Το μπασταρδεμένο desktop PC της Intel

Η Intel προσπαθεί να μεταλλάξει το desktop, με περίεργες ιδέες και form factors
Αυτό τουλάχιστον διαβάζουμε στα νέα: ότι η Intel “επανεφευρίσκει το desktop”, ότι το “δίνει ποή ζωής στο νεκρό desktop” και άλλα τέτοια γραφικά και ευτράπελα. Η αλήθεια είναι ότι το desktop ουδέποτε πέθανε και μάλιστα είναι μονόδρομος όταν απαιτείται η μέγιστη δυνατή ισχύς από επαγγελματίες, gamers και power users.

Απλώς η Intel θέλει να κάνει ένα ακόμη showcase για να διαφημίσει την επόμενη γενιά επεξεργαστών της. Στο επίκεντρο ο “Devil’s Canyon”, το νέο Haswell CPU με 8 πυρήνες και 16 threads, ο τελευταίος της οικογένειας των Extreme Edition. Νέα ταχύτερη μνήμη DDR4, νέο chipset υποστήριξης, ταχύτερα γραφικά Iris Pro, συνθέτουν ένα δυνατό αλλά και “πολιτισμένο” σύστημα σε form factor AIO (All-in-One και mini PC), το οποίο θα λειτουργεί και εκτός παροχής ρεύματος, εφοδιασμένο με επαναφορτιζόμενη μπαταρία!

Είναι σαφές ότι η Intel έχει αλλάξει τους προσανατολισμούς της, επηρεασμένη βαθιά από τις προσταγές του mobility. Όταν στο επίκεντρο τίθεται πλέον η ενεργειακή αποδοτικότητα και όχι οι καθαρές επιδόσεις, υπάρχει θέμα. Γιατί αυτό που προκύπτει είναι ένα μπασταρδεμένο desktop, όχι αυτό που αναζητά κανείς που θέλει απόλυτη ελευθερία στο σχεδιασμό και τη συναρμολόγηση του συστήματός του.

Ακόμη χειρότερα, στα πλαίσια της στρατηγικής της Intel για το desktop εντάσσεται και η συμφωνία με τη Sony Pictures αλλά και τη… Sesame Street (WTF??) για ανάπτυξη original εφαρμογών “multi-user” και “multi-touch” για desktop συστήματα με οθόνες αφής. Τώρα, γιατί θα προτιμήσει κανείς ένα τέτοιο AIO PC από ένα laptop ή ένα tablet για να παίζουν τα παιδάκια του, είναι απορίας άξιο. To concept που παρουσιάζει το παρακάτω βίντεο είναι ενδεικτικό αυτής της φιλοσοφίας: αυτό που βλέπετε, δεν είναι σε καμία περίπτωση “desktop”, αλλά ένα γιγαντιαίο tablet!

Σε βάθος χρόνου, η βαθύτερη ανησυχία μας είναι ότι πραγματικά, μπροστά στην εμπορική επιτυχία και τη λαίλαπα του mobility, οι εταιρείες θα πάψουν πλέον να παράγουν και να πωλούν εξαρτήματα για desktop PCs, γιατί δε θα υπάρχει πλέον μεγάλη ζήτηση. Στην καλύτερη περίπτωση, όταν λέει κανείς “desktop” PC, θα είνααι ακριβώς αυτό το “πράγμα” που λανσάρισε πρώτη με επιτυχία η Apple, μια μεγάλη οθόνη με εξαρτήματα από laptop. Αυτό φυσικά δεν είναι καθαρόαιμο desktop.

Και κάνοντας μια επέκταση αυτού του σκεπτικού, ίσως φτάσουμε σε σημείο που δεν θα μπορούμε πλέον να έχουμε στα χέρια μας πραγματικά μεγάλη υπολογιστική ισχύ, αλλά θα δανειζόμαστε, μέσω του cloud την απαραίτητη ισχύ για τα projects μας, μισθώνοντας επί της ουσίας, servers. Αλλά αυτό μπορεί κάλλιστα να αποδειχτεί κενό σενάριο. Μπορεί η πρόοδος στη σχεδίαση και κατασκευή ολοκληρωμένων να είναι τέτοια, ώστε να μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας πραγματικά τρομερή επεξεργαστική ισχύ, η οποία δε θα χρειάζεται μεγάλα κουτιά με περίτεχνα συστήματα ψύξης και θα αρκεί ένα μικρό και ήσυχο κουτάκι που θα στεγάζει όλα τα components. Η ουσία είναι ότι όλα παίζονται!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.