένο; Δες το έτσι: “Του λες πως θέλεις να παίζεις στα 30 FPS ό,τι και να γίνει” και πηγαίνεις για γκαϊφέ με τους κολλητούς. Το βγάζεις και αρχίζεις να παίζεις με μανία στην καφετέρια. Ναι, το Netbook εννοούμε. Πες πως το πισί σου είναι τόσο υπερκορυφάουα που θα μπορούσε να σου φτύνει στην οθόνη 240 καρέ το δευτερόλεπτο. ΟΟΟΟχι. ΔΕΝ θα “στα φτύσει”. Η Battery Boost της Nvidia το “διατάζει” να συνεχίζει να σου δίνει ΜΌΝΟ 30 καρέ το δευτερόλεπτο – όσα του έχεις πει – και “κλείνει τα υπόλοιπα συστήματα” στη GPU, για να στο θέσουμε απλά, ώστε να εξοικονομήσει ένερτζυ.

Κατά τα άλλα, θα είναι και μέχρι και 60% γρηγορότερες από τις παλαιότερες – λέει η Nvidia. Win-win situation, αν, βέβαια, σκοπεύεις να αγοράσεις νέο netbook με τέτοια GPU στο κοντινό μέλλον.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.